Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás

˝A tervezet jelenlegi formájában a vendéglátóipar forgalmát akár 25 százalékkal, a költségvetés jövedéki adó és áfa bevételeit pedig mintegy 50 milliárd forinttal csökkentheti.˝

A Magyar Dohányipari Szövetség szerint A Parlament elé beterjesztett, a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény módosítását célzó javaslat társadalmi egyeztetés nélkül jött létre, súlyos gazdasági, valamint foglalkoztatási következményekkel jár és társadalmi feszültségeket szül.

A tervezet jelenlegi formájában a vendéglátóipar forgalmát akár 25 százalékkal, a költségvetés jövedéki adó és áfa bevételeit pedig mintegy 50 milliárd forinttal csökkentheti, és hasonló nagyságrendben érinthet más ágazatokat is. Továbbá csökkenti a helyi önkormányzatok bevételeit és jelentős munkanélküliség növekedést idézhet elő - áll a szövetség közleményében, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.

Több kormánypárti képviselő aláírásával nyújtották be pénteken a törvénymódosító javaslatot. Ennek értelmében a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás, a javaslat júliustól lépne hatályba. A Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormányzat támogatja a javaslatot. Hozzátette: azokban az országokban, ahol már bevezettek hasonló korlátozást, a vendéglátó-ipari egységek bevétele nem csökkent, egy éven belül viszont javult a lakosság egészségi állapota.

Szócska Miklós kiemelte a dohányzással összefüggő gazdasági veszteségeket is. Elmondása szerint egy év alatt több mint ötezer munkaképes férfit és nőt rokkantosítottak a dohányzással összefüggő betegségek miatt, kezelésük pedig felbecsülhetetlen gyógyszerköltségeket vont maguk után. Így a nemzeti össztermék 1,5-2 százalékát veszítjük el a dohányzás miatt. "A veszteség nagyobb mint a dohányzásból származó jövedelem" - szögezte le az államtitkár.

A Magyar Dohányipari Szövetség rendkívül sajnálatosnak tartja azt a tényt, hogy a tervezetről semmilyen társadalmi, vagy szakmai egyeztetésre nem került sor. Ugyanakkor a Szövetség egyetért és támogatja azokat a társadalmi törekvéseket, amelyek célja az egészséges életmód ösztönzése és a nemdohányzók védelme.

A társadalmi egyeztetés elmaradása annál is érthetetlenebb szerintük, mivel a szabályozás érinti a magyar felnőtt lakosság nemdohányzó 2/3-át és dohányzó 1/3-nyi kisebbségét is. Ugyanúgy érint továbbá olyan ágazatokat, mint a vendéglátóipar, kereskedelem, mezőgazdaság, dohányipar. Súlyos veszteségeket okoz a magyar gazdaság számára, valamint munkahelyek elvesztéséhez vezet.

Hangsúlyozzák, hogy a dohányzás vendéglátóhelyi tiltása közvetlenül hozzájárul az önkormányzati bevételek csökkenéséhez. A korlátozás a dohánytermékek jövedéki adója és ÁFA bevételei szempontjából mintegy 50 milliárd forint kiesést jelent a költségvetés szempontjából, és hasonló nagyságrendű bevételkiesést okozhat egyéb ágazatokon keresztül. A vendéglátóipar a számítások szerint forgalma akár negyedének elveszítésére is számíthat.

A beterjesztett törvénytervezet a dohányzás azonnali betiltásával társadalmi feszültségeket szül. Kutatások is igazolják, hogy az emberek nagy többsége a tiltást kivételekkel támogatja szemben a zéró tolerancia elvével. A vendéglátóhelyi dohányzás tiltásának vonatkozásában komoly probléma a végrehajthatóság, és még az egyébként jogkövető állampolgárokat is – akaratukon kívül – jogsértő helyzetbe hozhat - álla a közleményben.

A Magyar Dohányipari Szövetség álláspontja szerint nincs olyan nemzetközi kötelezettségvállalás, amely indokolná a törvény ilyen egyeztetés nélküli gyors elfogadását a jelenlegi gazdasági helyzetben.

A beterjesztett törvénytervezet továbbá a képes figyelmeztetés bevezetése kapcsán nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy az Európai Bizottság év végén új direktívát készül elfogadni az egészségügyi feliratokról. Az országgyűlésnek benyújtott tervezet – a hat hónapos határidő biztosításával - nem ad megfelelő átmeneti időszakot a gyártók számára a magas költséggel járó technológiai átálláshoz, illetve a kiskereskedelem oldalán is jelentős nehézségekkel járhat.

