Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Mit kap egy BKV-s? - Ajándékutalvány, eü pénz, stb.

A dolgozók kapnak havonta 6 ezer forint értékű melegétkeztetési utalványt, illetve az év végén 45 ezer forint értékű ajándékutalványt.

Megállapodott a BKV menedzsmentjével a cég 26 szakszervezete kedd késő este a kollektív szerződésről (ksz), és a korábban munkabeszüntetést hirdető szakszervezetek visszavonták a sztrájkbejelentést - értesült az MTI.

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke az MTI-nek megerősítette, hogy megegyezésre jutottak.
Gulyás Attila elmondta: a megállapodás szerint a kollektív szerződésben szabályozzák az egészség- és magánnyugdíjpénztári 3-3 százalékos munkáltatói hozzájárulást, de a pontos mértékről évente egyeztetnek a bértárgyalásokon. A dolgozók kapnak havonta 6 ezer forint értékű melegétkeztetési utalványt, illetve az év végén 45 ezer forint értékű ajándékutalványt - tette hozzá.

Kitért arra, a 3 százalékos támogatás köre kibővülhet, de erről a bértárgyalásokon egyeztetnek tovább.

Gulyás Attila hangsúlyozta: a BKV menedzsmentje a nem sztrájkoló 12 szakszervezettel külön megállapodást is kötött, amelyben az áll, hogy a 2010-es bérmegállapodásban felülvizsgálják az internet, vagy melegétkeztetési utalvány összegét, amelyet - ha a kollektív szerződésben szabályozott többi juttatás mellett fenntarthatónak ítélnek - visszamenőlegesen is felemelhetnek 6 ezerről 8 ezer forintra.

Közölte azt is, hogy a nem sztrájkoló érdekképviseletek - amelyek nem írtak alá sztrájkmegállapodást - a bértárgyalásokon felléphetnek bérfejlesztési igényekkel, mert rájuk nem vonatkozik a sztrájkmegállapodásban rögzített nulla százalékos bérfejlesztés.
Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az aláírást követően az MTI-nek elmondta: miután megegyezés született, a sztrájkbizottság visszavonta a sztrájkbejelentést, amelyet vasárnapi megállapodás aláírásakor csak felfüggesztettek.

A szóvivő sikeresnek és eredményesnek ítélte a sztrájkot, mivel megőrizték a korábbi kollektív szerződésben szereplő szociális juttatásokat.

Ez minden idők legküzdelmesebb ksz-tárgyalássorozata, a szerződés pedig határozatlan időre szól, tehát azt feltételezi, hogy nem lesznek újabb konfliktusok - mondta Nemes Gábor.

A szakszervezetek december végén két felé szakadtak; 12 érdekképviselet aláírta az új kollektív szerződést és a szociális juttatásokról a bértárgyaláson akartak dönteni, 14 másik szakszervezet viszont nem fogadta el az új ksz-t és sztrájkbejelentést tettek és hatnapos munkabeszüntetést tartottak a múlt héten.

Nemes Gábor a szakszervezetek szemben állásáról az MTI-nek azt mondta: azért nem akarták aláírni december végén az új ksz-t, mert a korábbi jogok nem érvényesültek volna benne, ezeket viszont hosszú idő alatt harcolták ki maguknak.

Álláspontja szerint a kollektív szerződés aláírása őket igazolta, mert a többi érdekképviselet is belátta: jó eredményeket értek el, és biztosított számukra a reálbérek növekedése is.

Gulyás Attila szerint az alapvető tárgyalási technikákban keresendő a szakszervezetek ketté válása. A nem sztrájkolók a bértárgyalásokon egyezkedtek volna a szociális juttatásokról annak érdekében, hogy az új ksz többi vívmánya január elsején életbe léphessen. Mivel december végén a 14 szakszervezet sztrájkbizottsággá alakult, már nem volt esély arra, hogy az összes szakszervezet egy tárgyalóasztalnál egyeztessen.
Végül azonban ugyanazt, sőt - Gulyás Attila szerint - többet is elértek munkabeszüntetés és egységes álláspontok nélkül is, mint a sztrájkoló szakszervezetek.

