Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Mindenki képes valamiben a legjobb lenni

Műszaki diplomával a zsebében meglehetősen sikeres pályaívet írt le tizenöt év alatt a Rába MVG-ben Nagy Ottó László, az IHH Nyelviskola elnök-igazgatója, a magánkezdeményezésre létrejött iskolakomplexum, a Vocational Academy Alapítvány alapítója.

Van, amikor az ember úgy érzi jól magát a bőrében, úgy sikeres és elégedett, hogy nem is tudja – talán csak sejti –, hogy nem azt a munkát (hivatást) végzi, amelyben a legjobb tudna lenni. Nagy Ottó László is több mint egy évtizedig sikeres műszaki vezetőként dolgozott a Rábában, míg újabb kihívások más területre nem csábították.

A futóműgyárban több mint tíz évig műszaki vezetőként dolgozó menedzser jól élt azzal a remek lehetőséggel, amit a gyár biztosított számára, a nyugati munkakultúra és technológia megismerésében, a tapasztalatszerzésben. Sőt, első ötlete, a nyelviskola létrehozásában is nagy szerepe volt a Rábának.

„Sokat köszönhetek a Rábának"

– Valóban rengeteget köszönhetek a Rábának. Külföldi útjaimon a ’80-as években sokat tanultam. Az egész üzleti mentalitást például Amerikában tanultam meg. Azóta is vallom, hogy a vállalkozás azért jött létre, mert azt ott megtanultam. Persze visszagondolva, a közvetlen ok a gépkönyvekhez kapcsolódik, amelyek angol vagy német nyelven íródtak. A fordítások a szakmai szöveg miatt érthetetlenek voltak, ezért úgy gondoltam, jobb, ha magam tanulok meg angolul. Kerestem nyelviskolát, de Győrben nem találtam. Így jött az ötlet. Sógorom egy budapesti nyelviskolában tanított, először velük kötöttünk szerződést 1985-ben. Később önállóvá váltunk. A nyelviskola 1989-től már saját bejegyzett cégként nyílt meg, amelyet ma leginkább IHH minősített nyelviskolaként ismernek.

A rábás évek tapasztalatai úgy tűnik, nem múltak el nyomtalanul.

– Miért múltak volna el? A tapasztalatok arra jók, hogy hasznosítsuk őket. Még gazdasági vezetőként láttam, hogy a pályakezdők nemigen voltak alkalmasak a gyakorlati munkára. A személyzeti osztállyal ezért létrehoztuk a pályakezdők „mérnökóvodáját", amelynek keretében a fiatalok jobban megismerhették munkahelyüket. Igazából ekkor kerültem közelebb az oktatáshoz. Közben megszereztem a műszaki tanári diplomát is. Bosszantott, hogy a pályakezdők híján vannak versenyképes és gyakorlatban is használható tudásnak. Ekkor az IHH már elég jól beindult, így újabb dologba vágtam bele. Szerettem volna bebizonyítani, hogy más módszerekkel el lehet érni, hogy amikor a gyerek kikerül a középiskolából, olyan tudással rendelkezzen, hogy az piacképes legyen, kapkodjanak érte a munkahelyek.

Megmutatni: lehet másként

Ennek a bizonyítására hozta létre a két tannyelvű iskolát, a Vocational Academyt?

– Meg akartam mutatni: lehet másképp is. Ezért hoztuk létre tíz éve az alapítványi középiskolát, amelynek az alapkövetelménye azért lett az általános iskola, hogy saját magunk neveljük ki a középiskolai generációnkat. A gyerekek olyan felkészültséggel érkezzenek, amilyent mi szeretnénk. Egyszerre indult az általános és a középiskola. Az általános iskolások most ballagtak először. A középiskola pedig már ötödször ballagtatott.

Hogyan fogadták a törekvéseit a városban?

– A segítőkészség szóban megvolt, de a gyakorlat mást mutatott. Ezért az oktatás is egy évvel később indult. De beindult, hála azoknak a szülőknek, akik bennünk bízva, ránk bízták csemetéiket. Nem udvariasságból mondom ma is, hogy örök hála nekik. Gyerekek nélkül nem lehetett volna bebizonyítani, hogy amit mondtunk, az bizony valóság. Mi voltunk az első két tannyelvű.

Honnan vette hozzá a bátorságot?

– Az életből. A műszaki területen láttam az oktatás hiányosságait. Mérgesített, hogy az iskolavezetők állandóan panaszkodtak a normatívákra. Azt mondtam, hogy ez nem lehet igaz; ki lehet ebből jönni. Fejleszteni persze abból a pénzből nem lehet, de abban segítenek majd a cégek és a pályázatok. Így is történt. Nyitottak vagyunk és több mint 680 cég támogat bennünket az ország minden részéről. Az első perctől kezdve azt tartom, hogy szülő, gyermek, pedagógus együtt kell hogy dolgozzon. Csak együtt lehetünk eredményesek.

