Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Mit tegyünk ha – kruppos a gyerek

Ősztől tavaszig, a vírusos megfázások időszakában gyakori betegség a kisgyermekek körében a kruppos köhögés. Sok szülő retteg attól, hogy éjjel ismét arra a csúnya köhögésre ébred, amit korábban is hallott már a gyerektől. Mit tehetünk ebben az esetben?
Mi jellemző a kruppra?

A krupp elnevezést eredetileg a diftériára alkalmazták, azonban az utóbbi időben a védőoltásoknak köszönhetően hazánkban a diftériás esetek lényegében megszűntek. Manapság kruppnak a felső és alsó légutak fertőzéses eredetű, nyálkahártya duzzanattal járó, heveny belégzési nehezítettséget okozó megbetegedését nevezzük.

A krupp általában 0,5 éves kortól 4-5 éves korig fordul elő, gyakrabban kisfiúknál jelentkezik. Idősebb korban egyre ritkábban fordul elő, 10-12 év felett megjelenése nagyon ritka.

A megbetegedést általában vírusok okozzák, több száz vírus lehet a gyulladás hátterében.

A betegség gyakran hirtelen kezdődik, de esetenként megfázásos tüneteket követően. A fertőzés következtében a légutak nyálkahártyája kiszárad, duzzadttá válik. A nyálkahártya duzzanat beszűkíti a légutakat, ezáltal légzési nehézséget okoz.

A krupp tünetei:

A legjellemzőbb tünet a száraz, típusosan ugató jellegű köhögés, melyre gyakran éjjel ébred fel a kisgyermek. Köhögése megriasztja, nyugtalan, ijedt, gyakran sír. Köhögés közben sokszor sípoló hang hallható, melyet a belégzési nehezítettség okoz. A kisgyermekekre egyébként is jellemző, hogy erős köhögést követően hányhatnak, ez kruppos esetekben is gyakran előfordul. A gyerek általában sápadt, szája az oxigénhiány miatt ellilulhat.

Súlyosabb nehézlégzés esetén orrszárnyi légzést láthatunk, de a fokozódó izommunka látható a bordaközi izmok behúzódásán, a kulcscsont felett, illetve a rekesz mentén is.

A fertőzés járhat lázzal (nem minden esetben), de a láz általában nem magas.

Mit tehet a szülő ebben az esetben?

A krupp igen ijesztő, de az esetek többségében súlyos, életet veszélyeztető állapotot nem okoz. Ennek ellenére természetes, hogy gyermekünk szenvedését minél előbb szeretnénk csökkenteni.

A legfontosabb, hogy a panaszok észlelése után próbáljuk meg megnyugtatni a gyermeket, hisz a helyzet számára nagyon ijesztő. A nyugalma mellett azért is jó, ha sikerül megnyugtatni, mert a sírás, az erőlködés fokozza a duzzanatot.

Az első, hogy csökkentsük a nyálkahártya szárazságát, duzzanatát. Ez hideg, párás levegő belélegeztetésével oldható meg. A legegyszerűbb, hogy a melegen felöltöztetett gyerek mellett kinyitjuk az ablakot és a tünetek megszűnéséig, jelentős enyhüléséig a beáramló hideg levegőben üldögélünk vele. A régebben – még az autós világ előtt - gyakran előfordult, hogy amíg a szülő bebiciklizett a gyerekkel az ügyeletre, addig panaszai olymértékben enyhültek, hogy szinte nem is voltak észlelhetőek. Párás levegőt biztosíthatunk úgy is, ha a hideg vizes csapot megnyitjuk a kádban és melléültetjük a gyermeket. Természeten a hideg párásítás megoldható különböző párásító készülékek használatával is. A kruppos gyermek kezelésére NEM ajánlott a meleg gőzölés, inhalálás.

A gyulladás csökkentésére adható szteroidos kúp, inhaláló spray vagy esetleg tabletta, de ezek alkalmazása kizárólag orvosi előírás alapján, a gyermek korához, testsúlyához igazítva történhet. Soha ne alkalmazzon ilyen gyógyszereket orvossal történő konzultáció nélkül!

A láz csillapítása szükség esetén a szokásos gyógyszerekkel, hűtőborogatással, hűtőfürdővel történhet.

Abban az esetben, ha a gyermek nagyon fiatal, ha kínzó köhögése, nehézlégzése a párásítást követően nem oldódik, ha valamilyen kísérőbetegsége is van, érdemes orvoshoz vinni, aki szükség esetén kórházi megfigyelést javasolhat. Ha gyermekünk az oxigenhiány miatt nagyon elkékült, légzési izmainak behúzódása látványos, ha sípoló légzése nyugalomban is jelentkezik, hívjunk mentőt.
Abban az esetben, ha nem tud dönteni arról, hogy orvoshoz kell-e fordulnia, egyszerűbb, ha telefonon kér tanácsot a házi gyermekorvostól vagy a mentőszolgálat mentésirányítójától.

Intézeti körülmények között speciális gyógyszer inhaláltatásával gyorsíthatják a nyálkahártya duzzanat megszűnését. Elvétve, nagyon ritkán előfordul, hogy a légutak szűkülete olyan súlyos légzési nehezítettséget okoz, hogy a gyermek intenzív osztályos megfigyelése, intubálása válhat szükségessé. Ilyenkor a gyermek lélegeztetéséhez egy műanyag csövet vezetnek be a légutakba, mely révén a korrekt oxigenizálás megoldható. Erre azonban ritkán van szükség. A gyermekek legtöbbször a hideg párás levegő belégzése és a gyógyszerek után jobban lesznek.

Fontos megemlíteni, hogy mivel a betegség vírusos eredetű, antibiotikumokra csak ritkán, bakteriális felülfertőződés esetén van szükség.

Mi tegyünk tehát, ha gyermekünk ugató köhögésére ébredünk?
• Felöltöztetve lélegeztessünk vele hideg, párás levegőt
• Ha korábban orvos előírta, adjunk szteroid tartalmú gyógyszert
• Szükség esetén csillapítsuk lázát
• Szükség esetén vigyük orvoshoz
• Ha a gyermek súlyos állapotban van, azonnal hívjunk mentőt.

Megelőzhető-e a krupp kialakulása?

Próbáljuk meg elkerülni, hogy gyermekünk vírusos fertőzés áldozata legyen. Természetesen ez nem egyszerű, hisz a bölcsődében, óvodában könnyű összeszedni a betegségeket, de azért törekedjünk rá.
Érdemes akkor is párásítani a szoba levegőjét, ha gyermekünknek nincsenek panaszai.

Sajnos biztos megelőzési mód – hasonlóan a huruthoz, megfázáshoz – nem áll rendelkezésre.

Ha előfordul kruppos roham, az ellátást követően kérjünk tanácsot a házi gyermekorvosunktól vagy a kicsit az intézetben ellátó orvostól, hogy mit tehetünk a roham ismétlődésekor.


Dr. Lóczi Gerda
Az S.O.S.24 szakmai vezetője, mentőszakorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-döntés az Irán elleni szankciókról

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn az Irán elleni ENSZ-szankciók… Tovább olvasom