Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Miről döntenek hétfőn az Országgyűlésben?

A Ház hétfőn szavaz - többek közt - a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatokról.

Ezen a héten ülésezik idén utoljára az Országgyűlés. A Ház hétfőn szavaz egyebek mellett a jövő évi költségvetéshez beadott, úgynevezett második körös kapcsolódó módosító indítványokról, a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét biztosító, valamint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatokról.

Hétfőn több törvényjavaslatról is zárószavazás lesz. Ezek közé tartozik a nők negyvenévnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási lehetőségét biztosító indítvány és a miniszterelnök által is jegyzett, a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozat.

Utóbbiról akkor lehet zárószavazást tartani, ha a parlament nem fogad el a törvényjavaslathoz benyújtott egyetlen módosító indítványt sem. Erre minden esély megvan, mert az előterjesztők ezek egyikét sem támogatják. A politikai nyilatkozat elfogadáshoz kétharmados parlamenti többség kell.

Ugyancsak kétharmad kell a médiaszolgáltatásokról és a tömeg-kommunikációról, valamint a honvédelemről szóló törvénymódosítások elfogadásához.

Voksolnak a képviselők az egészségügyi salátatörvényről, a közlekedési tárgyú törvények módosításáról, a helyi önkormányzatokról, illetve a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló jogszabály-módosításokról.

Szintén ma szavaz a Ház a jövő költségvetéshez beadott, úgynevezett második körös, a fejezeteken belüli átcsoportosítást kezdeményező kapcsolódó módosító indítványokról.

Az Országgyűlés megtárgyalja és dönt a Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke által kezdeményezett országos népi kezdeményezésről, amely a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre emelésének újratárgyalását kéri.

Erre azért kerülhet sor, mert a kezdeményezők összegyűjtötték a szükséges ötvenezer aláírást.

A Rogán Antal (Fidesz) által jegyezett, a médiahatóság elnökének rendeletalkotási jogát az alaptörvénybe emelő alkotmánymódosítási javaslat - amelyet a képviselő a múlt héten nyújtott be az Országgyűléshez - nem szerepel ugyan a napirend tervezetében, de a Fidesz-frakció várhatóan kezdeményezi a napirend kiegészítését.

A napirendre vételhez 78 képviselő aláírása és az szükséges, hogy a parlamenti többség igennel szavazzon.

A házbizottság múlt csütörtöki ülésén kiderült, hogy a kabinet továbbra sem támogatja az előterjesztést. Rogán Antal korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott: a frakció eddig a benyújtást támogatta, és amíg a képviselőcsoport másként nem dönt, fenntartja indítványát.

A Fidesz-frakció hétfőn foglalkozik az üggyel, a képviselőcsoport döntése kötelező lesz a képviselők számára - mondta korábban Krakkó Ákos sajtófőnök.

Az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság ülése után közölte: a kormány kéri, hogy a Ház hosszabbítsa meg a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében elrendelt veszélyhelyzetet; ez a határidő december 31-én jár le egy korábban elfogadott országgyűlési határozat szerint. Várhatóan erről is szavaz a parlament ma.

A Fidesz több házszabálytól eltérést kért, amelyekről ma dönt az Országgyűlés.

A házszabálytól eltérés elfogadásától függ, milyen menetrendben tárgyalja a parlament az MTI Zrt. létrehozásáról szóló országgyűlési határozat módosítását, a Nemzeti Kulturális Alapról, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvénymódosításokat.

Olvasóink írták

 • 13. Maori 2010. december 20. 15:37
  „Milyen stabil költségvetés! Még életbe sem lépett, máris módosítják. Ez ám a szakértelem.
  Apropó! Tudja valaki, hogy a Nagyvezírnek mi dolga volt Izráelban?”
 • 12. annobon 2010. december 20. 14:56
  „Azért ezt a nyelvtanilag értelmezhetetlen címet kiegészíthették volna az "indítványairól" szócskával!!!”
 • 11. gjozsi88 2010. december 20. 14:52
  „Patriot!
  A szoci érában egy stabil gazdaságot, költségvetést adtak át Orbán Viktornak.....ezt ő maga mondta az IMF szükségtelenségét indokolva juliusban!
  Azóta van káosz....!
  Ja, hogy azok száma is jelentősen csökkent, akik szerint jó úton halad a kormány.....?”
 • 10. öszödiböszme 2010. december 20. 14:18
  „Eddig a viccországa voltunk, de a dolgok alakulását nézem, lassan a szégyen kategóriába fogunk tartozni!”
 • 9. Patriot 2010. december 20. 14:15
  „gjozsi88, azért ne akaszd fel magad karácsonyra! Még akkor sem ha nem tudod magadnak megbocsátani szoci érát.”
 • 8. balintos66 2010. december 20. 14:09
  „6.!
  Ez még csak a kezdet,a java csak jövőre jön.”
 • 7. Fürgeszarvas 2010. december 20. 14:03
  „5. Patriot 2010.12.20. 12:44

  Miből gondolod ?
  Engem megfogott a professzor úr orvosi diagnózisa miniszterelnökünkről,és egyetértek vele !”
 • 6. gjozsi88 2010. december 20. 13:32
  „Patriot!
  Közben a forint döl...az CDS felárunk 400 pontot közeliti, üzemanyag ára egekbe, foglalkoztatottság stagnál....infláció emelkedik, jegybanki alapkamat emelkedik.....a fizetések a jelentős többségnek januártól csökken!”
 • 5. Patriot 2010. december 20. 12:44
  „Hihetetlen átváltozáson mentek keresztül, a kaméleon elbújhat.”
 • 4. Fürgeszarvas 2010. december 20. 12:16
  „3. Patriot 2010.12.20. 11:54
  Szeretnélek tájékoztatni arról,hogy életkorom ellenére sem a látásommal,sem a hallásommal nincs semmi probléma ! Rendkívül érzékenyen reagál mindkét szervem a külvilág történéseire ! A szemem éles a fülem pedig mindig kiszűri a hamis hangokat !
  A professzor urat pedig van szerencsém személyesen is ismerni , volt alkalmam rokoni-baráti körben eszmét cserélni vele !”
 • 3. Patriot 2010. december 20. 11:54
  „Ez csak neked újdonság, az elmúlt nyolc évben is nagyon sok véleményt megformált a professzor úr. Valszeg akkor még süket voltál az ilyen mondatokhoz.”
 • 2. fióka 2010. december 20. 11:40
  „1. Fürgeszarvas 2010.12.20. 10:39--->ezt mi tudjuk csak sajnos a sok birka magyar honfitársunk nem”
 • 1. Fürgeszarvas 2010. december 20. 10:39
  „Mindenkinek - jobb- és baloldalon egyaránt - ajánlom az alábbi linket ! Nagyon figyelmesen hallgassák meg,és gondolkodjanak el rajta !
  http://www.youtube.com/watch?v=1zw2ZKdN8y0&”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szonda Ipsos felmérése: Fidesz le, ellenzék fel

Decemberben jelentősen csökkent a Fidesz tábora, már 20 százalék felett az MSZP. Tovább olvasom