Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Mire jó a nyári szakmai gyakorlat?

Általában a diák keres magának gyakorlati helyet, sokan a szüleik vállalkozásánál töltik el az időt.

Bevett gyakorlat volt, hogy a tanoncok a vakáció egy szakaszában leendő munkahelyükkel, s az ott végzendő munkával ismerkedtek. A szakképző intézmények mai növendékeit ilyesmire csak azok az iskolák kötelezhetik, amelyeknek pedagógiai-szakmai programjában ilyen gyakorlat szerepel, s üzemet is találnak hozzá. 

Volt idő, amikor a négyhetes nyári szakmai gyakorlat teljesítése nélkül nem léphetett felsőbb osztályba a szakképző intézmény  tanulója. Akkor még válogathatott az iskola: melyik gyárba küldje  nyári gyakorlatra a tanítványait?  Igaz a gyakorlat néha nem állt  másból, mint a szakik tízóraijának bevásárlásából, a gépek, az udvar tisztogatásából, de legalább a szakmunka közelében, esetleg majdani munkahelyükön voltak a gyerekek. Mára megszűnt a kötelező, négyhetes gyakorlat.  
Hogy helyette mi van? Erről beszélgettünk Cseh Sándorral, az Országos Szakképzési Tanács tagjával, a túrkevei Ványai Ambrus Gimnázium Informatikai és Közlekedésgépészeti Szakközépiskola igazgatójával. 

- Egyáltalán van kötelező nyári, szakmai gyakorlat? 

- A régi értelemben általánosan és szigorúan vett, kötelező gyakorlat nincs a szakképző iskolák 9-12. évfolyamán. Csak azok az iskolák tarthatnak nyári szakmai gyakorlatot, amelyeknek a pedagógiai-szakmai programjában ez szerepel. 

- Miből áll például a 11. évfolyamosok gyakorlata? 

- Ez a két hét rendszerint idegen nyelvek és informatika oktatásával telik el. A mi iskolánk azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a tizennégy nap során legyen valamilyen szakmai foglalkozásuk is a gyerekeknek. Annak idején az egyik debreceni technikumba jártam, és vidéki vállalatnál voltunk négyhetes gyakorlaton első, másod- és harmadévben. Kollégiumban laktunk. Négy hét alatt sokat tanulhattak azok, akik kíváncsiak voltak a szakmai munkára, akiket érdekelt a szakterület. Azt hiszem, ma sem ártana a diákoknak az üzemi gyakorlat. 

- A szakiskolák tanulóinak sincs kötelező gyakorlatuk a nyári szünetben? 

- A 9. és a 1O. évfolyamnak nem lehet előírni a gyakorlatot. A  11. évfolyamon is csak akkor, ha a szakmai pedagógiai programban  szerepel,  de az ideje semmi esetre sem négy hét. Egyébként a  szakmai programban annak is szerepelnie kell, mi a gyakorlattal szembeni követelmény, mi a gyakorlat tartalma, ha úgy tetszik: tananyaga.  

- Lehet, hogy azért szerepel kevés iskola szakmai programjában a nyári gyakorlat, mert megszűntek a vállalatok, gyárak, nincs hova küldeni a tanulókat? 

- A legtöbb gyerek keres magának gyakorlati helyet. Sokan a szüleik vállalkozásánál töltik el a két hetet. Bejelentik az iskolának, hogy hol lesznek, és az iskola ellenőrzi a gyakorlatot. Aki nem talál magának helyet, annak az iskola keres. Ha nem sikerül megfelelőt találni, akkor marad az iskola tanműhelye. Egyébként valóban nem mindenütt fogadják szívesen nyári gyakorlatra a diákokat. Nagy értékű gépekkel dolgoznak a vállalkozásoknál, sok  esetben a munkarend is feszes, érthetően idegenkednek a tanulóktól. 

- Azok a szerencsések, akik eljutnak nyári gyakorlatra, milyen tapasztalatokkal jönnek vissza az iskolába? 

- Többségük elégedetten ül vissza a padba szeptemberben. A mi iskolánk tanulói autószervizekben vannak gyakorlaton. Egyetlen szerviz sem engedheti meg magának, hogy mást csináltason a gyerekkel, mint amire felvette, mint ami az iskola előírása. Ne feledje, el, hogy egy kisvárosban a szerviz vezetői egyben a kamara helyi képviselői, az iskola óraadó tanárai, vizsgaelnökei. Restellnék, ha a nyári gyakorlaton semmit se tanulna meg a diák a szerviz tevékenységéből. Nagyobb városokban lehet más a helyzet, de arról, hogy kizárólag tízórai vásárlására, takarításra használnák őket, nem tudok. Ez már a múlté. Inkább az fordul elő, hogy a modern tanműhely után fanyalog a diák a kisiparos korszerűtlen műhelyében. És fordítva, rosszul felszerelt tanműhelybe nem szívesen megy vissza a diák a legkorszerűbb gépekkel ellátott vállalkozásból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bajnokok

A Soproni Ünnepi Hetek sportrendezvényein újabb sportágakban avattak bajnokokat, köztük több megyei… Tovább olvasom