Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Mit tegyünk, ha... - eszméletlen beteget találunk?

Az elsősegélynyújtás során a laikusoknak nem az eszméletlenség okának kezelése, hanem a magából az eszméletlenségből fakadó szövődmények megelőzése a feladata.

Eszméletlennek nevezzük azt az embert, aki a külvilág ingereire nem reagál. Megszólításkor, megrázáskor (gerincsérülés gyanújakor ne rázzuk!) válaszreakciót nem kapunk, „olyan, mintha mélyen aludna". Az eszméletlen betegnek van légzése és keringése, tehát elkülöníthető a halottaktól. Gyakori hiba, hogy valaki távolról látja a beteget és úgy jelenti be, hogy eszméletlent észlelt. Mielőtt segítséget hívnánk, feltétlenül menjünk oda a beteghez, hangosan szólítsuk meg és rázzuk meg a vállainál fogva. Csak akkor eszméletlen, ha erre nem reagál.

Hajléktalan, ittas személyeknél véleményem szerint célszerű odamenni és megkérdezni, hogy rosszul van-e az illető vagy csak pihen egy kicsit. Ezt általában nem szokták tolakodásnak venni. Ne felejtsük el, hogy ittas ember is lehet rosszul, illetve, hogy sokszor súlyos betegek tűnhetnek ittasnak, holott alkoholt nem fogyasztottak (pl. cukorbeteg, epilepsziás, fejsérült...).

Ne keverjük az eszméletlenséget a zavartsággal, amikor a beteg éber, válaszol, csak válaszai hibásak (pl. nem tudja hol van, hányadika van).

Az eszméletlenségnek rengeteg oka lehet, nem a laikus feladata annak eldöntése, hogy abban az adott esetben mitől vált eszméletlenné a beteg. Sokszor még orvosi eszközökkel és tudással is nehezen deríthető ki a helyszínen az ok. Az elsősegélynyújtás során a laikusoknak tehát nem az eszméletlenség okának kezelése, hanem a magából az eszméletlenségből fakadó szövődmények megelőzése lenne a feladata.

Miért baj, ha valaki eszméletlen?

Azért, mert eszméletlenség esetén a betegek nyelve hátracsúszhat a garatba, elzárva a légutakat, ezáltal a beteg megfulladhat.
Ha a beteg hány (ami eszméletleneknél gyakori) vagy esetleg a szájüregből, orrából, garatból vérzik (pl. balesetet követően) akkor eszméletlenség esetén a hányadék vagy a vér lefolyik a légutakba, tüdőbe, ezzel súlyos, életveszélyes állapotot okozva illetve a későbbiekben súlyos tüdőgyulladást eredményezve.

Mit tehetünk?

Különböző technikákkal – a légutak elzáródását megakadályozandó- a nyelvet a hátsó garatfaltól elemelhetjük, így a légutak szabaddá válnak.
Egyik lehetőség, hogy egyik kezemet a beteg homlokára, a másikat az álla alá rakva a beteg fejét hátrahajtom, az állcsontot kiemelem. Fontos tudni, hogy abban a pillanatban, ahogy a fejet elengedem, az visszacsúszik az eredeti helyzetbe, tehát itt a légutak biztosításához folyamatosan tartanom kell a fejet. Sajnos ez a műfogás nem segít a hányadék ill. a vér hátrafolyása ellen.

Stabil oldalfekvési pozíció (Forrás: Wikipedia)

Praktikusabb a stabil oldalfektetés, melyben a beteget magára is hagyhatom és a fektetés segítségével a különböző folyadékok a száj-, garatűrből kifolynak, megelőzhető azok belélegzése.

Egyszerű változatánál a beteg karját a fej mellé fektetem, az ellenoldali felkart és az ellenoldali lábat megragadva a beteget magam felé fordítom. (lsd. kép) Ezt követően rendszeresen ellenőrizzük a légzést!

Ha vészhelyzetben valakinek nem jutnak eszébe a fektetés lépései, fordítsa az oldalára a beteget akárhogy és tegyen a háta mögé egy nagy párnát vagy egy feltekert takarót.

A stabil oldalfektetés hátránya, hogy ha a beteg gerincsérült, akkor nem szabad mozgatnunk. Ha gerincsérülést gyanítunk (nagy erővel ütközött az autó a baleset során, magasból esett le a beteg, kirepült a gépkocsiból, ...), NE FORDÍTSUK AZ OLDALÁRA a beteget. Hajtsuk hátra a fejét és emeljük ki az állát.

Mi a teendő, ha az eszméletlen beteg görcsöl, rángatózik?

Abban az esetben, ha a beteg izomzata rángatózik, a beteg görcsöl, az esetek jelentős részében a beteg szintén eszméletlen, tehát a görcsroham közben nem lehet vele kontaktust teremteni, nem tud a külvilágról. A görcsrohammal járó eszméletvesztések hátterében is rengeteg különböző betegség állhat, többek között: epilepsia, fejsérülés, kórosan alacsony vércukorszint, különböző mérgezések, ritmuszavarok, stb.

Ilyenkor NE FESZEGESSÜK a beteg száját, hisz kitörhetjük a fogát, mely a légutakba lecsúszva további nehézségeket okozhat! Sokan gondolják, hogy az elsődleges feladat ilyen esetekben a beteg nyelvét védeni az elharapástól, azonban az általában nem okoz a betegnek súlyos gondot, míg egy esetleg a légutakba kerülő kitört fog súlyos légzési elégtelenséghez vezethet.

Védjük a beteg fejét a sérülésektől és esetleg óvatosan próbáljuk meg a beteget az oldalára fordítani. Stabil oldalfektetést görcsölő betegen úgysem tudunk megcsinálni!

Mit tegyünk tehát, ha eszméletlen beteget találunk:

Ha a beteget gyanús helyzetben találjuk (pl. rendellenes testhelyzet) menjünk oda hozzá, szólítsuk meg, rázzuk meg! Ha nem reagál: eszméletlen (vagy ha nincs légzése se, akkor halott)
Ilyenkor minden esetben hívjunk mentőt!

A mentő megérkezéséig biztosítsunk átjárható légutakat (oldalfektetéssel vagy a fej hátrahajtásával és az áll kiemelésével)
NE hagyjuk magára a beteget, folyamatosan figyeljük a légzését. Ha nincs légzése, azonnal fordítsuk a hátára és kezdjük el az újraélesztését.

Fontos megjegyezni, hogy ha a beteget fejét ütés érte és eszméletlen volt, akkor MINDEN esetben kórházba kell kerülnie megfigyelésre, még akkor is, ha a rövid ideig tartó eszméletlenség után jól érzi magát. Ilyenkor a helyszínen nem lehet biztonsággal elkülöníteni az agyrázkódást és az esetleges koponyaűrön belüli súlyos vérzéseket, melyeknek akár halálos következményei is lehetnek. Ha a beteg ilyenkor hazamegy, otthonában akár alvás közben érheti a halál, ne engedjük tehát, hogy arra való hivatkozással, hogy „rosszullét esetén úgyis kórházba megy majd" a beteg a mentő kiérkezése előtt távozzon a baleset helyszínéről.


Dr. Lóczi Gerda
Az S.O.S.24 szakmai vezetője, mentőszakorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázadás a beteges nőkép ellen

Soma Mamagésa új oldaláról mutatkozik meg: a reklámfilmekben és a kifutókon látható idealizált… Tovább olvasom