Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Mindent vissza? - A BM államosítaná a tűzoltóságokat

Államosítaná a Belügyminisztérium (BM) a hivatásos önkormányzati tűzoltóságokat - derül ki a tárca által készített előterjesztésből, amelyet a kormány még nem tárgyalt.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló tervezet kitér a katasztrófavédelmi bírság és hozzájárulás bevezetésére is.

A kormany.hu honlapon olvasható előterjesztés indoklása szerint az önkormányzatiság megteremtésével párhuzamosan nem tisztázták megfelelően a tűzoltóságok feletti szakmai felügyelet kérdését, és emiatt ellehetetlenült a szakmai hibák korrigálása, a hibázók felelősségre vonása. A BM úgy látja, a problémák kiküszöbölésére "a tűzvédelem állami kézbe történő helyezésével nyílik lehetőség".

Ha a tervezetet ilyen formában fogadná el a parlament, a tárca szerint egy helyi érdekektől mentes, egységes rendvédelmi és megfelelő szintű irányítással bíró rendszer alakulna ki, és hatékonyabb lenne a tűzvédelem. Kitérnek arra is, hogy ha megszűnik a hivatásos önkormányzati tűzoltóság, és helyébe az egységes katasztrófavédelmi szervezetrendszeren belül működő állami tűzoltóság lép, akkor nemcsak a közfeladatot, hanem az annak ellátásához szükséges vagyont is átvenné az állam.

A Belügyminisztérium által jegyzett előterjesztés szól a katasztrófavédelmi bírság bevezetéséről is. Eszerint a katasztrófavédelmi törvény hatálya alá tartozó, veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek feletti hatósági felügyelet hatékonyabbá tétele érdekében szükséges lenne a kisebb súlyú jogsértéseket szankcionáló katasztrófavédelmi bírság bevezetése. Ennek legalacsonyabb összege háromszázezer, legmagasabb összege pedig hárommillió forint lenne.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekkel kapcsolatban a katasztrófavédelmi hatóságnak különböző jogosítványai vannak, ezek azonban csak akkor illetik meg a hatóságot, ha az üzemben található veszélyes anyagok mennyisége eléri a jogszabály által meghatározott módon számított szintet, az úgynevezett alsó küszöbértéket. A BM szerint viszont indokolt lenne a hatósági jogosítványokat az alsó küszöbérték negyedét elérő veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemekre is kiterjeszteni.

A dokumentum alapján a külön jogszabály hatálya alá tartozó veszélyes áruk szállítását, tárolását, gyártását, feldolgozását, forgalmazását és felhasználását végző gazdálkodó szervezetek az éves szállított, tárolt, gyártott, feldolgozott, forgalmazott és felhasznált anyagmennyiségre vonatkozó éves árbevételük 0,1 százalékát kötelesek lennének katasztrófavédelmi hozzájárulás címén befizetni a központi költségvetésbe.

A veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem üzemeltetőjét szintén katasztrófavédelmi hozzájárulás fizetésére köteleznék, ennek mértéke pedig ugyancsak a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett árbevételének 0,1 százaléka lenne.

A tervek szerint létrehoznák az iparbiztonsági hatóságot is elsődlegesen a nemzetgazdaságot, a lakosság életét, egészségét és anyagi javait kiemelten veszélyeztető létesítményekben esetlegesen bekövetkező ipari katasztrófák, súlyos balesetek, jelentős tűzesetek és káresetek megelőzésére.

A BM kezdeményezné azt is, hogy a közoktatási intézmények pedagógiai programjában kötelezően legyen benne a katasztrófavédelmi ismeretek, elsősegélynyújtás oktatása tanórai és/vagy tanórán kívüli foglalkozásokba építve. Továbbá a polgármesterek feladatai között is szerepeltetnék a katasztrófavédelem által szervezett továbbképzéseken való részvételt.
A tervezet értelmében veszélyhelyzetben lehetőség lenne arra, hogy kötelezzék a lakosságot lakóhelyének elhagyására, illetve arra, hogy döntés szülessen az érintett területet megközelíthetők személyéről.

Javaslatot tesz a tárca továbbá közbiztonsági referensek kiképzésére, akik közvetlenül segítenék elő az önkormányzatok katasztrófák elleni felkészülési, mentési, védekezési tevékenységét, valamint rendelkeznének honvédelmi ismeretekkel is.

A tervezet szerint katasztrófaveszély idején, illetve veszélyhelyzetben egy egyszemélyi felelős vezető - a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vagy a polgári védelmi kirendeltség vezetője - dönt a védekezéssel összefüggő intézkedésekről, és gyakorolja a védelmi bizottság elnökétől ideiglenesen átvett jogosítványokat.

Szól az előterjesztés a polgári védelmi szabályzat létrehozásáról is, amely tartalmazná egyebek mellett a katasztrófa által érintett területen tartózkodók alapvető magatartási formáit.

Olvasóink írták

 • 9. Losba 2011. április 27. 10:59
  „..és majd jön a tűzvédelmi adó....”
 • 8. peet2 2011. április 26. 21:15
  „Hülye kérdés az önkormányzat nem állami aparátus -bár vannak kis királyok- ök is állami pénzt osztottak
  segitség nyujtásként a tüzoltóknak,nem de..
  Bár én azt olvastam ki ebből a hirből ,hogy a katasztrófa -és tüzvédelmi hatósági feladatok ,természetesen a büntetések beszedése is az államot illeti
  A tényleges munka -forrás csökkentésekkel -marad a "régi"rendben.”
 • 7. Motorka007 2011. április 26. 20:58
  „És azokkal a technikákkal mi lesz amit az önkormányzatok kaptak adományként? megy a közös levesbe? Vitya+Sankó. És az önkéntes tűzoltókkal akik szívvel lélekkel a szabad idejüket adták a bajba jutottaknak. Azok is mehetnek a kolhozba? Csak egyszerüen gondoltok egyett és hopsz adod ide amid van. Görények vagytok mind.
  az 50-es években is volt ilyen a parasztoknak be kellett adni a jószágot azt mehetek Téeszcsébe a sajátjukat gondozni éhbérér. Az nem fordul meg abba a ki b*szott üres fejükbe, hogy a szegénytől már nincs mit elvenni csak az életüket a milliárdosoktól onnan miért nem vesznek el legalább a fele vagyont és mindjárt jobb fekvése lenne a gyereknek”
 • 6. janika 2011. április 26. 19:43
  „Ez a"reprivatizációs" cselekedet?”
 • 5. mozart 2011. április 26. 18:17
  „Aztán nehogy 4 év kelljen eloltani egy nyavalyás tüzet, mert addig kialszik magától is!”
 • 4. 1olvasó 2011. április 26. 17:30
  „Ez várható volt. Szép lassan mindent államosítani fog.”
 • 3. M... 2011. április 26. 17:12
  „Ez jó döntés .”
 • 2. szebbjövőharcosa 2011. április 26. 16:28
  „BIZTOS JOBBAN FOG MŰKÖDNI A DOLOG AMÚGY ORBÁNOSAN/PINTÉRESEN.”
 • 1. TGX 2011. április 26. 13:02
  „És ezzel reméljük az olyan katasztrófavédelmi főigazgatót is lecserélik akinek még alapfokú Tűzoltó tanfolyama sincs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új alaptörvény - Megalapozatlan zavarkeltés

Indokolatlan zavarkeltésnek, szakmailag pedig több szempontból is megalapozatlannak tartja a Fidesz… Tovább olvasom