Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Mit kell tudni a zöld hályogról?

A zöld hályog alattomosan kialakuló, kezelés nélkül vaksághoz vezető betegség.

A glaukóma – görög eredetű szó, amelyet Hippokratésztől származtatnak, magyarul zöld hályogot jelent – a látásromlás okai között még mindig vezető szerepet betöltő, alattomosan kialakuló, kezelés nélkül vaksághoz vezető betegség. A fejlett közegészségüggyel rendelkező országokban a második leggyakoribb vaksági ok.
Az európai, 40 éves kor feletti népesség 2,4%-a, a világon kb. 33 millió beteg szenved nyitott zugú glaukómában.

Mi az a glaukóma?

A glaukóma tüneteiben eltérő, de azonos kórlefolyású betegségformák összefoglaló neve. Korábban csak a magas szemnyomással és annak kóros következményével hozták összefüggésbe. Lényege a szemből az agyba vezető látóideg rostjainak lassan előrehaladó és visszafordíthatatlan pusztulása. Ennek hátterében leggyakrabban a szemgolyó fokozott belső nyomása, a látóidegfőt ellátó kiserek keringészavara áll. A betegség kialakulásában a szem belsejében folyamatosan termelődő és tápanyagot szállító csarnokvíz játszik szerepet. Az egészséges szemben a szemgolyó belső nyomásának kialakulásában a csarnokvíz termelődésének és elfolyásának egyensúlya áll.
A zöldhályog-betegek többségénél a csarnokvíz elfolyása akadályozott.

Ingyenes zöldhályog-szűrés

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szemészeti osztályának ambulanciája ismételten ingyenes glaukómaszűrést szervez 2005. november 8-án, 9-én, 11-én és 12-én. A szűréssel kapcsolatos információt, előjegyzést a 418-244/1592-es telefonszámon biztosítunk.

A korai felismerés

A glaukóma klinikai megjelenése és kezelése annyira változatos, hogy nincs egyetlen definíció, ami tökéletesen megfelelne minden formára. Az egyik páciensnek nincs esetleg semmilyen tünete, a szeme békés, míg a másik nagy fájdalomról, látásromlásról, a fényforrás körül észlelt színeskarika-látásról, rossz közérzetről, hányingerről, hányásról panaszkodik, a szeme vörös, a pupillája kitágul, fénymerev és a szaruhártya borús – ez az állapot sürgősségi ellátást igényel.
A diagnózis a szemnyomás mérésével, a látóidegfő és a látótér vizsgálatával felállítható. A betegség szemészeti vizsgálattal felfedezhető, a beteg rendszeres ellenőrzésével karbantartható.

Rizikófaktorok

A leggyakoribb, ún. nyitott zugú glaukómánál az életkor: 40 év felett 1–2%.
Családi érintettség, erős szemüveg viselése, magas vérnyomás, cukorbetegség, krónikus szív- és érrendszeri betegség.

A glaukóma modern kezelése

A bizonyított glaukóma a látás megmaradása érdekében rendszeres ellenőrzést, egész életen át igénylő kezelést igényel.
A leggyakoribb kezelési forma a konzervatív terápia, mely szemcseppek használatát jelenti, ha a szemnyomás csökkenése nem kellő mértékű, lézer kezelés vagy műtét végezhető.

Kit várunk zöldhályog-szűrésre?

A zöldhályog-szűrés ajánlott 40 év felett, akik nem ismert szembetegek, akiknek diffúz panaszaik vannak, vagy egyáltalán nincs szempanaszuk, akiknek már volt átmeneti homályos látásuk, szivárványkarika-látásuk, akiknek glaukómás van a családjukban.

Dr. Középesy Mária szemész főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bulgária

Magyar-

ország


Szófia, világbajnoki selejtező-mérkőzés, 17 óra (tv:… Tovább olvasom