Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Minden zsák homok után számláznak

Az árvízi védekezés a becslések szerint 20 milliárd forintba is belekerülhet. A költségeket az állam állja, szigorú elszámolással, amelyben minden zsák homoknak, minden darab zsáknak nyoma van. Az árvízi védekezés az egyik oldalon hősi helytállás, a másikon viszont megrendelés, árbevétel és munka a mélyépítő cégek számára.
Fotó: Frank Yvette
Az árvízi védekezés becsült 20 milliárd forintos végszámláját nem most állítják ki, hanem amikor majd az összes folyó megint visszatér a medrébe. Addig csak a napi szigorú, fillérre pontos elszámolások történnek meg a különböző szervezeteknél: az Atikövizignél, a tűzoltóságnál, a honvédségnél, a katasztrófavédelemnél.

Külön egyik fél sem nyilatkozik a kiadásokról, mivel nincs erre engedélyük. Priváczkiné Hajdú Zsuzsanna, az Atikövizig ügyeletvezetője elmondta: az igazgatóság 322 kilométeres állami fővédvonalán a védelemvezetőnek ugyan naponta jelentik a költségeket, de ezek is csak „részeredmények". Hiszen például a szivattyútelep elhasznált villamos energiája után a Démász majd másfél hónap múlva számláz, s ugyanígy több mint egy hónap múlva derül ki, mennyi földgáz, benzin fogyott, s mennyit telefonáltak.

Szegedi cégek az önkéntesek között

Több szegedi vállalkozás is önkéntese az árvízvédelmi munkáknak. A Szilánk csoport három speciális üvegszállító kisteherautóját alakította át és küldte hat emberrel együtt Öcsödre, a Hármas-Körös mellé – mondta Sipos Aurél kommunikációs vezető. A Metall Üzletház Kft. ügyvezető igazgatója, Varga Antal azt közölte: három kisteherautójuk és három emberük Magyartésnél küzd az árvíz ellen.  
Az Alsó-Tiszán és mellékfolyóin a teljes árvízi védekezést a Szeviép Rt. koordinálja fővállalkozóként. Ennek hátterében – mint ahogy azt Simon Sándor vezérigazgatótól megtudtuk – egy, az Atiköviziggel megkötött keretszerződés áll. Az 1998-ban bejegyzett részvénytársaságot különben azokkal az Atikövizigből kivált emberekkel és eszközökkel alapították, akiket és amelyeket csak a négy-öt évente előforduló nagy árvizek miatt „tartott" korábban az igazgatóság. Az azóta is élő szerződés lényege, hogy a társaságnak ugyan a piacon kell megélnie, de amikor „megnyomják a gombot", és elrendelik a védelmi fokozatot, minden munkát ott kell hagyni, és három órán belül rendelkezésre kell állni.

A védekezésben tehát a főszerep a szakmai hozzáértésé és irányításé, de nagy szükség van a katonákra, polgárőrökre, önkéntesekre is – hangsúlyozta Simon Sándor. Azért is fontos számukra a védekezésben való részvétel, mivel azokra a védművekre vigyáznak, amelyeket ők építettek. „A másodfokú árvízvédelmi készültséget még le tudjuk vezényelni saját erőből, de a harmadfokot már nem" – mondta a vezérigazgató. A munkákra emiatt alvállalkozókat vonnak be: jelenleg harminc céggel dolgoznak együtt, amelyek „örülnek" az árvíznek, hiszen kora tavasszal kevés a mélyépítő jellegű munka.

A Szeviép piaci kapcsolatainak köszönhetően képes arra, hogy mindent beszerezzen, ami a védekezéshez szükséges: például az átázott töltések miatt kisebb teherautókat és terepjárókat kellett egyik napról a másikra előteremtenie. A Szeviép Rt. az elvégzett munkáért az államnak számláz havonta, ebből fizeti ki az alvállalkozókat is. A pénz örök körforgását jelzi, hogy a számlán szereplő bruttó összeg csaknem fele szja, áfa és közterhek formájában visszavándorol az államkasszába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás Pinnyén és Nagylózson

A Vöröskereszt soproni szervezete, valamint a területi vérellátó véradást szervez holnap 16 és 19… Tovább olvasom