Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Mitől legjobb egy munkahely?

A magyar munkavállalók egyre kevésbé kötődnek munkahelyükhöz, derül ki a „Legjobb munkahely” felméréséből.

A nagyvállalatok kategóriájában Leitner György, a GSK Pharma vezérigazgatója veszi át az elismerést jelentő oklevelet Csépai Martintól, a Hewitt InsideConsulting Kft. ügyvezető igazgatójától
A magyar munkavállalók egyre kevésbé kötődnek munkahelyükhöz, míg a felső vezetők részéről példaértékű elkötelezettséget tapasztalhatunk – derül ki a Hewitt és a Figyelő ötödik alkalommal megrendezett „Legjobb munkahely" felméréséből, amelyben 120 vállalat közel 34 ezer munkavállalója vett részt. Az összesítés alapján 2005-ben Magyarország legjobb munkahelye a kis- és középvállalatok kategóriában az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Rt. lett, a nagyvállalatok sorában pedig a GlaxoSmithKline Pharma vitte el a pálmát.

A Hewitt Associates és az amerikai Fortune magazin először 1997-ben állította össze a legjobb 100 munkahely listáját. Négy évvel később, 2001-ben a Hewitt Associates leányvállalata, a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. és a Figyelő gazdasági hetilap a magyar vállalatok körében is elvégezte a felmérést. A „Legjobb munkahely" felmérés hazai történetében öt év alatt már több mint 400 vállalat 70.000 dolgozója vett részt a felmérésben. A résztvevők és győztesek között megfordultak a legnevesebb hazai vállalatok, de jelen voltak családi vállalkozások, állami és önkormányzati cégek, bizonyítva, hogy a legjobb munkahellyé váláshoz nélkülözhetetlen az elszántság, és az odafigyelés kell, de nem feltétlenül kell multinacionális háttér vagy teniszpálya.

Az elsők

Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Rt.

A cég tevékenységi köre: távfűtés, lakáskezelés, parkolóüzemeltetés.
Létszám: 113 fő.
Nettó árbevétel: 1.194.819 ezer Ft.
Beérkezett pályázatok száma: 120 önéletrajz.
Egy főre jutó oktatási órák száma: 192 óra.
Az Evat Rt. munkatársaitól minőségi teljesítményt és jó csapatjátékot vár el, cserébe pedig stabil munkahelyet, színvonalas munkakörnyezetet, megfelelő anyagi hátteret és továbbképzési lehetőséget kínál.

GSK Pharma

A cég tevékenységi köre: gyógyszeripar.
Létszám: 196 fő.
Nettó árbevétel: 24.333.031 ezer Ft.
Egy főre jutó tréningórák száma: 90,3 óra.
Belső középvezetői kinevezések: 62%.
A GSK Európa legnagyobb gyógyszergyártója. Világelső a légzőszervi, vírusok okozta és központi idegrendszeri betegségek, valamint a diabétesz és a vakcinák területén. A céges kutatási befektetéseket tekintve az ötödik Európában, Magyarországon közép-európai regionális klinikai vizsgálati központot működtet. Teljesítményelvárásai magasak, de a célok megvalósításában igyekszik az egyéni elképzeléseknek teret adni, például a munka elvégzésének módjában, ötletek felhasználásában, a munkaidő beosztásában. A szakma mellett nagy hangsúlyt fektetnek a készségfejlesztésre és a vezetőképzésre.

Martin József Péter, a Figyelő főszerkesztője szerint mindenképpen mértékadóvá vált ez a felmérés, amely a menedzsment részéről a partnerségen alapul. Az idei felmérésből nemcsak a hazai, de a régióbeli sajátosságokra is lehet következtetni, a felső vezetői kultúra és a dolgozók kötődése pedig az elemzés egyenként is izgalmas, érdekes területét jelentették.

– Fakuló vállalati hírnév, homályosodó jövőkép, gyengülő bizalom a felső vezetésben, ezek a vélemények jellemzik a mai magyar munkavállalókat – összegezte a „Legjobb munkahely" felmérés eredményeit Veres Rita, a Hewitt Benchmarking üzletágvezetője. – Jól megfigyelhető: miközben a felső vezetésbe vetett bizalom 2002 óta folyamatosan gyengül, kiemelkedő elkötelezettség, felelős gazdaszemlélet jellemzi a magyar vezetőket, ugyanakkor szakadék tátong a vállalatot irányító vezetők és a dolgozók véleménye között. Azok a vállalatok, amelyeknél kisebb a szakadék a menedzsment és a dolgozók között, jobb eredményeket mutatnak fel utóbbiak motiválása és megtartása terén.

A felső vezetőket csúcshűség jellemzi – hallottuk a budapesti sajtótájékoztatón –, 96 százalékuk kiáll vállalatáért. Ezzel szemben a dolgozói elkötelezettség már csak 44 százalékos, ami azért is figyelemre méltó, mert e ténnyel muszáj szembenézni. Az elemzés arra is rámutat, hogy minden 10. hazai munkavállaló lélekben már felmondott, azaz jobb munkahely esetén továbbáll. A Hewitt és a Figyelő megállapításai szerint a legjobb üzleti eredményeket felmutató munkahelyeken elkötelezett dolgozók állnak, azaz nemcsak megélhetésük, de szívügyük is, amit csinálnak. A magyar munkavállalókat a pesszimizmus jellemzi, a nők legalább ötöde egyszerűen fél az álláskereséstől. Ugyancsak a tájékoztatón hangzott el a tehetségmenedzsment, a vállalaton belüli tehetséggondozás fontossága.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvége - Kiállítás és horgászás

Ismert szegedieket, illetve a közélet, a kultúra és a gazdaság jeles Csongrád megyei képviselőit… Tovább olvasom