A Magyar Dohányipari Szövetség kész a szakmai párbeszédre és a közreműködésre egy társadalmi konszenzusra épülő, a nemdohányzók érdekeit és a dohányzók jogait szem előtt tartó, végrehajtható, betartható és ellenőrizhető szabályozás megalkotása érdekében. "Elengedhetetlennek tartjuk a fokozatosság elvének érvényesülését annak érdekében, hogy a szabadságjoga senkinek ne sérüljön és az érintetteknek legyen idejük alkalmazkodni a változásokhoz" - szögezi le a szövetség.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. akela4 2011. február 27. 15:19
  „Még azt szeretném csak hozzátenni, hogy egy többemeletes lift nélküli házban lakom, ahol a lakók egy része az ajtója előtt még a kávéját is a lépcsőházban fogyassza el jókedvűen cseverészve bagózgatva és ha szólok, még én vagyok a tapintatlan.
  Ha esetleg megnyitom a szellőzőablakot, azt simán becsukják.
  Na ennyit a kultúráról és a tolarenciáról.
  Egyébként az alattam és felettem lakó meg az erkélyen hódol a szenvedélyének és mivel elég népes a család, nincs olyan napszak, hogy ne nálunk kötne ki a füstjük, mert az a fránya huzat ugye mindíg rossz irányba viszi a büdöset.
  Erre kéne megoldást találni, nem a vendéglátókat macerálni.
  Még egy gyöngyszem: az egyik bagós ugyan egyetlen egyszer kiállt közvetlen a bejárati ajtó elé és kiakasztotta az ajtót, mondván nem hozott magával kulcsot!
  Lehetne ragozni, de szerintem a bagósok fejében kéne rendet tenni!”
 • 32. Madarász 2011. február 26. 18:54
  „Földönjáró!

  Ha nem tették volna tönkre a város buszközlekedését, akkor talán többen használnák a buszt, de a mostani árért ne éppen arányos a szolgáltatás.

  Révfalui szúnyog, te pályát tévesztettél. Miért nem mész inkább írónak. Egyébként is, egy fontos dologról elfeledkeztél! Az asszonykának a terhesség miatt úgyis le kellene szokni, különben a testvérke esetleg idiótán születik. ;) Amúgy is undorító, mikor egy nő szívja a bagót.

  Babyangyal a nem dohányzók is szeretnék eldönteni, milyen életet élnek és ezt szeretnék úgy tenni, hogy a gátlástalan, illemet nem ismerő bagósok ne károsítsák az egészségüket. Szívjátok úgy, hogy a füst ne szálljon másokra és ne mérgezzétek azokat a légtereket, ahol nem dohányzók vannak.

  Öröksoproni! Tökéletesn igazad van!

  Én egyébként a kormány helyébe rávágnék a dohányra még egy pár száz százalék adót, aztán mindjárt csökkenne a felesleges egészségügyi kiadása az országnak.”
 • 31. öröksoproni 2011. február 26. 17:36
  „Én egyetértek a javaslattal, aki mérgezni akarja mgát, tegye otthon. Külföldön se csökkent számottevően a vendéglátósok forgalma. A dohányzás okozta megbetegedéek kezelése pedig egy halom pénzébe kerül annak is, aki nem dohányzik.”
 • 30. babyangyal 2011. február 26. 17:33
  „Nem kell betiltani a dohányzást hanem kell találni egy megoldást ami mindkét félnek megfelelő!!!!!!Én nem mondok le a dohányzásról még akkor se ha ez nem tetszik a többségnek!!!! Én elfogadom ha valaki nem dohányzik ő is legyen lojális és fogadja el,hogy dohányzok!!!!! És tegyenek ki szemetes kukát amibe be lehet dobni a csikket!!!!! Ja és az én nagyim soha nem dohányzott,nem ivott alkoholt viszont dolgozott napi 14 órát,gyerekeket nevelt és mégis rákban hunyt el és nem egyfajta rákban hanem úgy,hogy szinte mindene elrákosodott!!!!Egyéb példa ismerős hölgy szintén nem dohányos ő is rákos lett!!!!!Így nem kellene a rákot a dohányosok betegségének titulálni. Mindenkinek jogot arra,hogy döntsön a saját élete felett.Ja és az aki dohányzik nem egyenlő avval,hogy egészségtelen életet él én is sportolok figyelek az étkezésre de a cigit szívom mert jólesik és egy-két alkalommal iszom energiaitalt is meg alkoholt is kávét soha nem fogyasztók,és 6 és fél éve még megfázva se voltam,ennyi.”
 • 29. Révfalui-szúnyog 2011. február 26. 16:42
  „Vegyünk egy metszetet. Adva van egy negyvenes évei elején lévő pasi és egy harmincas nőci. Miután a nagymamát beszervezték az esti fürdetésre és fektetésre, elmennek színházba. A szünetben nem gyújthatnak rá, mert az ugye tilos, hátha meggyullad a függöny vagy fölháborodik egy egészségvédő, ki amúgy egész nap kólát cumizik. Kimennek estélyiben és egy szál öltönyben az erkélyre (ha nyitva van) és ott, egészen proli módon szívnak, majd behorpad a homlokuk, sietni kell, mert még a büfében is kellene inni valamit.
  Sorra kerülnek és akkor leesik a tantusz, nem lehet pezsgőt kérni és koccintani, kint parkol a kocsi. Ki fog vezetni?

  Második felvonás rossz hangulatban kezdődik, a dohányra inni kellett volna, a végére már nem is tudják, hol tart a darab. Asszonyka dörgölődzik, be van ígérve a vacsora (színházi) s a cipő is nyom. A férj mogorva, még mindig nem döntötték el, ki vezet. Muszáj itt maradni a harmadik felvonáson? Úgyis olyan poros ez a Shakespeare. Nem, nem muszáj.

  Irány a vécé, ott kidekkolják a szünetet s amikor üres az előcsarnok, lelépnek. Minek lássák, hogy nem érdekli őket a darab. Még műveletlennek gondolná őket a jegyszedő néni, tudja is az, hogy már többször is elolvasták a Hamletet.
  Ruhatár, parkoló, furikázás a belvárosban a kocsival kétszáz méterrel arrébb. Gyalog nem lehet színházi nagyestélyiben és körömcipőben túrázni.

  Az asztal le van foglalva, teljesen fölöslegesen, az étterem üres. Minden a terv szerint alakul, bár előbb érkeznek. Jaj, megint ez a nyűg az ivással! Ahogy lenni szokott, asszonyka önfeláldoz és kér egy tonicot. Férj konyakozik, utána jöhet a bor. Koccintás nem lehetséges újfent, amiért elhívta az asszonyt, nem tudja szóba hozni. Asszonyka ideges, mert rá se gyújthat. Miért, hisz nincs is vendég? Akkor se! Zavarja a vendéglő fölött lakót, ha kinyitja az ablakot. Asszony ideges, férj iszik. Az étel kommersz, a hús szaftja hideg, ráadásul a köret három szem levélből áll.
  Férj mégiscsak szól. Szeretne még egy gyermeket. Még olyan fiatalok. Bőven belefér. A cég is emelkedőben, szinte kész az új ház hitel nélkül, ott fával fűtenek majd, a havi gázszámlából simán kijön egy plusz gyereknevelés. Asszonyka elérzékenyül, kezeik öszekapaszkodnak, pezsgőt szeretnének inni. Legyen, itt marad a kocsi, hazamennek taxival.
  Asszonyka a hátsó ülésen megjegyzi, azért kár, hogy nem várták meg a végét a darabnak, úgy emlékszik, abban van a szerecsen s az olyan izgi. Az az Otello, asszonyom, szól a taxis.

  Másnap reggelre kerékbilincs fogadja a férjet. Telefon, szentségelés, egy halom pénz. Este otthon asszonyka rosszkedvű, csapkod, vacsorát csináljon magának a férje, ha akar. A gyerek kap egy frászt. A testvérke illúziója elszállt. Mert nem lehetett egy nyomorult elegáns hosszú cigarettára rágyújtani úriemberhez méltón sehol, mert nem lehetett egy pohár pezsgő után haza vezetni. Mert sikerült mindent kilúgozni ebben a kretén világban, ami emberi. Sikerült mindent be-le-megszabályozni, mindennek helye és ideje van, csupán az embernek nincs lassan helye ebben a fölfordult, végtelenségig elhülyített világban.

