Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Miniszteri ultimátum Rába-ügyben

A Rába folyó habzásának megszüntetése érdekében Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter ultimátumot intézett a szennyezést okozó osztrák bőrgyárhoz – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM), miután a miniszter tárgyalt az osztrák nagykövettel.
Eszerint, amennyiben 2007. május elsejéig továbbra sem tapasztalható a vízminőség javulása a Rábán, akkor Magyarország visszavonja azt a hozzájárulást, amit még 1997-ben adott a jennersdorfi Boxmark-bőrgyár vízjogi engedélyéhez. Minderről a miniszter a nagyköveten keresztül levélben tájékoztatta Jozef Pröll osztrák szövetségi minisztert, aki két hete ütemtervet ígért év végi határidővel a habképződés legyőzésére.
Persányi Miklós válaszlevelében emlékeztet arra a számos osztrák ígéretre, amelyek hosszú hónapok alatt levélváltásaik alkalmával elhangzottak, de megoldást máig sem hoztak. Legutóbb 2006. július elsejét jelölte meg az osztrák fél a szennyezés megszüntetésének végső határidejeként, ehhez képest mostanra már nemcsak a Rába, hanem a Lapincs folyó is habzik. „A magyar miniszter türelmetlenül várja azt a listát, amely a habképződés legyőzésére tartalmaz hathatós intézkedéseket, és amelyről Jozef Pröll két héttel ezelőtt érkezett levelében ír” – olvasható a KVM közleményében. A miniszter levelében megjegyezi: természetesen a hozzájárulás visszavonása olyan lépés, amelyet egyik fél sem óhajt, de az 1997-ben kiadott dokumentum feltétele volt, hogy a Rába vízminősége ne romoljon. „Magyarország mindig készen áll arra, hogy ne éljen ezzel a megoldással, feltéve, hogy a közeli jövőben pozitív és főleg hatékony előrelépést tapasztal” – fogalmaz Persányi Miklós a levélben.
Valószínűleg a Rába habosodása lesz a témája ma délután Persányi Miklós és Nemes László, a Rába Szövetség elnökének megbeszélésén. Sobor polgármestere a miniszter meghívásának tesz eleget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártyák természetes anyagokból

Tovább olvasom