Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Mit tegyen ha...? - Lázgörcs

A gyermekkorban előforduló betegségek közül az egyik legismertebb a lázgörcs. Mindannyian féltjük gyermekeinket a lázas állapotok e rosszhírű szövődményétől. Mit kell tudnunk a lázgörcsről?
Lázgörcs: a lázas állapotban előforduló, görcsrohammal járó eszméletvesztést nevezzük lázgörcsnek, kivéve, ha a gyermek ismert epilepsziás vagy a láz oka valamilyen központi idegrendszeri fertőzés (pl. agyhártyagyulladás). 6 hónapos kortól 5 éves korig a gyermekek 3-4%-nál fordul elő, de leggyakrabban az 1-2 éves kicsiket érinti. Azoknál a gyermeknél, akiknek volt már lázgörcse kb. 30-40%-ban ismétlődik a roham, de nagyobb az esélye azoknak is, akik testvérei, szülei szenvedtek ebben a betegségben.

A lázgörcs kialakulásának esélye nem annyira a láz mértékétől függ, sokkal inkább befolyásolja a testhőmérséklet változásának gyorsasága. Ha tehát a láz gyorsan emelkedik, akár alacsonyabb érték mellet is okozhat görcsrohamot.

A görcsroham általában két szakaszra osztható: először a gyermek megmerevedik, megfeszül. A gyerek szemeivel általában valamelyik oldalra felfelé fixál, végtagjai megfeszülnek. Ilyenkor a gyermek gyakran ellilul, mivel légzőizmait sem tudja használni, levegőt nem vesz. Sok szülő ezt a fázist félreérti, azzal fogadják a mentőt, hogy a gyermek meghalt (lila, szemei fennakadtak, nem vesz levegőt). Ezt a rövidebb, legtöbbször kb. 0,5 percig tartó fázist követi a rángatózás, amikor a végtagok ill az arc izmai ránganak. A beteg rágóizmai is görcsben vannak, száját nem tudjuk kinyitni, nyelvét elharaphatja. Görcsroham alatt NEM SZABAD a száját szétfeszíteni, hisz ha foga kitörik, lecsúszhat a légutakba.

Nem tartozik a görcsrohamhoz, de fontos megjegyezni, hogy a görcs után a gyermek egy ún. „ködös állapotba" kerül, amikor nevét nem tudja, nem ismeri fel szüleit, ismerőseit, nem tudja hol van. Kisebb gyermekek igen aluszékonyak lehetnek esetleg hányhatnak. Ne ijedjünk meg ettől az időszaktól - bár nehéz annál rémisztőbbet elképzelni, mikor a néhány perce még jó állapotban lévő gyermek nem ismeri fel édesanyját – általában 15-20 perc múlva a gyermek teljesen orientált lesz. Szépen fokozatosan eszébe jut majd a neve, felismeri szüleit, környezetét, esetleg megmondja hány éves. Ne kérdezgessük túl gyakran, hisz számára is ijesztő lehet, hogy nem tudja a korábban könnyű válaszokat.

Mit tegyünk a lázgörcs alatt?

Először is fontos leszögezni, hogy a legjobb kezelés a megelőzés. Minden kisgyermek, akinél korábban már előfordult görcsroham vagy akinek a testvérei között volt aki lázgörcsölt, sajnos nagyobb eséllyel kezd el görcsölni láz esetén. Ilyen esetekben tartsunk otthon lázcsillapítót ill. görcsgátlásra alkalmas szereket. Az ilyen kicsiknél érdemes hamarabb a gyógyszerekhez nyúlni, szorosabban figyelni betegség esetén a gyerek hőmérsékletét.

A lázgörcs általában magától oldódik, de semmiképpen ne várjunk annak megszűnésére, a görcs észlelésekor AZONNAL hívjunk mentőt. A mentő megérkezéséig a következőket tehetjük:
Rángatózás közben védjük a gyermek fejét, testét a sérülésektől. Óvatosan fordítsuk oldalára, hogy a félrenyelést megakadályozzuk.

Kezdjünk azonnal lázcsillapítást, melynek leghatásosabb módja a fizikális hűtés: hűtőborogatás (priznic) vagy hűtőfürdő.

Hogyan csináljunk hűtőborogatást?

A gyermek teljes testét tekerjük szobahőmérsékeltű vizes lepedőbe /törölközőbe. Ha a borogatás átmelegedett, cseréljük le. Fontos, hogy a csuklóra és bokára tett zsebkendőnyi borogatás NEM ALKALMAS lázcsillapításra, feltétlenül az egész testet borogassuk.

A hűtőfürdő során testmeleg, a gyermek számára kellemes hőmérsékletű vízbe helyezzük a kicsit, majd fokozatosan hűtjük le a vizet. Képzeljük el, hogy esne nekünk, ha lázasan rögtön hideg vízbe ültetnének bennünket!!!

Mindkét eljárás alkalmas a lázcsillapításra (hatásfokuk bármely gyógyszernél jobb!), felnőtteknél is bármikor használhatóak. Véleményem szerint görcsroham közben a hűtőborogatás könnyebben kivitelezhető, hisz a vízben nehezebben tartható biztonsággal a görcsölő gyermek.

A fizikális lázcsillapítás mellett gyógyszert is adhatunk, azonban rendkívül fontos, hogy a görcsroham eszméletlen állapot, így a görcs alatt a beteg szájába SEMMIT (se szirupot, se tablettát) NE TEGYÜNK, mivel a gyermek félrenyelheti! Tehát gyógyszert csak a gyermek fenekébe adjunk: lázcsillapító kúp formájában.

A lázcsillapítás mellett ma már lehetőség van arra, hogy magát a görcsrohamot is csillapítsa a szülő. Abban az esetben, ha az Ön gyermekének fokozott a rizikója lázgörcsre, tartson otthon végbélbe adható görcsoldó oldatot. Jelenleg két, azonos hatóanyagú szer van a piacon: Diazepam Dezitin ill. Stezolid. Mindkettő műanyag csőrös ampullában kapható, melyet ollóval levágva a gyerek fenekébe spriccelhetjük az oldatot. Használat után kis ideig szorítsuk össze a farpofákat, hogy az oldat biztosan bent maradjon. A gyógyszerek 5 és 10 mg-os kiszerelésben kaphatóak, KIZÁRÓLAG a gyermek korának/súlyának megfelelő dózisban adhatóak. Beszerzésekor feltétlenül érdeklődjön gyermekorvosától a pontos adagolásáról, a gyógyszer mellékhatásairól!

Ha van lehetősége, próbálja megjegyezni a görcsroham lezajlását: szimmetrikusan rángatóztak-e a gyermek végtagjai vagy esetleg az egyik oldal dominált, merre fixált a szem, kb. mennyi ideig tarthatott, mivel a későbbi kivizsgáláskor ezek fontos információk lehetnek. Ne keseredjen el, ha csak néhány dologra emlékszik a rosszullét után, hisz ilyen helyzetben nagyon nehéz objektívnek maradni!

Összefoglalva:
- Azonnal hívjon/hívasson mentőt!
- Védje a gyermek fejét, testét
- Alkalmazzon hűtőborogatást, esetleg hűtőfürdőt
- Adjon lázcsillapító kúpot
- Ha van, adjon a végbélbe görcsoldó oldatot
- (Próbálja megjegyezni a görcs jellemzőit)

Dr. Lóczi Gerda
Az S.O.S.24 szakmai vezetője, mentőszakorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom