Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Mit ér ma a diploma?

Az érettségi után elvégeztem néhány szaktanfolyamot és volt egy pár munkahelyem is. Mégis, a család és a barátaim is egyre nógatnak, hogy szerezzek végre diplomát. Nem tudom, hogy a sok tanfolyam és egyéb képzés mellett van-e értelme, és ha igen, akkor milyen irányban induljak. Mennyire fontos, hogy hova iratkozom be? Nézik-e majd, hogy hol szereztem az oly fontos papírt?
K. Zoltán

A kérdése teljesen jogos, sőt a családja nógatása is érhető. A fejlett társadalmakban magától értetődik, hogy tőkeként kezelik az emberi tudást. Levele alapján önnek ebből meglehetősen tekintélyes mennyiség áll rendelkezésére. Mindamellett tényleg megfontolandó a diplomaszerzés gondolata. Persze nem mindegy, hogyan választunk. Ahogy ugyanis a diplomások száma növekszik, nő a márkanév jelentősége. Mivel hazánkban is megszaporodtak a diplomát adó különböző képzések, a tanulók egyre inkább minőségtudatúvá válnak. A választás előtt, fontos mérlegelni néhány alapvető kérdést: Az adott felsőoktatási intézmény rendelkezik-e állami akkreditációval? Milyen a hazai presztízse, esetleg nemzetközi rangja? A diplomájával milyen elhelyezkedési esélyei vannak az ott végzettnek? Mennyire aktívan segíti az intézmény a végzősök elhelyezkedését akár – egy karrierirodán keresztül megvalósuló – folyamatos álláskeresési tanácsokkal, professzionális állásbörze, illetve vállalati napok szervezésével, a végzősök kiközvetítésének hatékony megvalósításával?

Célszerű minél sokrétűbben tájékozódni a felsőoktatási intézményekről, úgymond referenciát kérni róluk. Hisz sok egyetem és főiskola a fizetős hallgatókon keresztül jelentkező bevételhajszolás következtében „diplomagyárrá" vált.

Ugyanakkor jobb, ha a diploma nem homályosítja el a látásunkat. Célszerű óvatosan bánni a túlképzéssel, mert előfordulhat, hogy a tantermekben elveszítjük legfontosabb eszközünket, a józan eszünket. Különösen igaz ez azokra, akik harmincévesen már a harmadik diplomájukért tanulnak, miközben a Ph.D-jük is megszerzés alatt van, de semmilyen gyakorlatra nem tettek még szert.

Fejvadász gyakorlatom során számtalan esetben a gyakorlati vezetőt kereső külföldi megbízó a jelölt önéletrajzát átfutva – miután ő mintegy büszkélkedve feltüntette, hogy oktat valamelyik egyetemen – már be sem hívta interjúra mondván: túl „akadémikus" beállítottságú.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók figyelmébe

Győrszentiván. Ma délután 3 órától este 7 óráig kiszállásos véradásra várják a véradókat a helyi… Tovább olvasom