Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Mire kell figyelni új síléc vásárlásánál?

Fő szempontok:
- sítudás
- testmagasság, testsúly

1. Sítudás (kezdő, haladó, profi)

A sítudás mérlegelése általában magától értetődik, mindenki tudja, mire képes. Egy kezdő ifjoncnak rövidebb, lágyabb lécre van szüksége, míg egy ''profi''-nak hosszabb, keményebb lécre. A sítudás mellett manapság - egy bizonyos tudásszint után - mérlegelnünk kell azt is, nagyjából melyik sítechniká(ka)t favorizáljuk, mivel a gyárak stílus specifikus modellkínálatot bocsátanak a kereskedelembe.
Az alábbiakban két főcsoportot figyelembe véve közelítjük meg a témát.
A konvencionális technika nagyjából az, amit 10 évvel ezelőtt neveztünk alpesi sítechnikának. A konvencionális lécek ismertetőjele, hogy éleik egymáshoz képest a párhuzamosság érzetét keltik (valójában 1 léc sem párhuzamos élű!). Ilyen lécekkel manapság alig, vagy egyáltalán nem

lehet találkozni az új kínálatban. Az új trend a carving, mely minden további stílusirányzatra - beleértve a versenysportot is - évek óta rányomja bélyegét. A sírajongók nagyobbik része kezdetben kétkedéssel fogadta az új ''jelenséget'', azonban mára elmondhatjuk, hogy a carving alapvetően forradalmasította a már konzervatívvá váló sísportot. Olyan széleskörűen alkalmazható új forma, hogy az "egyszerű" tanuló kategóriától a magashegyi ''extrémvilágon'' át a versenysportig ma minden léc ilyen. A mai lécek fő ismertető jele ''babapiskóta'' forma, tehát a lécek eleje és vége a hagyományos léceket képest jelentősen kiszélesedett, ennek következtében sokkal fordulékonyabbá váltak, mint 10-20 éves elődjeik.
De maradjunk a megfelelő választásnál! A fejlődés egy dolgot egyáltalán nem befolyásolt: minél jobban síel valaki, annál keményebb és hosszabb lécre van szüksége!

2. Testmagasság, testsúly

Az arányok azonban változtak. A carving lécből átlagosan 15 centivel rövidebb javasolt, mint a hagyományosból, nagy általánosságban ez annyit jelent, hogy válasszunk a testmagasságunkkal kb. megegyező méretű lécet (kivéve, ha a gyártó külön méretezést biztosít, pl. Blizzard, Salomon). Néhány éve egyre több gyártó dolgoz ki különféle számítási módszereket a kiválasztás megkönnyítésére. Vagy egy egységes méretezést adnak meg, ahol nem ''valódi'', cm-ben mért értéket találunk a lécen, vagy pedig a magasság intervallumot írják rá. Tehát találkozhatunk különféle teljesítmény-indexekkel, és pl. "165-175 cm" feliratokkal, gyártótól függően. Amint látható, a fejlődésnek ez az ára: a korábbi egységes méretezés megszűnt. Természetesen találunk még lécet pontos centiméterjelzéssel is, de egyre kevesebbet.
A testsúly hasonlóan fontos tényezővé állt, a különféle indexelési rendszerekbe építve nagyban meghatározza a választandó léc paramétereit. A legjobb példa talán erre a kifejezetten női lécek választéka. Az átlagos nő ugyanazon testmagasságnál könnyebb testsúllyal rendelkezik, mint a férfi, a kisebb izomtömeg következtében. A külön nőknek szánt típusok általában "Lite" -néven futnak. A gyerekeknek szánt lécekre ez ugyanígy igaz, ezekre a "Junior", vagy szimplán a "J" betű kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napjaink formatervezési és lakberendezési stílusai

Napjaink uralkodó formanyelvének alakulását nehéz dolog úgy bemutatni, hogy kiemeljük a… Tovább olvasom