Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Mintegy 40 milliárdot zárolnak a minisztériumoknál

Az intézkedésnek köszönhetően biztonsággal tartható lesz a 2,9 százalékos éves hiánycél, elemzők szerint mindez biztonsági óvintézkedés.
A kormányzati kiadásokból elrendelt 110 milliárd forintos zárolásból a minisztériumokra 39,5 milliárd forint kötelezettség vonatkozik, számottevően csökken a rendkívüli kormányzati intézkedések tartaléka, és az intézkedés jelentős mértékben érinti a Beruházási Alap kiadásait, továbbá vonatkozik az elkülönített állami pénzalapokra és a vagyonkezeléssel kapcsolatos kiadásokra.

Mindez a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki, MTI-nek eljuttatott közleményéből derül ki.

A 110 milliárd forintos költségvetési zárolást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette be csütörtökön egy konferencián.

Az NGM hangsúlyozza, hogy az intézkedésnek köszönhetően biztonsággal tartható lesz a 2,9 százalékos éves hiánycél. Hozzáteszik: az állam magán takarékoskodik, hogy megfelelő szinten tartsa a hiányt, sem a családokat, sem a lakosságot, sem a vállalkozókat, sem az önkormányzatokat nem érintik az intézkedések.

A takarékosságra azért van szükség, hogy a kormány számára fontos programokra - mint például a foglalkoztatást növelő intézkedések - elegendő forrás álljon rendelkezésre - írja az NGM. Hozzáteszik: a kormány az idei költségvetésben az eredetileg tervezetthez képest több ember számára biztosítja a közmunka lehetőségét, ezzel együtt segély helyett a magasabb összegű bért. Mindez 47 milliárd forint foglalkoztatási célú többletkiadást jelent az állami költségvetésben.

A szaktárcákat különböző mértékben érintő biztonsági zárolás további indoka, hogy a reálgazdaság és a lakosság számára rendkívül kedvező gazdasági mutatók közül az alacsony infláció - az árak stagnálása, egyes esetekben csökkenése - a költségvetés számára előreláthatóan szerényebb forgalmi típusú adóbevételt eredményez. A fogyasztás bővülése és a gazdaság fehéredése ugyanakkor részben ellensúlyozza mindezt. A biztonsági intézkedés azért is célszerű, mert az uniós támogatások maradéktalan felhasználása érdekében egyes fejlesztéseket várhatóan nem uniós, hanem hazai költségvetési forrásból fognak megvalósítani - jegyzik meg. Az így "felszabaduló" uniós keretet a kormány más beruházásokra fogja fordítani.

A megtakarítás jelentős mértékben érinti a Beruházási Alap kiadásait, egyes projektek vagy projektelemek 2015-re történő átütemezésére kell számítani.
Az NGM kifejti: az átmeneti takarékossági lépések nem igényelnek törvénymódosítást, de biztosítják a költségvetés eddigi stabilitásának megőrzését, az államadósság további csökkentését, a meghirdetett hiánycél tartását. A takarékossági intézkedések nem érintik a lakosságnak, az önkormányzatoknak és a vállalkozásoknak jutó forrásokat, támogatásokat.

A zárolás az idei évre érvényes, a zárolt összegek további sorsáról a kormány az év végén határoz, a költségvetési mozgástér alakulásának függvényében. A zárolással megtakarított összeg a továbbiakban egyfajta biztonsági tartalékként szolgál - áll a közleményben.

Elemzők: a kormányzati zárolás biztonsági óvintézkedéseBiztonsági óvintézkedésnek nevezték az MTI által megkérdezett elemzők a csütörtökön bejelentett 110 milliárd forintos kormányzati zárolást, amellyel a kormány biztosítaná, hogy Magyarország ne kerüljön vissza az uniós túlzottdeficit-eljárás alá.

Abban is egyetértettek a megkérdezettek, hogy a most bejelentett intézkedéseken túl további, a 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt garantáló lépések születhetnek még.

Török Zoltán, a Raiffeisen bank makroelemzője, és Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője is úgy vélte, hogy a zárolás az Európai Bizottság megnyugtatását is szolgálja. Török Zoltán azt is megjegyezte, hogy a hiány egyelőre nem alakul veszélyesen, bár az első félévi időarányos deficit a szokottnál kicsit magasabb volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyvenkét gyerek betegedett meg egy balatonszárszói táborban

A gyerekek belázasodtak, hánytak, többüknek ment a hasa, de azóta javult az állapotuk, miután a … Tovább olvasom