Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Miss Saigon, a szerepálom

Mahó Andrea a tanulmányai után a Győri Nemzeti Színházban töltött másfél évadot. Emlékezetes szerepei közül szívesen emlékszik A nyomorultak Cosette-jére, a Leányvásár Lucyjére, amely egyben az első primadonnaszerepe is volt.

A győri sikerek mellett a fővárosban, az operettszínházban a West Side Storyban Mariát alakította, A mosoly országában Mit, a Rómeó és Júliában a női címszerepet játszotta. A Madách Színházban másfél éve sikerrel alakítja Az operaház fantomjában Christint. A Miss Saigonban kettős szereposztásban a tragikus sorsú Kim szerepe ad számára újabb művészi kihívást.

– Nagyon boldog voltam, amikor meghallottam, hogy Győrben megcsináljuk a Miss Saigont. A pályafutásomban az első musicalek közé tartozott, amit megtanultam. Szinte ez arra az időszakra tehető, amikor énekelni kezdtem. Érdekes, hogy az ismertebb dalokat ismertem, de a darab cselekményét kevésbé.
Először Claude-Michel Schönberg zenéjébe lettem szerelmes. A lelkem moziján, az Érted adnám életem mind-mind slágerei a darabnak. Igazi fülbemászó dallamok, amiket szeret a közönség.

– Több mint húsz próbát foglalt magában a próbaidőszak. Hogyan gondol vissza erre az időszakra a premier küszöbén?

– A próbaidőszak nagyon sűrű volt, hiszen a Miss Saigon egy nagyon nehéz darab. Ráadásul hosszú is Kim szerepét tekintve, hiszen szinte végig a színen van, sokat énekel és ez nagyon erős koncentrációt igényel.

– Milyen énekesi és színészi kvalitásokat követel meg Kim szerepe? Hogyan lehet sikeres ebben a szerepben?

– Ebben a szerepben a színészi játék a domináns. Ez egy igazi drámai szerep, amit az elejétől a végéig fokozni kell. Az ember csak remélni tudja, hogy ilyen tragédia senkivel nem fordul elő, mint amilyet a főhősnő megél. A színpadon a lelkem mélyéig megérint mindaz, amit Kim érezhet. Nagyon szeretem a gyerekeket. Ahogy ez a vietnami lány védi, féltve óvja gyermekét, azt minden nő át tudja érezni, aki anya vagy anyaságra vágyik.

– Hihetetlen koncentrációt igényel a darab a főszereplőktől, a tánckartól, a műszaktól egyaránt. Óriási szükség van az egymásra figyelésre. Hogyan felel meg ennek a sokrétű művészi feladatnak?

– Nem egyszerűen csak a szövegre kell koncentrálni, hanem a díszletmozgásokra és az ehhez kapcsolódó mozgásokra. A próbaidőszakban sok nehézséget okozott megtanulni, hogy mikor hova kell menni és ehhez járul még a sok-sok jelmez, amit gyors öltözésekkel váltunk a színfalak mögött. A játékban könnyebbséget jelent, hogy olyan színészek a partnereim, akikkel sokszor játszottunk együtt. Pankotay Péterrel Az operaház fantomjában, Nagy Balázzsal pedig A nyomorultakban alkottunk párt a szerepünk szerint. Ő Mariust, én pedig Cosette-et játszottam. Érdekes, hogy két Schönberg-musicalben is szerelmespárt alakíthattunk. Sajnos egészében még a másik szereposztással nem láttam a Miss Saigont, de az operettszínház előadását felvételről megtekintettem. Az már most látszik, hogy a miénk más lesz. A győri színpad óriási és itt sokkal nagyobb látványt lehet csinálni, ami egy musicalnél nagyon fontos. A zene meghatározza a színpadi cselekményt, így úgy gondolom, hogy rendezés és rendezés között nincsenek markáns eltérések.

– Figyelemre méltó az a gazdag repertoár, amit eddigi pályafutásában elénekelt. A Miss Saigon címszerepe hol helyezkedik el művészi karrierjében?

– Két szerepálmom volt egész életemben. Az egyik a My Fair Lady, a másik pedig a Miss Saigon volt. Az egyik álom most beteljesedett és nagyon boldog vagyok. Remélem, hogy ezt az örömöt a közönség is érzékeli majd a nézőtéren.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év vállalkozója

Ismét a Szintézis Rt. vezérigazgatója, Szabó István nyerte el Az év vállalkozója kitüntető címet. Tovább olvasom