Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Mit ránk hagytak a századok

Negyvenhat évig tartott és ma tizenegy éve, hogy véget ért a szovjet hadsereg magyarországi ideiglenes tartózkodása. Van hely a megyében, ahol fű sem igen nőtt utánuk. Vajon hol mi maradt a szovjetek után?

A győri Frigyes-laktanyát felveri a gaz
A szűkebb hazában, Győr határától Fertődig, Mosonmagyaróvárig a szovjet déli hadseregcsoport (DHDC) egységeinek állomáshelyei voltak. A megyeszékhelyen jó néhány ingatlant birtokoltak a szovjetek, köztük volt az egykori győr-nádorvárosi Frigyes-laktanya, amelyet civil fogalom szerint amolyan albérlőként használtak. A szovjet katonai objektumok egy része ugyanis a DHDC itt-tartózkodásának hosszú ideje alatt is magyar tulajdonban maradt, míg voltak vegyes tulajdonú és már a szovjetek által épített és használt objektumok is. Ezekről a szovjet csapatok 11 évvel ezelőtti Magyarországról való kivonulása után is csak a két állam megállapodása után rendelkezhetett a magyar fél.
A volt Frigyes-laktanya ezért a városé lett, az önkormányzat az egyetemi alapítványnak adta, s ez értékesítette. Az ugyancsak győri, hajdani Vadász-laktanya területe igencsak terjedelmes volt, a mai Szigethy úttól a Szent Imre útig, a Vasvári Pál utcától pedig a vasútig terjedt. Szovjet harckocsizók vették birtokukba ezt a laktanyát. Működtettek benne harckocsimosót, s voltak itt tiszti lakások.


A helyén épült a megyei kórház mosodája, a Plaza, a McDonald ’ s, a tiszti lakásokat értékesítették, illetve fiatal családok elhelyezését oldotta meg vele az önkormányzat.
A győr-szabadhegyi lovassági laktanyát ugyancsak a déli hadseregcsoport használta, az ottani veszélyessé vált épületeket lebontották, egy hathektáros, nemrég kialakított területen lakóparkot terveznek a helyén. A győri Mészáros Lőrinc utcában, a budapest – hegyeshalmi vasútvonal melletti több ezer négyzetméternyi területet ugyancsak szovjetek használták. Nagyon kis részt hasznosítanak ma belőle, a Kisalföld értesülése szerint a területről végül is majd a honvédelmi tárca rendelkezhet. A megyeszékhely határában, a régi győr – gönyűi út melletti sokhektáros területet használták az úgynevezett győrszentiváni erdőben gyakorlótérként a szovjetek. Ott volt feltehetően Észak-Dunántúlon az egyik legnagyobb üzemanyagbázisuk.

Tartályok a földben

A szovjetek által itt hagyott katonai létesítményeket ma a Kincstári Vagyonigazgatóság kezeli. A valamikori kincstári vagyonkezelő területi szerve két megyében látta el a kincstári feladatokat, Győr-Moson-Sopron, illetve Komárom-Esztergom megyében. A ma Tatabányán dolgozó Mittelbach Vilmosné emlékezete szerint az úgynevezett „ szentiványi erdőben " lévő szovjet üzemanyagbázison a szovjetek által hátrahagyott „ leltár " szerint 425 üzemanyagtartály van a földben. Ezek összűrtartalmáról nincs adat.

Veszélyes maradék

Azt viszont már a Reflex Környezetvédő Egyesület jogtanácsosától, dr. Kalas Györgytől tudtuk meg, hogy a szabadhegyi, szigorúan őrzött szovjet bázison is voltak üzemanyagtartályok, s ezeket vállalkozóknak értékesítették. Üzemanyag-maradvány és veszélyes hulladék bőségesen maradt ez utóbbi bázison, ahogy az egykori Vadász-laktanya területén is. Nem kevés botrány volt belőle a Plaza építése idején. Azt, hogy mi maradt a föld felszíne alatt, a mostani Szauter utca környékén, még sejteni sem lehet. A szovjetek ugyanis a harckocsimosóról is rendszeresen odafolyatták az olajos vizet és iszapot. Az ezekre hordott építési hulladék csak látszatra fedhette el a súlyos környezetszennyezést.
Dr. Kalas szerint még érhetnek bennünket meglepetések a szovjet hadsereg által egykor használt objektumok helyén.

Korábban:

A városé legyen megint a Frigyes (2002.06.18.) >>
Akció a Frigyes-laktanyáért (2002.06.11.) >>
A polgármester a Frigyes-laktanyáról (2002.06.12.) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi újság múlt század?

Tovább olvasom