Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Mit nem mond el a munkaadó?

A munkavállalók sokszor nem is tudják, milyen törvény adta lehetőséget hagynak ki azáltal, hogy nem kapnak tájékoztatást...
Ugyan a törvények számos jogot biztosítanak a munkavállalóknak, azokról ritkán kapnak tájékoztatást megfelelő részletességgel, kellő magyarázattal kiegészítve. A munkaadóknak ez nem is kötelességük, az átlagemberek számára azonban nehezen érthető olvasmányt jelentenek a jogszabályok. Ha viszont nem ismeri jogait az alkalmazott, nem biztos, hogy élni tud azokkal, több, számára kedvező lehetőségről maradhat le. Azért, hogy a veszteségektől, a felesleges kiadásoktól megóvjuk olvasóinkat, ismertetünk néhány jellemző esetet.

Kránitz Pál, a Vasas Szakszervezet területi képviselője először egy megyénkbeli üzemben nemrégiben történtek tanulságairól beszélt. Ott ugyanis nem tudták az alkalmazottak, hogy a csoportos létszámleépítést nemcsak a munkaügyi központnak kell bejelenteni, hanem még azelőtt tizenöt nappal a munkavállalói szervezeteknek is. A szakszervezetnek, az üzemi tanácsnak, vagy ha egyik sincs, maguknak a dolgozóknak. Ennek hiányában el lehet halasztatni az elbocsátásokat.

Az érdekvédők legfontosabb tanácsa szerint „addig ne írjon alá semmit a munkavállaló, amíg arról nem kérte szakértő véleményét". Még mindig kevesen tudják ugyanis, hogy nem kötelességük például az áthelyezésükről, munkakörük megváltoztatásáról szóló iratot rögtön beleegyezően kézjegyükkel ellátni és más esetekben is kérhetnek gondolkodási időt. Pénzt vesztett például – mintegy hét hónapnyi bért – amiatt egy asszony a közelmúltban, hogy rögtön aláírta a munkaviszonyának közös megegyezéssel való felbontásáról szóló papírt. A munkaadó arra hivatkozva sürgette, hogy hamarabb bejelentkezhet munkanélküli-segélyért, pedig megérte volna várni. Ha a munkaadó rendes felmondással küldi el, akkor felmondási idő és végkielégítés is járt volna neki. Hasonló esetek fordultak elő nyugdíjazás előtt állókkal is.

Az olvasó kérdezhet

Ezekben és hasonló témákban olvasóink is kérdezhetik a szakértőket. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének tisztségviselői január 12-én, pénteken a Kisalföld győri sajtóházában válaszolnak a telefonálóknak. Délelőtt tíz és tizenegy óra között a 96/504-594-es számon hívhatók, elmagyarázzák, hogyan élhet jogaival az alkalmazott, hova fordulhat segítségért. Szükség esetén azt is, hogyan kezdeményezhet vitás ügyében eljárást.

Kránitz Pált főként a gép- és fémipari cégeknél, Potyondi Antalt elsősorban a kereskedelemben dolgozók kereshetik, de a versenyszféra más ágazataiból érkező hívásokat is fogadják. Viszont az állami szféra munkavállalóira, a közalkalmazottakra, a köztisztviselőkre sok esetben külön előírások vonatkoznak. A nyugdíjazásra vonatkozó szabályok ismertetésében szintén nem illetékesek.

Azért azonban, hogy minél több olvasónak válaszolhassanak munkaügyi témákban, az érdeklődők kérdéseiket már előzetesen elküldhetik Rimányi Zita újságíró e-mail címére (rimanyi.zita@kisalfold.hu).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rátgéber László:

– Úgy tqnik, megviselte játékosainkat a mérkőzés előtti huzavona. Gratulálok a… Tovább olvasom