Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Mit kaphattunk a régi fém kétszázforintosból?

Győr-Moson-Sopron - Mi, magyarok láttunk már jó néhány fajta pénzérmét, sőt, ha nagyon kutatunk az emlékezetünkben, még azt is tudjuk, mennyit ért a maga idejében. A hétfőn forgalomba hozott új kétszázas okán annak néztünk utána, hogy az érme 1992-es elődjéért mit kaphattunk a boltban 17 éve.

Mint közismert, hétfőn került forgalomba az új, kétszázforintos érme, amely – a lakossági szavazás eredményeként – a Lánchidat ábrázolja. A régi bankjeggyel november közepéig fizethetünk. A jegybank korábban azzal indokolta a kétszázas papírpénz lecserélését, hogy arra nem nagyon vigyáztak az emberek, így kétévente újra kell gyártaniuk a teljes állományt ahhoz, hogy folyamatosan elegendő mennyiségű, jó minőségű kétszázas legyen forgalomban.

Az 1992-ben, majd két évvel később vert fém kétszázasra bezzeg jobban vigyáztunk. Csak egy példa: ma már körülbelül harminc forinttal kell megtoldanunk a papír kétszázast ahhoz, hogy hazavigyünk egy liter kólát, míg az első fém kétszázasból 5–6 litert is vehettünk, mivel akkor 35 forintba került az üdítő. Még néhány példa: Tinka Péter, a győri Bálványos Kisáruház vezetője szerint egy kiló kristálycukor ára 85 forint volt, míg ma átlagosan 220-ért vehetjük meg. A jegybank hajdani érméjéből vásárolhattunk akkor egy nyolctekercses vécépapírt – ez 97 forint volt –, egy üveg Traubisodát és húsz deka Pannónia sajtot, így egy-két forint még maradt is a zsebünkben. Csakhogy az üdítő akkor 31 forintba, a sajt kilója pedig 342 forintba került. Ha most akarnánk összeállítani ugyanezt a csomagot, körülbelül 1060 forintot fizetnénk, vagyis öt darab új kétszázas sem lenne elég.

Képzelhetjük azt is, hogy vendégeket várunk teás uzsonnára. A régi kétszázasból telik körülbelül két darab citromra, és nem kevesebb, mint 16 minyonra. Ma mindössze egy minyonra elég a pénzünk, mivel 160–170 forintért adják a süteményt, a citrom kilója pedig már nem 116, hanem 600 forint. Ugyanezt a vendéglátást tehát 2700–2800 forintból ˝ússzuk meg˝ ma. Ha viszont férfiakat várnánk 1992-ben, jó, ha tudjuk, hogy 26–27 forint volt egy üveg magyar sör. Ízlelgessük is csak a mondatot, miközben képzeletben odatoljuk az új kétszázas elődjét: ˝Hét üveg Kinizsit kérünk, az aprót tartsa meg...˝ S hogy a legalapvetőbb élelmiszerről se feledkezzünk meg: 1992-ben kétszáz forintból éppen két kiló kenyeret vehettünk, ami háromszorosára drágult azóta.


Kinek van még ˝bartókosa˝?

1947 óta az 1992-ben vert kétszázas volt az első forgalmi ezüstpénz, 1998. április 4-én vonták ki a forgalomból, ugyanabban az évben, amikor a papírszázast és az 1993-ban bevezetett fémszázast is. S bizonyára kevesen tudják: az 1999-ben kivont ötszáz, ezer- és ötezer forintos bankjegy csak idén, december 31-én évül el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több szupermarket nyílt

Magyarország - Miközben a hagyományos élelmiszerboltok száma csökkent tavaly, a nagy áruházláncoké… Tovább olvasom