Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Minden úton fizetünk útdíjat ősztől? Csak teherautók vagy személygépkocsik is?

A minisztérium hosszabb távon nem zárja ki, hogy a teljes úthálózaton kelljen elektronikus útdíjat fizetni.
Németh Lászlóné: ősszel kezdődhet a parlamenti vita az útdíjról

Az Országgyűlés őszi ülésszakán kezdődhet meg az elektronikus útdíjról szóló törvénytervezet parlamenti vitája - olvasható Németh Lászlóné tárcavezető Jávor Benedeknek (LMP) adott írásbeli válaszában. A parlament honlapján olvasható válaszban a miniszter ismerteti: az elektronikus díjszedési rendszer bevezetéséről, működtetéséről és a bevételek felhasználásáról szóló útdíj törvény tervezete elkészült, annak kodifikációs eljárása megkezdődött.

Ezzel együtt folyamatban van az alacsonyabb rendű jogszabályok előkészítése is, így a végrehajtási kormányrendelet és a részleteket szabályozó miniszteri rendelet szövegezése. Kifejtette azt is: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hosszabb távon, a díjszedési technológia fejlődésével nem zárja ki, hogy a - használó és szennyező fizet - elvét a teljes országos közúthálózaton érvényesíteni lehessen, vagyis hogy a teljes úthálózaton kelljen elektronikus útdíjat fizetni.

A nemzeti fejlesztési miniszter emlékeztet: a kormány májusban határozott arról, hogy a 3,5 tonna feletti tehergépjárműveknek a gyorsforgalmi utakon, valamint az országos közúthálózat lakott területen kívüli szakaszain kell a megtett úttal arányosan fizetniük.

A 2012. évi hálózaton ez összesen 6.318 kilométer díjköteles úthosszt jelent. Németh Lászlóné kiemeli: a teljes úthálózatra történő kiterjesztés lehetőségét is megvizsgálták a szakemberek, és arra jutottak, hogy az alsóbbrendű összekötő és bekötő utakon a díjszedés, és különösen a díjellenőrzés költsége nem teszi indokolttá a rendszer kiterjesztését.

Ugyanakkor "távlatban, a díjszedési technológia fejlődésével nem zárjuk ki, hogy a használó és szennyező fizet elvét a teljes országos közúthálózaton érvényesíteni lehessen - olvasható a miniszteri válaszban.

A külföldi forgalom döntően a díjköteles gyorsforgalmi és a jelenleg is fizetős főúti hálózaton halad, a mellékutak külföldi járműforgalma marginális - emeli ki Németh Lászlóné, hozzátéve, hogy a nem matricaköteles hálózaton a bejövő külföldi forgalom néhány százaléka halad csupán.

A válasz szerint a matricakötetes gyorsforgalmi utakkal párhuzamos - vagyis a legkézenfekvőbb menekülési útvonalat jelentő - elsőrendű főutakon a nehéz-tehergépjármű forgalom mindössze 16 százaléka halad, amelynek túlnyomó része eredő vagy célforgalom. A nemzeti fejlesztési miniszter kifejtette: nem tervezik a nagyobb teherforgalmú alsóbbrendű utak eseti díjasítását, de mivel az időszakos terhelések egy adott településen élők mindennapjaiban jelentős nehézségeket okoznak, ezért kijelölt kerülőutakkal, időszakos forgalom- és súlykorlátozással, vagy ahol erre lehetőség van, a tömegáruk vasútra terelésével kell kezelni a problémát.

Németh Lászlóné szerint Magyarországnak az úthálózati sajátosságok, valamint a forgalom jellemzői alapján, az ország földrajzi adottságait is figyelembe vevő, önálló díjpolitikát kell megvalósítania, és olyan díjszedési rendszert kialakítania, amely azt a leginkább képes leképezni.

Az alkalmazandó üzleti modellben a kijelölt díjszedő beszerzi a díjszedési berendezéseket, a szállító a rendszer működtetésénél korlátozott ideig díjszedési szolgáltatást nyújt, és tíz évig gondoskodik az eszközök karbantartásáról, hibátlan működéséről. A kijelölt díjszedő, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. saját hatáskörben gondoskodik az elektronikus útdíjrendszerrel kapcsolatos beszerzéshez szükséges műszaki és pénzügyi tanácsadó megbízásáról, és közbeszerzési eljárás keretében választja ki az arra alkalmasnak ítélt szakértő vállalkozást - olvasható a válaszban.

