Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

Mindszenti beteg: újrakezdődött a közigazgatási per a FB-n

Újrakezdődött a mindszenti beteg ügyében a közigazgatási per a hódmezővásárhelyi kórház és az Egészségbiztosítási Felügyelet között a Fővárosi Bíróságon (FB) szerdán.
A felügyelet két és fél éve hárommilliós bírsággal sújtotta a kórházat azért, mert 2007. április 6-án egy odaszállított beteget továbbküldtek Szentesre, a beteg azonban a mentőautóban elhunyt.

A szerdán ismertetett iratok szerint a 67 éves férfit április 6-án napközben órákon át vizsgálták a szentesi kórházban, és bent is akarták tartani, ám onnan saját felelősségére távozott. De már aznap délután ki kellett hívni a férfihez az orvost, aki azonban nem ment a helyszínre. Ezután mentőt hívtak és a hódmezővásárhelyi kórházba vitték a beteget, ahol az őt jól ismerő ügyeletes orvos negyedórát vitatkozott a mentősökkel, majd az előzmények és a szentesi leletek ismeretében, illetve arra hivatkozva, hogy az április 1-jén életbe lépett kórházi átszervezés miatt a mindszenti betegek már nem hozzájuk tartoznak, hanem a szentesi kórházhoz, oda irányította vissza a beteget.

A felügyelet szerint a beteget nem, vagy nem kellő alapossággal vizsgálta, és látta el a hódmezővásárhelyi ügyeletes orvos, holott ez sürgős esetben mindenkinek kötelessége függetlenül attól, hogy a beteg állandó lakóhelye szerint melyik kórházhoz tartozik. A halmozott jogsértések pedig hozzájárulhattak a beteg halálához, bár azt a felügyelet nem állította, hogy ez ténylegesen így is történt. Továbbá a felügyelet kifogásolta azt is, hogy a mindszenti beteggel a hódmezővásárhelyi kórházban április 6-án történteket nem megfelelően dokumentálták, illetve a dokumentáció többször változott.

A hárommilliós bírságot kiszabó felügyeleti határozat ellen a kórház által megindított közigazgatási perben 2008 áprilisában az FB kihirdette - és következő év márciusára írásba foglalta - az elsőfokú ítéletet, ám azt másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblának hatályon kívül kellett helyeznie és új eljárást elrendelnie.

Kiderült ugyanis, hogy a korábban első fokon eljárt - és azóta már fegyelmivel eltávolított - fővárosi bírósági bíró munkája során több más ügye mellett ebben a perben is példátlanul súlyos jogszabálysértéseket követett el. Többek között az eljárásban két egymástól eltérő ítéletet hozott. Az új eljárás első, szerdai tárgyalásán a kórház jogi képviselője vitatta, hogy a dokumentáció szabálytalan lett volna, továbbá nyomatékosan hangsúlyozta: a haláleset miatt indult büntetőperben az orvos szakértők egyike se állította, hogy az ügyeletes orvos tevékenysége okozta volna a tragikus végkifejletet, hiszen a mindszenti betegnek ettől függetlenül is "magas halálozási rizikója" volt.

A haláleset miatt indult büntetőperben a Szegedi Városi Bíróság november 6-án kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében pénzbüntetéssel sújtotta a hódmezővásárhelyi kórháznak azt az orvosát, aki az odaszállított beteget továbbküldte. Az ügynek széles nyilvánosságot adott az is, hogy Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere az elhunytat a haláleset előtt néhány nappal életbe lépett kórházi átszervezés "első halálos áldozatának" titulálta.

A szerdai tárgyalást az FB januárra napolta el a mindszenti beteg ügyében a hódmezővásárhelyi kórház és az Egészségbiztosítási Felügyelet között folyó közigazgatási pert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

11 jegyűre változnak a mobilszámok

Magyarország - 2010. január 16-tól a mobiltelefonszámokat csak mind a 11 számjegy tárcsázásával… Tovább olvasom