Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Mit válaszoljak ha a gyenge pontomat kérdezik?

Nemrég megkerestek egy külföldi járműipari beszállító cégtől és állást ajánlottak. Mostanáig mindig biztosra mentem: a volt kollégák beajánlása alapján az interjúk csak formális találkozások voltak. Viszont egy multinál milyen rázós kérdésekre számíthatok? Szakmabeliek mondták, hogy biztosan megkérdezik, melyek a gyenge pontjaim, vagy mondjam meg, miért ne engemmel válasszanak... De mégse mondhatom, hogy hamar kijövök a sodromból...
T. Csaba

Egy-egy munkakörre a többé-kevésbé azonosan alkalmas jelöltek közül azt fogják felvenni, aki a felvételi folyamat során, de különösen a személyes meghallgatásokon jobban el tudja magát adni! Feltételezve, hogy egyébként alkalmasnak ítéli magát az állásra és a munka is többé-kevésbé megfelel az elképzeléseinek, vannak a rázós kérdésekre jól bevált helyes válaszok. A melyek a gyenge pontjai/miért ne önt válasszuk? kérdésre adott válasznál négyféle taktikát lehet követni: Egy: olyan momentumot említ, ami valóban valamilyen gyenge pontot mutat, de már a múltban történt, és ez alapján bebizonyíthatja, hogy tanult az esetből és kijavította a hibát. Például: „Régen, üzletkötőként jobban szerettem a jövés-menést és – bár kétszer annyi üzletet hoztam, mint bárki más – egy kicsit elhanyagoltam az adminisztrációt. Ez rontott a teljesítményemen is. Radikálisan változtattam ezen és most már tudatosan odafigyelek." Kettő: olyat nevezünk meg negatívumként, ami egyben pozitívum is. Péládul: „Olyannyira nem tudok kiszakadni egy munkából, hogy egy-egy hosszabb projektnél teljesen elhanyagoltam a családomat." Vagy: „Maximalista vagyok és sajnos ugyanezt várom el másoktól is."

A harmadik tippem: olyan körülményt említünk, amit még nem tudtunk elsajátítani, de eddigi gyakorlatunk alapján feltételezhető, hogy megtanuljuk. Például: „Sajnos a munkához nélkülözhetetlen Excel ismeretekkel nem rendelkezem, de úgy hiszem, hogy – mivel a Lotus 1-2-3 használatában igen nagy gyakorlatra tettem szert – rövid idő alatt belejövök ebbe is." Vagy: „Bár szüleim révén külföldön angol nyelvű középiskolába jártam, az utóbbi pár évben nem volt módom gyakorolni és szükségem lesz egy hónapra, hogy a tárgyalási szintnek megfeleljek." Végül pedig: a munkához közvetlenül nem kapcsolódó rossz tulajdonságot mondunk. Például: „Sajnos annyira szeretem az édességet, hogy képes vagyok a gyerekek csokiját is felfalni."

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók figyelmébe

Győrszentiván. Ma délután 3 órától este 7 óráig kiszállásos véradásra várják a véradókat a helyi… Tovább olvasom