Olvasóink írták

91 hozzászólás
 • 91. gjozsi88 2012. augusztus 13. 08:08
  „Túrabakancs!
  Gondoltam, hogy a 85-re érdemben nem reagálsz!
  Pedig ott konkrét TÉNYEK vannak!

  "Szlovákiában nem volt Gyurcsány kormány, könnyebb helyzetben voltak/vannak, meg őket az előzőleg
  oda betelepült rengeteg autóipari cég húzta fel gazdaságilag, nem lehet őket velünk összehasonlítani."

  Ajánlom figyelmedbe, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormányok eredményeit teszitek tönkre!
  Azaz rossz irányba indultatok el!
  Arról nem beszélve, hogy az ország kockázatunk, azaz gazdasági kilátásaink jobbak voltak a kormányváltáskor a szlovákokénál!
  Ugyanakkor a mercedes, opel autóipari beruházást is a gyurcsányéknak köszönhetjük......!
  Miközben amit felmutatni tudtok, az a leépülés....!”
 • 90. okostojas007 2012. augusztus 13. 08:07
  „azért ilyen lelkes mert megvan az útdíj szakértő hatásvizsgáló cég ...( 1.5 milliárdért ))
  nekik dolgozva ő fogja húzkodni a strigulákat minden előtte elmenő tgk után -
  a 67 - s út mellett az árokparton ülve ......
  ( a célbaköpés az egy új olimpiai sportág ?,,)”
 • 89. zakarias3 2012. augusztus 13. 00:02
  „Túra!Mást sem csináltatok mint az előző kormányt szidtátok!Kivonúltatok, tüntettetek!Átvettétek a hatalmat és teljesen padlóra tettétek az országot,miközben a vezetők és a seggnyalóik teletömték a pénztárcájukat!Te meg csak végezd dicső munkádat,ugyan nem mindenkinek van hozzá gyomra!Kenterbe,pedig a legkedvesebb hozzátartozódat vágnád!”
 • 88. machers 2012. augusztus 12. 23:07
  „87.Túrabakancs 2012.08.12. 21:35
  Ezek az autóipari cégek különben olyan multik, amilyeneket nálunk haza akartok zavarni. Vagy Szlovákiában a multik felhúzzák a gazdaságot, míg nálunk lenyomják?
  (Csak neked, hogy más meg ne tudja! Mindegyik cég "azok" kezében van. Már, ha érted kikről beszélek?!)
  Célbaköpésben én is messze elmaradnék tőled.”
 • 87. Túrabakancs 2012. augusztus 12. 21:35
  „zakarias3! /86/
  Az aki gyakran csupán rövid tőmondatokban, és mást szapulva írogat az micsoda?
  Aki mindenért, még az időjárásért is a kormányt hibáztatja az micsoda? Lehet hogy tévedek
  pár dologban, de hogy kenterbe vágnálak még célbaköpésben is, abban biztos lehetsz.
  2-Ft-os percdíj... ha téged ez olyan nagyon érint anyagilag, akkor ne beszélj a semmiről
  annyit, és meg sem fogod érezni.
  A BP-i buszokat folyamatosan festik át, ahogy egyébként is felújítanák őket időrendi sorrendben,
  csak nem bilikékek lesznek a buszok, hanem elegáns kékek. 5 /!/ év alatt teljesül ez az egész
  projekt. Tájékozódj, és ne szólj le mást, mert nálad van a hiba, nem a "Gelkánál".
  Amiatt mert nem folyik arany az államkasszából, még nem kell leállnia minden fejlesztésnek az
  országban.
  load!
  Szlovákiában nem volt Gyurcsány kormány, könnyebb helyzetben voltak/vannak, meg őket az előzőleg
  oda betelepült rengeteg autóipari cég húzta fel gazdaságilag, nem lehet őket velünk összehasonlítani.”
 • 86. zakarias3 2012. augusztus 12. 17:32
  „Végre eltakarodott ez az agyoniskolázott innen és nem irritálja a normális embereket!”
 • 85. gjozsi88 2012. augusztus 12. 10:54
  „Túrabakancs
  70

  "..."Pénteken esedékes a magyar állam számára egy 649 millió eurós tőkerészű hitel törlesztése a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé, ami aktuális árfolyamon számítva mintegy 180 milliárd forintot tesz ki; az ebben a hónapban fizetendő kamatokkal együtt közel 700 millió eurót tesz ki az augusztusi pénzügyi teher - írta pénteken a portfolio.hu."