Bács-Kiskun megyében is van iskolája

A kreativitás és a pedagógusvéna családi örökség?

– Édesapám hosszú ideig foglalkozott oktatással. A vagongyár oktatási osztályán dolgozott. Szerintem nemcsak vénától függ, hanem elsősorban a gyermekszeretettől. Ez az alap. A többit meg lehet tanulni.

Merre tart?

– Kifelé. Visszafelé számolom a napokat. Remélem, még sokáig. Az életem felét leéltem, nemrég voltam 50 éves. Jó lenne, ha megérném a százat. A família elég hosszú életű volt mindig. A nagymamám 97 évet élt. Nem tudom, én megérem-e. Az az életmód, amit én éltem ugyanis, nem túl biztató, de mi mást tehettem? Egyre többen igénylik azt az oktatási módszert, amit mi képviselünk. Bács-Kiskun megyében hat településen adtak át nekünk működtetésre iskolákat. A mi megyénkben is több mint tíz önkormányzat döntött így!

Szerződés a New York Filmakadémiával?

Dolgozik külföldön, belföldön, intenzív életet él. Mindezt hogyan tolerálta a család?

– A feleségem egy darabig bízott, hogy több időm lesz a családra, de azután elszakadt a cérna. Válaszút elé kerültem, akkor váltunk el. De a gyerekeink szerencsére nem sínylették meg. Most is nagyon jó a viszony.
Mi volt a legnagyobb dobása?

– Amikor volt bátorságom eljönni a Rábától. Ez óriási kockázat volt. Jó szakmai és anyagi pozíciókat adtam fel. Akkor már öt éve ment az IHH. Annyi feladatot jelentett, hogy egy nap is kevés lett volna hozzá. A kettő együtt nem mehetett tovább. Döntenem kellett. Eljöttem. Igaz, akkor még 1–2 évig kérésre visszamentem, és vállalkozásalapon még vittük a fogaskerékgyártást.

Mit szeretne még megvalósítani?

– Az amerikai New York Filmakadémiával szerződés aláírása előtt állunk, lévén kelet-európai oktatási központjukat itt hoznák létre szabadszállási iskolánkban. Ez óriási lehetőség. De itt vannak a mikrotérségi központok is, ahol olyan fejlesztéseket hajtunk végre, amelyek reményeim szerint mintaértékűek lesznek Európában.


Villámkérdések – Villámválaszok

1. Emlékszik, milyen érzés volt az első millióját megszerezni?

– Nem emlékszem, hogy lett volna valaha is egyben egymillióm. Amikor pénzem volt és van, visszaforgatom a cégbe.

2. Elég akarni a sikert?

– Abszolút nem elég. A munkát soha nem irigyli senki az embertől, de a sikert...

3. Mit tart a legjobb befektetésnek?

– Az emberi erőforrásba való befektetést. Ezért az összes munkatársamat arra ösztönzöm, hogy tanuljanak. Rengeteg pénzt áldozunk erre.

4. Mennyit áldoz jótékonysági célokra?

– Amerikában tanultam meg, ha felesleges egy dollárod van, azt add oda annak, akinek szüksége van rá. Ezt az elvet alkalmazom. Amíg futja.

5. Gazdag embernek tartja magát?

– Semmiképpen nem, ami vagyonban, pénzben mérhető. Soha nem motivált a pénz. Néhány éve elértem azt, hogy nem kell számolnom, ha bemegyek a közértbe, hogy mennyit vásárolhatok.

6. Mi a sikeres vállalkozás titka?

– Hosszú távon kell gondolkodni. Aki rövid idő alatt akar meggazdagodni, az nem lehet sikeres.

7. Lesz a vállalkozásának újabb dobása?

– Az amerikai filmakadémiával lesz a következő lépés. A másik pedig a már második éve elhalasztott felsőoktatás beindítása. Az egyetemi kapcsolat az angolokkal megvan. A közös szándék adott, hogy egy kihelyezett tagozatot nyissunk négy szakkal.

8. Támogat-e fiatal pályakezdő vállalkozókat, vállalkozásokat?

– Olyan pályakezdőket fogadok szívesen, akik ambiciózusak és meg akarják mutatni, mit tudnak.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Heller László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenben sikerült megállapodni a kolíciós egyeztetésen

Július 1-jéig új mellékletekkel egészíti ki a koalíciós megállapodást az MSZP és az SZDSZ, a jövő… Tovább olvasom