Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Mindszenty bíborosra emlékeztek

Mindszenty József bíborosra emlékeztek október 31-én raboskodása színhelyén, Felsőpetényben és a volt rétsági laktanyában, ahol első szabad éjszakáját töltötte 1956. október 30-ról 31-re virradóra.

Az ünnepségsorozat Felsőpetényben kezdődött, Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét, majd a bíboros börtönéül szolgáló Almásy-kastély falán lévő emléktáblánál Tóth Zoltán József, a Honvédelmi Minisztérium (HM) államtitkára mondott beszédet.

A rendezvény délután a rétsági laktanya udvarán folytatódott. Fodor Lajos, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára tartott ünnepi beszédet. Amint mondta: egy emléknap mindig üzenetet hordoz, segít a múlt megítélésében, és a jövő alakításában.

Mindszenty bíboros Magyarország történelmének legnehezebb időszakában élt, a Rákosi-érában üldöztetést és kínzásokat kellett elszenvednie, de nem tudták megtörni, ember- és hazaszeretete megmaradt. A rétsági katonaság és a főpap kapcsolatáról szólva elmondta, hogy Újpestről egy csoportot küldtek Mindszenty kiszabadítására, a rétsági laktanyából pedig egy tiszti különítmény csatlakozott hozzájuk. Mindszenty József első szabad éjszakáját a rétsági laktanyában töltötte, erről első rádióbeszédében is megemlékezett. A megemlékezés koszorúzással ért véget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyszíni bírság: 20 ezer helyett 100 ezer forint?

A helyszínen kiszabható szabálysértési bírság felső határát a jelenlegi 20 ezer forintról 100 ezer… Tovább olvasom