  EZ igy is van!
  Csak az a baj, hogy ezt mi nem fizetjük vissza, hanem REFINANSZIROZZUK.....azaz állampapirt bocsátunk ki, hogy abból a bevételből törlesszük!
  Nos itt a valós probléma!
  Mert ez ahhoz az adósságállományhoz tartozik, amit a szocik 175 bázis CDS feláron, átlag 5,5% kamatra tudtak felvenni akkor.......ezt a hiteltelen kormányod 8% körül kamatra 450 bázis CDS felárra tudja cserélni!
  Azaz a két adat közti különbség ,egyrészt a két kormány közti hitelességi különbséget jelzi, másrészt az olcsóbb hitelt drágábból finanszirozzuk!”
 • 84. load 2012. augusztus 12. 08:03
  „77. Túrabakancs
  "Gazdasági válságban vannak nem megszokott lépések, ébredjetek már fel."
  Azért te is kinyithatnád a szemedet egy pillanatra!
  2011 első negyedévében még 1,9%-al nőtt a magyar GDP.
  2012 első negyedévében már1,5%-al csökkent.
  Szlovákia közben 3,2%-al nött, pedig a gazdasági válság rájuk is hatással van.
  Arra még soha nem gondoltál, hogy a mi válságunkat a Matolcsy-Orbán féle unorthodox gazdaságpolitika mélyíti?”
 • 83. PaPa 2012. augusztus 12. 06:46
  „Nem értem ezt a kormányt miért szara..dik mindenféle adóval? minden bérből nyugdíjból élő MAGYAR családtól vegye el a bevételük 80%-át aztán nem kellene az eszüket ilyen ostobaságra használni. Gyakorlatilag most is ezt teszik csak annyit gondolkodnak azon, hogy milyen jogcímen(ADÓ nemet találjanak ki).”
 • 82. Jandex 2012. augusztus 11. 21:16
  „76. Túrabakancs 2012.08.11. 17:19
  "Jandex!
  Attól mert el vagy valószínűleg adósodva és emiatt haragban állsz még saját magaddal is, attól
  még más ebben az országban jól élhet nem? Te kis 2/3-os fizetett háborgó csórika."
  Na látod minden téren ennyire van igazad, szerencsére én nem küzdök anyagi gondokkal de felháborít, hogy így átverik-kirabolják az ország 90%-t és még rothadó lábbelik akarják osztani az észt! /amiből nekik van a legkevesebb!!!/”
 • 81. zakarias3 2012. augusztus 11. 20:21
  „Túra! Elfelejtettél a mélygarázsokról,stadionok építéséről a nem létező magyar foci számára, valamint a BKV buszok újrafestése cimént elrabolt pénzekről ugatni! A kétforintos percdíjat nem említem,mert ugye a csürhe a 300 forint vizit díj miatt kivonúlt az utcára!Nézz körűl dicső csapatod házatáján, a kormánypárti politikusok gyerekeinek a luxusovodába járatásáig az adófizetők pénzén és utána verd itt a nyálad!”
 • 80. ISU 2012. augusztus 11. 18:42
  „Nem értem, ha csak ősszel kezdődik a vita, miért kell a zembereket már most bőszíteni.Nem biztos, hogy ez jót tesz a fityisznek.
  A Németh Lászlónénak kellene még iskolába járnia, hogy felsőfokú, vagy egyetemi végzettséget szerezzen és szakmailag is elfogadott hozzáértő legyen.Lehet, hogy akkor nem is merülne fel ismét az útdíj kérdése, mivel az alábbiakban már írták benne volt a benzin árában.Az említett önálló díjpolitikájával meg őt kéne leképezni.”
 • 79. S.opron 2012. augusztus 11. 18:32
  „Túrabakncs!
