Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Mire számíthatok az állásinterjún?

Barátnőm jelentkezett egy recepciós állásra és nagyon furcsa, zavarba ejtő kérdéseket tettek fel neki, például hogy mit tenne, ha fegyveres bűnözők hatalmukba kerítenék az irodaházat?. Meg eljátszatták vele, hogy egy iszonyú dühös pali be akar menni a vezérhez és ő ezt szerelje le. Másik barátnőm előtt meg a külföldi ügyvezető elővette a pisztolyát és elkezdte szerelgetni. Most engem is behívtak egy interjúra, és már előre rettegek, hogy mire számíthatok?
W. Mónika

Terjed az úgynevezett szituációs interjú, amikor a betöltendő munkakörben leggyakrabban előforduló helyzeteket modellezik és felkérik, hogy a jelölt vegyen ebben részt. Például megkérdezik: „Tegyük fel, ön pincér, ügyfélszolgálati munkatárs vagy hivatali dolgozó. Hogyan kezelne egy olyan helyzetet, amikor egy ügyfél vagy vendég kioktatja, illetve rendre utasítja azzal a megjegyzéssel, hogy önnek tudnia kellene valamit, amit nem tud, vagy nem elég gyorsan szolgálta ki őt?" Vagy: „Bejön az üzletbe egy ügyfél, aki szeretné az egy hónapja a szervizbe beadott óráját elvinni. Az órának már egy hete el kellett volna készülnie, még sincs itt. Az ügyfél nagyon mérges. Mit tenne ön?"

Az is előfordul, hogy valamilyen gyakorlatot végeztetnek a jelölttel. Például, mint a cégvezető személyi titkárának, azt a feladatot adják, hogy akadályozza meg egy erőszakos ügyfél behatolását a főnök szobájába. Vagy: megkérik arra, hogy fél óra alatt állítsa össze az ügyvezető aznapi programját, rangsorolja az egyes témákat, majd beszélje meg a főnökével.

Érdekes módszer a stresszinterjú, melynek során a jelentkezőt végig erős nyomás alatt tartják és időnként váratlanul verbálisan támadásokat intéznek ellene. Például: „Nem gondolja, hogy az ön képességeivel meg sem kellett volna pályáznia ezt az állást?" Sosem lehet tudni, hogy egy „normálisan induló" beszélgetés mikor csap át ebbe. Tipp! Ne ijedjen meg, ne essen pánikba és ne „vegye fel a kesztyűt": kerülje a hasonlóan támadó stílust és ne kezdjen veszekedni a kérdezővel! Válaszoljon higgadtan, kihangsúlyozva a betöltendő munkakör szempontjából fontos tapasztalatait, képességeit és eddigi eredményeit! A felvételiztető csupán arra kíváncsi, hogy ön mennyire képes helytállni feszült helyzetben, milyen kiegyensúlyozottsággal, stressztűréssel rendelkezik, amikor záporoznak önre a kellemetlen kérdések.

Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók figyelmébe

Győrszentiván. Ma délután 3 órától este 7 óráig kiszállásos véradásra várják a véradókat a helyi… Tovább olvasom