  P.S. A javaslatom az, hogy meg kell alkotni azt a törvényt, amelyik kimondja, ha valaki ivott, nem mehet ki az utcára, ugyanis részt vesz a közlekedésben.
  Arra az esetre, ha pedig a szabadban akarna rágyújtani, kötelezően vigyen magával egy hosszú létrát, azt nyissa ki, másszon föl a tetejére és ott bagózzon, nehogy a füst a mögötte haladó, kezében kétliteres üdítőspalackot lóbálót zavarja abbéli elgondolásában, hogy mit is akar vásárolni a tescoban.”
 • 28. Cloeon_dipterum 2011. február 26. 14:30
  „Már nagyon régen be kellett volna tiltani dohányzást, minden zárt helyiségben (kivéve arra kijelölt hely), illetve köztereken! Aki ezzel nem ért egyet, forduljon kezelőorvosához.”
 • 27. Földönjáró 2011. február 26. 12:04
  „Csúnya dolog a csikkek eldobása, ez tény. De azt is megnézném, a belvároson kívül mennyi szeméttároló van kihelyezve. Bár mostanában egyre többel találkozom. Meg is fogyatkozott a csikkek száma a földön. Aki meg ennek eelenére eldobja, az meg egy kissé unintelligens. Azért arra kiváncsi lennék, a sok nem dohányos közül hányan dobálják el pl. a piszkos papírzsebkendőt vagy csokipapírt, mert nem tudja elvinni a legközelebbi kukához. Nem kell mindig mást szidni. Azért senki sem tüsszög, (cigis-nem cigis) hogy még a WC-re is autóval járnak. Mindig a gyerekekre hivatkoznak a nem cigizők. de mikor autóba ülnek, kérdem én gondolnak a gyerekekre, hogy ők termetüknél fogva több káros anyagot szívnak be? Akkor tiltsuk be az autókat is városszerte. Erről ennyit. És kevesebb hisztit a jövőben. Köszönöm.”
 • 26. pozan13 2011. február 26. 10:17
  „Aki nem bírja a cigifüstöt az ne menjen kocsmába, én személy szerint pártoltam már el olyan helytől, ahol betiltották a cigizést, a franc aki -15 fokba kimegy rágyújtani, inkább olyan helyre megyek, ahol cigizhetek.

  A nemdohányzók tehát a nemdohányzó kocsmákba, aki pedig dohányos az a dohányzó kocsmába ez szerintem elég egyszerű, de teljesen betiltani mindenhol az baromság.”
 • 25. annobon 2011. február 26. 09:48
  „Az utcán menet közeben (esetleg biciklizve) történő cigarettázást kellen először megtiltani. A buszmegállókban is pofánfújják a nemdohányosokat, aztán ha megjön a busz, jó messzire elpöckölik a cigit. Ezek csak az általános együttélés szabályainak felrúgásai. Morálhiány. Ennyi.”
 • 24. annobon 2011. február 26. 09:45
  „13-hoz: "A dohányosok többsége nincs tekintettel más emberre. Az utcán rengeteg cigarettacsikk van, mert nem bírják elvinni egy kukáig." Ez így van. Minden dohányos tegye aszívére a kezét és kérdezze meg magától, hogy így csinálja-e? Persze biztos vannak kivételek, de azok jelen esetben is csak erősítik a szabályt!”
 • 23. mindigatutit 2011. február 26. 09:37
  „mindig a nyugat.egy nagy lóxart vannak azok amiket itt leírtak páran.simán bagóznak az utcán,a kocsmában ,mindenhol.arra lennék kiváncsi,hogy ez a sok egészséges ember,ha véltetlenül kitalálnák ,hogy naponta sportolni kell ,mert az az egészséges,hogy köpködne itt.mit tesztek az egészségeketért azon kívűl ,hogy nem bagóztok?vagy csak az arcotok nagy az egészségről.várom a pofonokat”
 • 22. soproni 2011. február 26. 08:55
  „A dohányzás egy pótcselekvés,tehát nem az élefeltételeink szükségessége.Addig magánügy amig csak a dohányosok károsítják magukat és jogos a felháborodásuk azoknak,akik miattuk nem akarnak tüdőrákban meghalni.Gusztustalan amikor babakocsit toló kismamák,butikok előtt dohányzó unatkozó eladók és az utcán közlekedők szájában(főleg nők) ott lóg a cigi. Minen dohányos károsítsa saját magát és tegye ezt olyan közegben,ahol nincsenek jelen az egészségüket féltő emberek.”
 • 21. reszegenisjozan 2011. február 26. 07:38
  „Aki a magyarul leírt szöveget sem érti, attól nem várjuk el, hogy megértse a törvény lényegét. Nem véletlenül dohányos...
  "A társadalmi egyeztetés elmaradása annál is érthetetlenebb szerintük, mivel a szabályozás érinti a magyar felnőtt lakosság nemdohányzó 2/3-át és dohányzó 1/3-nyi kisebbségét is."
  Ennyit a szövegértésröl elfüstölt agyú társaink...