A BKV-nál 2009. december 31-én lejárt az addigi kollektív szerződés. Fél évvel korábban megkezdték ugyan a tárgyalásokat, de december végéig sem sikerült megállapodni az új szerződés szövegéről, 2010 január elsejétől a BKV-nál a munka törvénykönyve szerint dolgoztak.

A 26 szakszervezetből 12 aláírta az új ksz-t, az mégsem lépett életbe, mert az aláírók aránya nem érte el a 65 százalékot. Mivel 14 szakszervezetnek hosszas és napi többszöri tárgyalások után sem sikerült megállapodnia a menedzsmenttel, január 12-től határozatlan idejű sztrájkot hirdettek.

A munkabeszüntetés kedd nulla órától hat napig tartott. Vasárnap késő este - Kocsis István vezérigazgató jelenlétében - végül aláírták a sztrájkmegállapodást a 14 szakszervezettel, amelyek akkor még csak felfüggesztették a sztrájkot.

Olvasóink írták

 • 18. kisokoska 2010. január 20. 21:25
  „Szerintem néhány hozzászóló Gyurcsány nevét kihagyta, aki " mindenért felelős". Még megteheti. Nagyon okos gondolatok maradtak ki. Én megszüntetném az egész BKV céget. Megfigyelhető, hogy mindig a Bp-iek sztrájkolnak, pedig magasabb a bérük mint a vidékieknek. Csak megszokták a szociban, hogy Ők jobban kell, hogy keressenek, mint minden pesti munkavállaló.Nem véletlenül vannak milliárdos veszteségeik. A fenntartásra kapott kormánypénzeket mindig maguk között osszák ki. Miért nem ad a kormány mondjuk a Kisalföld Volánnak is milliárdokat? Milyen alapon vannak magas fizetéseik a szakszervezeti vezetőknek, vagy akár másoknak?”
 • 17. pancser 2010. január 20. 21:19
  „12_höz! Remek emberevő álláspont. Vannak ugye páriák akik örüljenek, hogy élnek. Ami MO-on bérügyekben van, az minden csak nem modern és nem is igazságos.”
 • 16. pancser 2010. január 20. 21:12
  „Szánalmas alamizsnát keresnek szegény emberek! 45 ezer Ft-ért mit lehet kapni karácsonyra? Tessék a vezetők bérét a MO-i színvonalhoz igazítani! Ez tűrhetetlen és a kormány szocinak nevezi magát.”
 • 15. morbid 2010. január 20. 20:09
  „Az a szomorú, hogy a dolgozó csak egyhetes sztárjkal tud elérni filléres juttatást, amíg a fönöke havonta több milliót kap, plusz egy kis végkielégítés.

  Itt egy rövid idézet, hogy a recesszióra hivatkozva, milyen csekély mértékű juttatást tudtak csak megállapítani a havi fizetésen túl, amit jogszabályi alapon juttatnak egyes helyeken.

  Idézet az Origo.hu -ról

  "Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnál dolgozó köztisztviselők a rendőröknek ajánlott összeg négyszeresét, évi 450 ezer forintos béren kívüli juttatást kapnak. Ez más minisztériumokhoz viszonyítva nem is számít magasnak, hiszen a gazdasági tárcánál fejenként bruttó 875 ezer forint az éves cafeteriajuttatás (ez havonta csaknem 73 ezer forint), a Miniszterelnöki Hivatalban, az Önkormányzati Minisztériumnál és a Szociális és Munkaügyi Minisztériumnál évi 750 ezer (az erről szóló cikkeinket itt megtalálja)."

  Gazdasági válság?????????????????
  Hol?????”
 • 14. b.zoli 2010. január 20. 19:47
  „megértem hogy ami jár az jár . söt meg is érdemlik a saförök a fizetésüket . DE KÖNYÖRGÖK ne má az adófizetők pénzéből. nem igaz hogy egy ekkora cég nem tudja magát fenntartani!!!! ha vlami pénzügyi gond van egyszerre szolnak állambácsinak az pedig fizet mert ha nem leáll a közlekedés és akkor az egész pesti tömeg megy a parlament elé. ez van!!!! ne erre hanem az utakra költsék a pénzünket mert azok siralmasak!”
 • 13. tibipityu1951 2010. január 20. 19:23
  „Most hallom BKV-nál 26 szakszervezet van ? A vezetőknek meg 800ezer a fizetése,+prémium 400ezer ? Átkosban 1 szakszervezet volt,nem volt elég ?”
 • 12. Lobbo71 2010. január 20. 19:02
  „"a igaz akkor még tovább keseredem mert az enyém 110 000 bruttó"

  Keseredés helyett tanulj, képezd magad és keress olyan állást, ahol tízszer ennyit fizetnek. Mi tart vissza? <moderálva>.”
 • 11. kivagyokén 2010. január 20. 18:58
  „10. gjozsi88
  Igaza van. Járt nekik, tehát ne vegyék el. Igen, a végkielégítés "csak" 3 milliárd, a veszteség 80 milliárd. Igazad van. DE!!! Írtam a 26 szakszervezetről, csináljanak belőle egyet. Bár nincs infóm róla, biztos vagyok benne, jó magyar szokás szerint, 1 melós 3 irodistát tart el. Lehet csökkenteni a látszámot. Át kell számolni hány igazgatóra, sajtószóvivőre, meg egyéb ingyenélőre van szükség. Mindjárt eltűnik a veszteség, lehet hogy már nyereséges is lenne? Miért mindíg a melóst akarják megszorítani. Ezenfelül, nem kis felelősség van rajtuk.”
 • 10. gjozsi88 2010. január 20. 18:33
  „3-as!
  Akkor is igaza van a BKV -snak, esetleg többet keres mint te?
  Miközben téged súlyt a világválság és egyébb megszorítások, neki gyakorlatilag nőtt a jövedelme?
  Közben mindezt a te befizetett adódból fizetik ki, miközben milliárdos veszteséget termel a cége!!!(Ne hasonlitsd össze a 80 milliárdos hiányt a 3 milliárdos végkielégítéssel! )”
 • 9. AHA 2010. január 20. 17:58
  „Akimegmondjahatudja olvasgasd NHani írását a nyervogás helyett!”
 • 8. NHani 2010. január 20. 17:34
  „Sztrájk kell! Főleg a mai Magyarországon. Mivel azt képzelik hogy a legalsóbb szinten dolgozókkal bármit megtehetnek! És ha vki sztrájkolni merészel, azt az egész ország fikázza???? Nem értem! Miért?
  A legtöbb ember azt mondja, ennyi erővel én is sztrájkolhatnék! Miért nem teszi? Megtehetné! Csakhogy azt egyedül nem lehet, csak összetartással! Ami szinte totálisan ismeretlen a magyar ember előtt!! Egymást tologatnák a főnök elé, szólj ezért szólj azért. Aztán mikor vki szerencsétlent rábeszélnek hogy emeljen szót "mindannyiuk" érdekében hirtelen meglepő módon mégsem értenek vele annyira egyet ha már látják hogy ebből semmi jó nem származik!!!!!
  Nem érdekel mennyit keresnek a BKV sofőrök!!!!!! Nem dolgoznék ott semmi pénzért!!! De az érdekel hogy a vezetők a csürhe népséget (minket) átejtve bármit megtehet, és ha pl most a sofőrök sztrájkolni merészelnek, egyből fenyegetik őket. Szerintem harcoljanak csak azért amit eddig is megkaptak!!!!!!!!
  Arra senki nem gondol, ha ma a BKV dolgozók juttatásait csökkentik, holnap a tanárokét, holnapután az ápolónőkét????? Ha szó nélkül mint a birkákat terelnek minket, mi meg csak vonulunk lehajtott fejjel??????
  Örülök hogy elérték amit akartak.”
 • 7. musicnummer1 2010. január 20. 17:18
  „A <moderálva> tele a sztrájkokkal.......meg a vezetöikkel....szakszervezet??? hahaha ez már csak az elnevezés...?BRESZTÖ !!!!”
 • 6. Akimegmondjahatudja 2010. január 20. 16:56
  „Nah most akkor hadd meséljek én is egy kicsit!! Az OMSZ-nál egy kivonuló mentőápoló kap 4000 melegétkezésit....és láss csodát év végén meg semmit!! A felelősségen asszem nincs mit vitatkozni , a leharcolt technikán sem!!! Abszolút egyet értek a sztrájkolókkal, csak egy kicsit már vicces kedves bkv-s szakszervezetek, hogy ha nincs sapkája akkor azért sztrájk....ha van sapkája akkor azért sztrájk....ha meleg van akkor sztrájk, ha hideg van akkor azért sztrájk....kicsit már bohókás és egyben siralmas!!! Mi igaz abból hogy egy bkv-s buszsofőrnek 250 000 a bruttója, mert ha igaz akkor még tovább keseredem mert az enyém 110 000 bruttó....és nem sztrájkolok minden héten!!!”
 • 5. georgbob 2010. január 20. 16:22
  „A zsebbe dolgozást kifelejtettétek...”
 • 4. Mankapunka 2010. január 20. 12:29
  „Kap még egy üveg Házi Pálinkát is a pulyka mellé.”
 • 3. kivagyokén 2010. január 20. 11:17
  „Igaza volt véleményem szerint a BKV-s dolgozóknak. Elég nagy felelősség van rajtuk, ráadásul totálisan leharcolt, és a mai kor követelményeinek nem megfelelő munkaeszközökkel dolgoznak. A vezetők több milliós fizetésére és végkielégítésére van pénz, de ezt a dolgozókon akarják megspórolni. De azért pár dolog elgondolkoztat.

  A 26 szakszervezetből 12 aláírta a többi számára elfogadhatatlan tervezetet. Akik aláírták, nem akarták megszívatni? Vagy azokat nem érdekelte?

  26 leírom számmal is HUSZONHAT szakszervezet? Nem sok egy kicsit? A vezetők milliós nagyságrendű fizetéssel természetesen. Félre ne értse senki, nem a zsebekben akarok turkálni. De 26 adminisztrációs szervezet fenntartása elég sok pénz, akárhonnan nézem. Miért nem elég EGY? Olyan, ami FÜGGETLEN attól a vállalattól, aminek a dolgozóit képviseli. Tartsák fent a dolgozók, és így nincs olyan, hogy oda kelljen rondítani az asztalra, ahonnét az ember eszik.

  Ugyanezt a véleményemet, fenntartom a MÁV szakszervezetnek nevezett csürhéire is. Tisztelet a kivételnek. Gaskó és bandája nincs köztük. Az emberek elfogadják a kényelmetlenségeket, amikor értelme van, de a felesleges kavarás idegesíti őket.”
 • 2. gáborgábor 2010. január 20. 11:10
  „azert remélem a orvos is sztájkolni fog,ha hozzá fordulnak”
 • 1. MTT 2010. január 20. 10:41
  „...A dolgozók kapnak havonta 6 ezer forint értékű melegétkeztetési utalványt, illetve az év végén 45 ezer forint értékű ajándékutalványt - tette hozzá...
  Ahol én dolgozom, ott a termelésben összességében ennyi fizetést kapnak a betanított munkások, azt is két részletben. Akkor hol az igazság? ODAÁT??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz a nyíregyházi piacon

Kigyulladt, majd kiégett egy lakásként használt lakókocsi szerda hajnalban a nyíregyházi piacon -… Tovább olvasom