Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Mindenki támogatja, mégis halogatják

Egy újabb megfoghatatlan ígéret a hegyeshalmi kishatár ügyében. Ezzel lehet összegezni a burgenlandi tartományfőnök nyilatkozatát a kérdésben, hiszen az előzetes fogadkozások ellenére konkrét időpontot továbbra sem mer senki mondani az átkelő megnyitásáról.
Most már szinte biztos, hogy ebben a hónapban sem nyitják meg a hegyeshalmi régi átkelőt a személyautók előtt.

Még négy-hat hét?

Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök szerdán este Mosonmagyaróváron bejelentette: még négy-hat hét szükséges ahhoz, hogy néhány kérdést tisztázzanak az ügyben, s csak ezt követően nyílhat meg a kishatár.
A tartományfőnök Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszterrel tárgyalt Budapesten, majd hazafelé tartva, Stipkovits Pál, Mosonmagyaróvár polgármesterének invitálására látogatott a Lajta-parti városba, hogy tájékoztasson a kishatár (K2) megnyitásáról. Noha lapunk előzetes információi szerint Niessl a megnyitás pontos dátumát jelentette volna be Mosonmagyaróváron, ez újra csak egy be nem váltott ígéret maradt. (Akárcsak az a több tucat, amit az elmúlt két évben tettek a különféle állami szervek tisztviselői osztrák és magyar részről egyaránt. – A szerk.)
Hans Niessl a Kisalföldnek elmondta: elsősorban a térségben élők számára fontos, hogy a K2 a lehető legrövidebb időn belül megnyíljon a személyautók előtt.
– Többször egyeztettem a belügyminiszterrel is a kérdésben, és egyöntetű véleményünk, hogy minél hamarabb lehetőséget kell találnunk az átkelő megnyitására. Mindkét ország részéről kell még néhány kérdést tisztázni az ügyben, bár Magyarország ebben már némileg előbbre jár. A kishatár megnyitása már rendkívül előrehaladott állapotban van, és úgy vélem, négy-hat héten belül meg is valósulhat – fogalmazott Niessl.
A tartományfőnök elsősorban azt a megoldást támogatja, hogy az átkelő kizárólag a kishatár menti gépjárműforgalom előtt legyen nyitva. Így csak a Nezsideri járásban, illetve a Mosonmagyaróvár környékén élők vehetnék igénybe. Ehhez a megoldáshoz azonban az Európai Bizottság hozzájárulása szükséges, mivel a hatályos uniós szabályozás szerint a két tagállam közti határátkelőt az unió minden polgára használhatja.

Formális egyeztetés

A Kisalföld kérdésére, miszerint milyen feltételek tisztázására van még szükség, Niessl elmondta: osztrák részről tulajdonképpen már nincsenek tisztázatlan kérdések, ez az egyeztetés csupán formális jellegű a belügyminiszterek közt.
Lapunk arra is kíváncsi volt, hogy a burgenlandi tartományi kormányzat tudott-e előre a két ország belügyminiszterei által 2004 áprilisában aláírt megállapodásról a kishatár megnyitásáról, illetve egyeztettek-e velük ebben a kérdésben.
A tartományfőnök kijelentette: az akkori belügyminiszter egyáltalán nem egyeztetett a burgenlandiakkal ebben az ügyben és nem is tudtak róla. Részben ez az információhiány vezetett a térségben a nagyfokú tiltakozáshoz a határnyitás ellen.
Kérdésünkre, hogy mitől változott most mégis meg a véleményük, Niessl elmondta: januárban kereste őt fel Stipkovits Pál és Gerhard Zapfl, Nickelsdorf polgármestere, hogy tájékoztassák a kérdésről. A beszélgetés során meggyőző érvekkel támasztották alá, hogy a térségben élőknek rendkívül fontos a kishatár mielőbbi megnyitása. A tartományfőnök azóta már többször járt a belügyminiszternél is ez ügyben, és mint mondta: mindenki rendkívül pozitívan áll hozzá Ausztriában.

Csalódnia kellett – újra

A kishatár megnyitásáért évek óta küzdő Nagy Attilának is sikerült Mosonmagyaróváron szót váltania a tartományfőnökkel. A levéli férfi lapunknak elmondta: ettől a bejelentéstől várta az ügy végeredményét, hogy megkezdődhessen végre a végső visszaszámlálás. Ezzel szemben azonban csalódni kellett és újra csak egy megfoghatatlan ígérettel lettünk gazdagabbak. Mindennek ellenére Nagy Attila úgy véli: már osztrák részről is kedvezően állnak az ügyhöz, a döntéshozók nyilvános fórumokon beszélnek erről és talán felmérték végre a határ megnyitásának jelentőségét.
– Teljesen mindegy, hogy végül kinek is lesz az érdeme a kishatár megnyitása. Egyedül az a fontos, hogy két év után végre eredményre jussunk és megoldódjon ez a probléma – hangsúlyozta Nagy Attila.

Négy határátkelőhely, kulturális turizmus, energiaparkok

Hans Niessl Hegyeshalom mellett konkrétan négy határátkelőhely megnyitására tett ígéretet 2007 októberéig szerdán budapesti tárgyalásán: Szentmargitbánya (St. Margarethen), Somfalva (Schattendorf), Németlövő (Deutsch Schützen), Nagyfalva (Mogersdorf). A tartományfőnök tárgyalt a magyar turizmus irányítóival is, közös programokról a kulturális turizmus területén. Szó volt még a megújuló energiaforrásokról: 2015-ig Nyugat-Magyarország és Burgenland közös energiaparkokat hoz létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részt vesz a március 15-i ünnepségeken?

Tovább olvasom