Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Mit bír a szomszéd füle? Fűnyírók tesztje

Milyen a jó fűnyíró? Mekkora az ideális vágásmagasság? Hány decibelnél jön át a szomszéd?
Tíz gyártó összesen 14 gépének legfontosabb paramétereit mutatta be a Teszt plussz magazin. A mezőnyben összességében kiválóan összerakott, jól teljesítő benzinmotoros fűnyírókat találunk, melyek a villanymotoros fűnyírókat is bemutató tesztben csak a fogyasztásuk miatt kerülnek a középmezőnybe. A kedvező összkép mögött, a részleteket illetően azonban már voltak lényeges különbségek az egyes típusok között.

A tesztben szereplő gépek a felépítésükben mind önjáróak, vágási szélességük nagyrészt hasonló (51-54 cm), zöme rendelkezik fűgyűjtővel, és képes mulcsozni is. A gépek túlnyomó többsége fokozatmentes sebességállítással rendelkezik. A vágásmagasság-állítás jellemzően 5-7 lépésben oldható meg, és átlagosan 30-70 milliméter között van rá lehetőségünk. Pár típus 100 milliméter fölé is merészkedik. A vágási oldaltávolság szintén több gépnél állítható. A fogantyú magassága és állíthatósága a kényelmes használat szempontjából fontos, de néhánynál erre nem volt lehetőség. A gépek felépítésük és adottságaik alapján nagyrészt közepesre vizsgáztak.

A fűnyírók legfontosabb jellemzője a nyírás maga. A tesztelők két-két 10 méter széles részt nyírtak le mindegyik pázsittípusból, s ezek eredményeit átlagolták. Vizsgálták a gépeket normál hosszúságú füvön és magas füves (átlagosan 10 cm hossz) területen, nyirkos gyepen, parlagon (30 cm-re nőtt vadvirágos terület), valamint egyenetlen és lankás gyepen is próbára tették a masinákat, de kipróbálták a füves terület határán és a fal mentén is. A tesztelők mérték az időt, rögzítették 1-5-ig, mennyire jól boldogulnak az egyes típusok a különböző domborzati viszonyokkal, illetve a különböző minőségű gyeppel, valamint pontozták az eredmény esztétikai állapotát (közvetlenül a nyírás után, illetve három nappal azután a mulcsozás hatékonyságát tesztelve). Öt csillagos, kiváló összesítést a nyírási teljesítményt tekintve a minden szempontból igen erős teljesítményt nyújtó ALKO gépek, a szintén kiegyensúlyozottan jól szereplő Viking és Honda, valamint a John Deere R54s masinája ért el.

A kezelhetőséget illetően olyan szempontokat vizsgáltak meg a szakemberek, mint az „elindulás", a vágásmagasság állítása – itt egyes osztályzat is akadt -, a nyírás egyszerűsége és a fűgyűjtő használhatósága volt a vizsgatárgy. Karbantarthatóság szempontjából is jól vizsgáztak a gépek, s jónak találták a szakemberek a használati utasításokat is.

Kardinális kérdés a fűnyírók hangja. A tények alapján 70,1 dB volt a leghalkabb és 81,1 dB a leghangosabb érték. Érdekes volt, hogy a műszeres vizsgálatot kiegészítő, a „szomszéd füle" néven is említhető vizsgálatnál, a fűnyírótól 10 méterre tartózkodva a szubjektív zavaró hatás csak nagyjából támasztotta alá a műszeres értékeket.

Vizsgálták a gépek fogyasztását is. Ehhez 60 négyzetméternyi terület lenyírásához szükséges üzemanyag mennyiségét mérték meg. Legjobb 0,09 literrel, míg a legrosszabb 0,23 liter benzinnel nyírta le az említett területet. Valószínűleg a fogyasztás, azaz a rendkívül rossz gazdaságosság ronthatta le a mezőny szereplését a végértékelésnél, így a legjobb benzinmotoros fűnyíró is csak négy csillaggal büszkélkedhet a villanymotoros fűnyírókat is tartalmazó teljes mezőnyben 79 százalékos összesített eredménnyel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszteletbeli párttagságot ajánlott Barack Obamának az LMP

Az LMP tiszteletbeli párttagságot ajánlott Barack Obamának, az Egyesült Államok elnökének - írják az… Tovább olvasom