Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Mit nyeletnek le velünk?

Az EU-bizottság a közelmúltban fogadta el azt a rendeletet, amely az élelmiszerek és táplálékkiegészítők jelölését és jelölhetőségét szabályozza.
Felvételünk illusztráció Jó döntés: Rendelet szabályozza az élelmiszerek és táplálékkiegészítők jelölését és jelölhetőségét.
A környezetvédők reménye szerint a hatálybalépés után jelentősen csökkennek a „csalárd reklámhivatkozások". A Reflex Környezetvédő Egyesület és a Hulladék Munkaszövetség (Humusz) üdvözli azt a fogyasztóvédelmi és reklámjogi szempontból is jelentős rendeletet, amely az élelmiszerek és táplálékkiegészítők egészségre és tápértékre vonatkoztatható (például energiaszegény, zsírszegény, cukormentes, vitaminokban gazdag) jelölését és jelölhetőségét szabályozza.

Az értelmező rendelkezések mellett a rendelet számos, a gyártók-forgalmazók reklámjaiban ma még előszeretettel használt hivatkozást feltételekhez köt vagy megtilt.

– Vitathatatlan, hogy az élelmiszerekre vonatkozó „egészséges" és „tápláló" hivatkozások fokozzák a termék kelendőségét. Alapvető azonban az az elvárás, hogy a termékismertetőben vagy a csomagolóanyagon megadott összetételnek igaznak, pontosnak és bizonyíthatónak kell lennie – hangsúlyozta dr. Kalas György, majd hozzátette: a fogyasztónak alapvető joga tudni, mit eszik és az általa lenyelt élelmiszereknek és táplálékkiegészítőknek milyen hatásai vannak, lehetnek.

Dr. Kalas György elmondta, hogy a rendelettervezet sok, általuk is kezdeményezett és támogatott szabályozást tartalmaz. Továbbra sem pontosítja azonban a „friss" jelző felhasználhatóságát és hiányoznak a szabályozásból még azok a speciális rendelkezések is, amelyek a gyermekélelmiszerekkel (például szeletcsokoládék, rágók, gyümölcsjoghurtok) kapcsolatosak. A környezetvédelmi jogász szerint ezen a területen a „szigorú és egyértelmű szabályozás különösen fontos lenne, hiszen a könnyen befolyásolható gyermekek (a reklámozók kedvelt célcsoportja) fogyasztóvédelmi szempontból a legkiszolgáltatottabbak". Megemlítette azt is: a környezetvédők azon fáradoznak, hogy a tervezet további tárgyalásai során beépítsék a rendeletbe az értelmező rendelkezéseket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ringa: Nem kizárt az állami segítség?

Szanyi Tibor szerint a Ringa-válságstáb csupán a feszültség fokozásában volt érdekelt. Az… Tovább olvasom