  Már megint egy kisebbség akar jogokat a többséggel szemben.
  Németországban voltam olyan kocsmában, amely zárt klubként működik, azért hogy lehessen dohányozni. És akkor jelzem a barom dohányosoknak (mert nem mindegyikük az), hogy a zárt klubban is kimentek dohányozni a kocsma elé!!!!!!!!!!!! NEM cigiztek a kocsmában, mert voltunk páran, akik nem dohányoztunk...
  És Németo-bán mégis tilos a dohányzás zárt helyen. Nálunk mindig pár agyatlan kisebbségi kiállt az önös, hányingerkeltő érdekei miatt.

  Nem lehet lopni csak azért mert gyilkosságok is vannak!!!!!”
 • 20. pamutzokni 2011. február 26. 05:29
  „Kaja közben nem gyújtok rá. Ha mellettem esznek akkor sem. Gyerek mellett meg pláne.
  Legyen elkülönített dohányzó rész. Mi az, ha zárt tér, ott nekem nincs jogom???
  Nagyon sok asztmás van a hülye autók miatt. Akkor tessék frogalomkorlátozást, forgalmi pénzt, dugódíjat szedni az autósoktól. Nekem ugyanis nincs kocsim, mégis köteles vagyok elviselni a sok koca ki-ha-én-nem látvány sofőrt.
  Az mennyi rákot okoz? Hmmm?”
 • 19. Nooormális? 2011. február 26. 00:14
  „A kormány elteszi a jövedéki adót, a dohányosok gyógykezelése meg milliárdokba kerül. (Amit persze mi is fizetünk.) Nyilvánvaló, hogy az emberek jelentős része önpusztító életet él, talán nem kellene ehhez kormány szinten asszisztálni! A megoldás: betiltani és kész. Nem csak nyilvános helyen, mindenhol.”
 • 18. Madarász 2011. február 25. 22:38
  „NEm is rossz ötlet! Nyugodtan betilthatnák, bár a pálinkafőzős törvény elég elhamarkodott volt...

  Remélem ezentúl nem lesz több sorfőr által telefüstölt busz.”
 • 17. xverax 2011. február 25. 22:26
  „11.rick.: igazat szóltál. legyen nemdohányzó kocsma, aki nem dohányzik menjen oda...
  egészségvédelem??? akkor be kellene tiltani az alkoholt is nem???
  az nem egészségtelen???”
 • 16. momentan 2011. február 25. 21:34
  „A szabályok semmit sem érnek, ha következetesen nem tartatják be. Eddig is tiltották sok helyen (pl. közintézmények, oktatási intézmények 10 méteres körzete stb.) Ugyanígy tilos 18 év alatt a dohányzás, szeszesital fogyasztás.
  Ehhez képest mi a helyzet! Senkit nem érdekel a dohányzó fiatalok, gyerekek tömege. Pedig csak a sulik elött kellene szeptember környékén egy két hétig intézkedni.
  Ugyanez a helyzet a játszótereken. Anyukák, apukák füstölnek a gyerekük mellett.

  Megint lesz egy szabály amit senki nem tart és tartat be.
  Első lépésként a létező szabályokat kellene maradéktalanul betartatni.
  Ha még arra sincs ember és kapacitás, akkor csak porhintés az egész.

  Az pedig nem indok, hogy az ország 80 % a dohányzik. Ekkora erővel az adófizetés elkerülése is törvényessé tehető.”
 • 15. AntiFricc 2011. február 25. 21:23
  „Az üvegkalitka nem rossz, de elég lenne valamit a dohányos fejére húzni, amíg füstölög. Egy idő után csak megunja a saját füstjét és abbahagyja.
  A cigi árát megduplázni, a felét azonnal félretenni akkorra, amikor szükség lesz majd a kezelésekre, amiket a dohányzás okozta betegségek miatt kell elvégezni.”
 • 14. Scul 2011. február 25. 21:15
  „Én nagyon örülök ennek a hírnek!Már itt volt az ideje!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-elnökség - Orbán: Az országnak is érdeke a sikeres csúcstalálkozó

Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor. Tovább olvasom