Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Minőség és áremelés

Az idei szőlőtermésből különlegesen jó borok készülhettek a megyénkbeli borvidékeken.
Az idei szőlőtermésből különlegesen jó borok készülhettek a megyénkbeli borvidékeken, a primőr fajták már meg is kóstolhatók. Így könnyebben „nyeletik le" a termelők az árak emelkedését a fogyasztókkal. De erre persze nem csak a minőség ad okot.

Kellemes illatával csábít kóstolásra Lengyel István újbora. A nyúli borász az Irsai Olivérből – amit a legkorábban szüretelt – Márton-napra már fogyasztható minőséget állított elő. Főként azért, mert törzsvevői nagyon várták az idei bort. Hallottak a jó évjáratról, ami a gazda szerint az elmúlt tíz év legjobbja, annyira optimális a borokban a savak összetétele és mindegyik fajta gyorsan, szépen tisztul. Hogy ennyire örömtelien beszélhetnek-e az árak alakulásáról is a termelők, azt még nem lehet tudni.

Mivel idén a korábban eléggé nyomott szőlőár emelkedett – mintegy negyven százalékkal –, növekedhet a bor ára is – amit a minőséggel jól lehet indokolni –, persze nem ekkora mértékben. Tavaly két-háromszáz forint között mozgott a folyóbor literje, idén háromszáz-négyszáz forint lehet a nyúli szakember szerint.

– Igazán kellemesek, hízelgők idén a borok, de az árak már kevésbé – szögezte le Nagy Géza, akinek Győrszemere és Győrújbarát közelében vannak ültetvényei. A Pannonhalmi borvidék hegyközségi tanácsának titkáraként elmondta azt is, hogy tizenöt-húsz százalékkal kevesebb a bor a hordókban, mint várták, a minőség viszont jobb az előző évekénél.

Így őt is inkább az árak alakulása izgatja, úgy véli, azok messze vannak attól, amiből jól lehetne gazdálkodni. Szerinte öt-tíz százaléknyit lehet emelni, de reméli, hogy kétszáz forint alatt már keveseknek kell eladniuk a folyóbor literjét. Azt jósolja, hogy az elkövetkező pár évben biztosan jobban emelkednek a borárak, mivel csökken a szőlőültetvények területe.
Molnár Tibor, a Soproni borvidék hegyközségi tanácsának elnöke is úgy véli, a borászoknak nehéz érvényesíteniük az árak változtatását. Azonban most erre ő is lát esélyt, mert három év után rendeződött a szőlő ára és némileg kevesebb is a bor mennyisége. Most van lehetőség arra, hogy a borárak is emelkedjenek. Annak indokaként, hogy miért van erre szükség, elmondta: egy kiló szőlő feldolgozása tizenöt-húsz forintba kerül. Az energiaárak, az emberi munka árának növekedése ezt a szektort is érinti.

A kékfrankosnak tavaly kétszázhúsz forint volt a legalacsonyabb ára, a jobb minőségűért kétszázötven-háromszáz forintot kaptak a termelők folyóbor esetében. Ez volt a pinceár, azaz amikor közvetlenül a fogyasztónak adott el bort a borász. Erre idén tíz-tizenöt százalék jöhet rá az elnök szerint, legalábbis szerinte kívánatos lenne, de az még kérdés, kinek hogyan sikerül az áremelést érvényesítenie.

A megyénkbeli borvidékeken Irsai Olivérből és rozé fajtákból készít néhány borász újbort, amit a gasztronómia a Márton-napi hagyományok okán, ügyesen a libahetek keretében ajánl. Egyre többen kedvelik ugyanis a gyümölcsös, friss borokat, szeretik az „első ropogós szőlő illatát". Az sem elhanyagolható szempont ugyanakkor, hogy így már szüret után két hónappal bevételt hoz a nedű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsává vált kötényében a kenyér

Hétszázhetvenöt éve, 1231. november 17-én halt meg Árpád-házi Szent Erzsébet (Türingiai Szent… Tovább olvasom