Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Mindjárt robban - Százezer forintba is kerülhet a legális tűzijáték

Akár százezer forintos büntetésre is számíthat, akit az idén tűzijátékozással kapcsolatos szabálysértésen kapnak. Bizonyos termékek vásárlása engedélyezett. A petárdázás tilos.

A legális árusítóhelyeken beszerzett pirotechnikai termékek idén is engedélyezettek. Ezeket a kijelölt helyeken december 28. és 31. között vásárolhatjuk meg, amennyiben tudjuk igazolni, hogy betöltöttük 18. életévünket - tudtuk meg Kálmán Gabriellától, a győri rendőrség szóvivőjétől.

A tűzijátékokat 31-én, 18:00 órától, másnap hajnali 6 óráig használhatjuk fel engedély nélkül.

Megyénkben az idén 39 árusítóhelyen juthatunk hozzá legálisan tűzijátékhoz. Ezeket zömében a nagy bevásárlóközpontok parkolóiban találjuk. Az itt lévő konténereknél szakképzett pirotechnikusok dolgoznak, akik a termék használatáról is pontos és biztonságos információkat tudnak adni.

A hatóságok külön felhívják a fogyasztók figyelmét arra, hogy az engedéllyel nem rendelkező árusoktól vásárolt tüzijátékok balesetveszélyesek lehetnek, hiszen minőségük nem ellenőrzött. Továbbá a 'fekete tűzijátékok' mellé nem kapunk magyar nyelvű használati utasítást sem, mely szintén sok balesetet okozhat.

Az el nem használt, vagy hibás tűzijátékunkat kötelesek vagyunk visszavinni az árusítóhelyre, ahol a forgalmazó január 5-ig visszaveszi a terméket. A visszavitt tűzijáték árát azonban nem fizetik vissza. Mint megtudtuk, tavaly szinte senki nem élt ezzel a lehetőséggel.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.


A rendőrségtől megtudtuk: a legális tűzijátékozásnak is szigorú szabályai vannak. Nem sérthetjük vele embertársaink és az állatok testi épségét, egészségét és az adott környezet állapotát sem. Ne tároljuk otthon tűzveszélyes anyagok közelében, gyermekektől zárjuk el és különösen fontos, hogy csak az előírt módon működtessük azokat. Ne bontsuk meg vagy rongáljuk a tűzijáték eredeti formáját.

Bumm, százezres bírságért

A petárdával robbantgatók az idén is komoly anyagi szankciókra számíthatnak. Az egyes tűzijátékokkal ellentétben ugyanis, a petárda használata tilos.

A petárda használata idén is tilos. Fotónk illusztráció.
A petárda használata idén is tilos. Fotónk illusztráció.


Aki engedély nélküli pirotechnikai tevékenységet végez, az százezer forintig terjedő pénzbírságra is számíthat. Aki pedig a tüzijátékok előállítására, tárolására, felhasználására és forgalmazására vonatkozó előírásokat megszegi, az ötvenezer forintig terjedő büntetéssel sújtható - tudtuk meg a rendőrség közleményéből.

2008-ban 12 esetben indult szabálysértési eljárás a megyében, főleg petárda birtoklása és felhasználása miatt, magánszemélyekkel szemben. Átlagosan harmincezer forintos bírságokat szabtak ki.

2009-ben 10 szabálysértési eljárás indult, tíz és ötvenezer forintos büntetéseket szabtak ki. Ebből 6 esetben fiatalkorú volt az elkövető, őket figyelmeztetésben részesítették.Olvasóink írták

 • 3. Csetneky 2010. december 31. 13:39
  „Amíg csak a saját kezüket, fejüket stb. robbantgatják le az okosok, addíg nincs gond. Ha már másokat is veszélyeztetnek, ott kezdődik a probléma.”
 • 2. janika 2010. december 31. 13:15
  „A töketlenek mást nem tudnak mint tiltani és büntetni! Ahhoz, hogy ne is gyártsák , meg nem értenek, pedig az lenne a valódi megoldás!”
 • 1. Admin 2010. december 31. 11:40
  „Mi a különbség a petárda és a tűzijáték között? Az állatok nem tudják megkülönböztetni a látványáért durranó tűzijátékot a csak a hangjáért használt petárdától. Mindegyiktől megriadnak, vagyis ideje lenne abbahagyni ezt a hülye tiltom, de mégse hozzáállást, az állatok védelme érdekében. A tűzijáték pedig legalább annyi sérülést okoz, mint a petárda, ez is tény.
  Ez csak a határ túloldalán élőknek hoz rengeteg extraprofitot, amit a Magyar Állam is megérdemelne bevételként. Ugyanúgy megkárosítja ez most az országot, mint rendszerváltáskor a Gorenje turizmus.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeremley, Kovacsics, Lázár: újabb csúcsra törnek a gazdagok 2011-ben

Új év, új élet, új tervek: sikeres és ismert emberek mondták el, mire készülnek, mit remélnek… Tovább olvasom