Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Minimumjárulék szeptembertől

Csak akkor lehet mentesülni a havi 125 ezer forint utáni minimumjárulék fizetése alól szeptember 1-je után, ha a munkáltató (vállalkozó, illetve vállalkozás) bejelenti az adóhatóságnak, hogy az érintett tényleges jövedelme kisebb 125 ezer forintnál – mondta Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
„Mindenkitől elváratik, hogy havi 125 ezer forintos jövedelem után fizessen járulékot, ha a valódi jövedelme eléri ezt a szintet" – fogalmazott Katona Tamás. Az államtitkár hozzáfűzte: „nem fogadjuk el, hogy azok, akiknek havi jövedelme meghaladja a 125 ezer forintot, azok más ágon vegyék ki a jövedelmet, és alacsonyabb jövedelem után fizessenek járulékot."

A szeptember 1-jétől érvényes jogszabály egyaránt vonatkozik a foglalkoztatókra, a főállású egyéni vállalkozókra, az evázó egyéni vállalkozókra és a társas vállalkozókra. A jogszabály szerint, ha a tényleges jövedelem kisebb a minimálbér kétszeresénél, havi 125 ezer forintnál, és ezt a foglalkoztató bejelenti az adóhatóságnak, akkor a járulékfizetés a tényleges jövedelem után történik, de legalább a 62 ezer 500 forintos minimálbér után. Amennyiben az érintettek nem tesznek bejelentést, akkor a járulékkülönbözetet meg kell fizetni, a terhet a foglalkozató, az egyéni vállalkozó vagy a társas vállalkozás viseli.

Ugyanez érvényes az egyéni vállalkozó vállalkozói kivétjére, az átalányadózást választó egyéni vállalkozóra és az evázó vállalkozó járulékfizetési kötelezettségére. A társas vállalkozásoknál nemcsak a foglalkoztatottakra, hanem a főállású tagokra is vonatkozik a minimumjárulék-alap.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Széthullott” az ellenfél

Tovább olvasom