Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Mit mondanak az elemzők?

A jövő évi áfa-, adó- és járulékváltozások, valamint a bejelentett takarékossági intézkedések mellett az MTI által megkérdezett elemzők reális célnak tartják az államháztartás GDP-arányos hiányának 3,8 százalékra való csökkentését, és úgy vélik: az áfakulcsok változása 1,5–1,7 százalékponttal emeli az inflációt jövőre.
Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője az államháztartás szempontjából pozitívan értékelte a szerdán bejelentett létszámleépítést és megtakarítást. Hozzátette: a kormány által elfogadott módosítások az államháztartás bevételi és kiadási oldalát úgy rendezik át, hogy a hiány a GDP százalékában jelentősen csökkenhet jövőre.

Az elemző szerint amennyiben a kiigazítás sikeres lesz, elérhetőnek tűnik a 3,8 százalék körüli hiány. Hozzátette: ha a deficit 4–4,2 százalék lesz, az is jelentős csökkenés az ideihez képest.

Nyeste Orsolya szerint a bejelentett áfakulcsváltozások és átsorolások az inflációt másfél százalékponttal emelik jövőre. „Éves átlagban 6–6,5 százalékos fogyasztóiár-emelkedéssel számolunk 2004-ben" – mondta.
Imrek Viktor, az OTP Bank Rt. elemzője szerint 1,7 százalékra tehető az áfaváltozások inflációt növelő hatása. „Azoknál a termékeknél és szolgáltatásoknál, amelyek áfakulcsa 12 százalékról 25 százalékra nő, 11,6 százalékkal emelkedhet a fogyasztói ár, a piaci verseny erősségétől és a kereslet rugalmasságától függően" – mondta.

Példaként a fogyasztói kosárban 3 százalékos súllyal szereplő villamos energiát említette, amelynek áfaemelkedése gyakorlatilag egy az egyben megjelenik majd a fogyasztói árban, hiszen a kereslet rugalmatlan, és a verseny nem jellemző. Ugyanakkor az élelmiszerek esetében a 12 százalékról 15 százalékra történő áfanövekedés az erős verseny miatt csak gyengébb mértékben és időben is várhatóan később jelentkezik a fogyasztói árakban.

„A közlekedés végül nem került a 25 százalékos áfakulcs alá, ezért az áfaváltozások inflációnövelő hatásának prognózisát 20 bázisponttal 1,7 százalékpontra csökkentettük" – tette hozzá. Imrek Viktor szerint jövőre az átlagos infláció 7,5 százalék lehet, úgy, hogy az év elején megközelíti a 8 százalékot, majd decemberre 6,7 százalékra mérséklődik. Hozzátette: a jövő évi áfaváltozások növelhetik az inflációs várakozásokat 2005-re is, de megfelelő kommunikációval az intézkedéseknek csak egyszeri inflációnövelő hatása lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

73. A regionális politika története/4.

Tovább olvasom