Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

˝Mindenki jobban jár, ha az EU nem támogatja a kohéziós pénzek befagyasztását˝

Varga Mihály szerint mindenki jobban jár, ha az Európai Uniós pénzügyminiszterek tanácsa nem támogatja a magyar kohéziós támogatások egy részének befagyasztását.
Varga Mihály szerint mindenki jobban jár, ha az Európai Uniós pénzügyminiszterek tanácsa nem támogatja a magyar kohéziós támogatások egy részének befagyasztását. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában kedden beszélt erről.

Az Európai Bizottság múlt héten azt javasolta, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró - mai árfolyamon 142 milliárd forint - Magyarországnak szánt kohéziós támogatás folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit.

Varga Mihály szerint a költségvetés méretéhez képest ez nem akkora összeg, mint amekkora veszélyt jósolnak egyesek, de a magyar gazdaság kétségkívül megérezné ennek a forrásnak a hiányát. Ugyanakkor hozzátette: nem tudják pontosan, hogy a felfüggesztés mennyire vonatkozna a már elindított pályázatokra, ugyanis nem ismerik az európai gyakorlatot, mert eddig ilyen döntés nem született.

Magyarország precedensértékű döntés előtt áll, ha az Európai Uniós pénzügyminiszterek tanácsa március 13-i ülésén jóváhagyja a kohéziós támogatás befagyasztását - jelentette ki, hozzátéve: ha nem hagyják jóvá, akkor mindenki jobban jár, egy kellemetlen tapasztalattal lesz kevesebb.

Varga Mihály bízik abban, hogy a magyar kormány március 13-ig be tudja bizonyítani, hogy méltánytalan eljárás zajlik Magyarországgal szemben. Hozzátette azt is, hogy a kormány várja az uniós értékelését annak a Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozott javaslatcsomagnak, amiben további hiánycsökkentést vállalt a kabinet. Mint mondta, a szerdai kormányülésen kell a minisztereknek olyan konkrét intézkedésekről beszámolniuk, amelyek számszerűsítik ennek a várható hatását. Varga Mihály szerint úgy kalkuláltak, hogy a GDP 0,3-0,4 százalékát érheti el a csökkentés 2013-ban, ha ezek az intézkedések a tárcák szintjén teljesülnek, de "ha minden kötél szakad" akkor ő, mint államtitkár és az államkincstár elnöke bizonyos kivételekkel beruházásokat is megvétózhat.

Azzal kapcsolatban, hogy a nemzeti bank monetáris tanácsa keddi döntésével nem változtatott a jegybanki alapkamat 7 százalékos szintjén, Varga Mihály azt mondta: egyetért a tanács indoklásával, amely szerint az elmúlt hónapban javult Magyarország kockázati megítélése. Extrém helyzetek mindig lehetnek, de ha a helyzet ebben az ütemben javul a következő hetekben, akkor elindulhat egy kamatcsökkentési periódus is - mondta a politikus.

Varga Mihályt Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár lemondásának körülményeiről is kérdezték, tekintettel arra, hogy a januárban távozott politikus a mellette kiálló zöldszervezeteknek küldött levélben "évtizedek alatt kialakult, ellenérdekelt maffiahálózatról" írt, amely "mindent vinni akar a földtől, az erőforrásoktól a támogatásokon át a piacokig". Ángyán József a levélben azt is jelezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "sajnos nem adott lehetőséget" végső döntése okainak személyes megbeszélésére.

Varga Mihály ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: Ángyán Józsefben "elég sok olyan, talán indulat vagy sértettség halmozódott fel, ami ezt a levelet megíratta vele". Hozzátette azt is, azok az 1500 hektár földterületnél többet birtokló emberek, akiket a kormány döntése kizárt az állami földek bérletéből, "nyilván csalódottak és keresik a lehetőséget ahol törleszthetnek". Szerinte "ebből a szempontból Ángyán József levele tartalmaz olyan valós okokat, amelyek az ő munkájának megnehezüléséhez vagy később ellehetetlenüléséhez vezettek".

Varga Mihály szerint az államtitkárnak "azért elég sok lehetősége" volt arra, hogy a miniszterelnökkel konzultáljon, voltak is ilyen konzultációk, és "az utolsó pillanatig mindig megvolt az a lehetőség, hogy akár közvetlenül, a kormányülés szünetében, az után, a parlamenti ülés szünetében, az előtt vagy az után a miniszterelnököt megállítsa a folyosón, és elmondja, hogy mi a gondja vagy a problémája". Orbán Viktor mindig nyitott az ilyen jellegű konzultációkra - jegyezte meg az államtitkár.

Varga Mihály a Fidesz 2014-es jelöltállítási stratégiájáról azt mondta, márciustól kezdődik az a folyamat, amelynek során a választókerületekben működő Fidesz-csoportok választókerületi elnököt javasolnak, akiről a Fidesz elnöke hozza meg a végső döntést. Az így kinevezett választókerületi elnökök lesznek a 2014-es választáson az országgyűlési képviselőjelöltek.

Ez egy nehéz folyamat - mondta utalva arra, hogy 2014-től 200 főre csökken a parlament létszáma, és összeférhetetlen lesz a polgármesteri és az országgyűlési képviselői tisztség is. Ugyanakkor - jelezte - nem tartja szerencsésnek, hogy állami állásokkal segítsék a parlamentből kieső képviselőket. "Bocsánat, de a politikán kívül is van élet" - válaszolta arra a kérdésre, mi lesz azzal a politikussal, akinek sem polgármesteri sem országgyűlési képviselői tisztség nem jut. Szerinte egy politikusnak számolnia kell azzal, hogy "ez nem az örökkévalóságról szól, vagy arról, hogy innen visznek a díszsírhelyre", vannak olyan helyzetek, amikor a bizalom fogy el vagy más politikai konstelláció alakul ki és az embernek muszáj váltani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feladta magát a rendőrségen a boltrablás miatt körözött férfi

Feladta magát a rendőrségen az a férfi, aki ellen a múlt héten elfogatóparancsot adtak ki, mert… Tovább olvasom