  Ha ennyire jól értesült vagy, akkor gondolom el tudod azt is mesélni, hogy mi robbantotta ki a válságot? Vagy csak annyi maradt meg, hogy válság van? Igaz a szabadságharcnak vannak győztesei és vesztesei is. Nagy árat fizetünk, hogy belássák a vezetőink, hogy olyan pici porszem vagyunk az únió gazdaságában, hogy nem fogunk győzni. Max a lakosság is csődbe megy.”
 • 78. machers 2012. augusztus 11. 18:26
  „76.Túrabakancs 2012.08.11. 17:19
  Nem én mondom, hanem az ÁKK. Nézd meg, hogy mennyivel nőtt, tedd hozzá a 3 000 milliárdot, amiből adósságot "csökkentettek, plusz számolj az ágazati adókkal. Mindez két év alatt. Ha ezt nem látod, akkor ez legyen a te bajod.
  Az, hogy követik, az nem azt jelenti, hogy jó!
  Mint látható, ez nálunk sem hozott eredményt! Sőt! Hatása pedig a költségvetés, és a zemberek szempontjából egyaránt katasztrófális lesz. Tájékozódj!
  Olvasd el az általad belinkelt cikket és próbáld meg értelmezni!
  Segítek néhány kulcsszóval:
  "magyar helyzethez hasonló károkat okozhat a befektetői bizalomban"
  "átmeneti járulékátcsatornázásról"
  "nyugdíjjárulékok egy részére tenné rá a kezét az állam"
  "rövid távon jelent könnyítést, hosszabb távon a kiadások emelkednek, hiszen az államnak többet kell majd fizetnie a nyugdíjasoknak"”
 • 77. Túrabakancs 2012. augusztus 11. 17:27
  „machers!
  Fejezd be az általános iskolát, és akkor majd egy partnerek leszünk a beszélgetés szempontjából.
  Ellopták a magánnyugdíj vagyont... ezt tudod csak szajkózni!
  Íme: /terjed a magyar "csodafegyver" /
  http://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/ongondoskodas/nyugdijugy_terjed_a_magyar_csodafegyver.171324.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator
  Erre mit tudsz mondani okoskám? Ott is ellopták /ellopják/ mi? :)))) Meg a többi országban...
  Gazdasági válságban vannak nem megszokott lépések, ébredjetek már fel.”
 • 76. Túrabakancs 2012. augusztus 11. 17:19
  „machers!
  Ha te azt mondod hogy a mostani kormányzat alatt nőtt drasztikusan az adósság, akkor
  nem irigylem a körülötted lévő személyeket, elég lehet a bajuk otthon veled. Te még
  mindig a 3000-milliárdnál tartasz ember? Ellopták? Nem vagy tisztában a szavak jelentésé-
  gével. Jelentsd fel őket ha lopták, ne csak a szád járjon és lázadozz állandóan.
  okostojas007 ! /74=
  Úgy látom mégis kicsit bonyolultan fogalmaztam, hogy nem érted a lényeget, na majd legközelebb
  egyszerűbben fogalmazom, csak miattad.
  Jandex!
  Attól mert el vagy valószínűleg adósodva és emiatt haragban állsz még saját magaddal is, attól
  még más ebben az országban jól élhet nem? Te kis 2/3-os fizetett háborgó csórika.”
 • 75. Jandex 2012. augusztus 11. 08:42
  „71. Túrabakancs 2012.08.10. 22:00
  "Remélem nem voltam túl bonyolult. :)"
  Nem bizony hozzád képest a faék bonyolult!:)))”
 • 74. okostojas007 2012. augusztus 11. 08:39
  „nem túl bonyolult ..
  inkább zavaros v zavarodott ..( identitás problémás )”
 • 73. Mankapunka 2012. augusztus 11. 02:47
  „mir a jó példa az igazi magyarra,elcseppenti itt,hogy neki milyen rosszul megy a sora.

  Tipikus.”
 • 72. machers 2012. augusztus 11. 00:04
  „70.Túrabakancs 2012.08.10. 21:32
  Kezeltesd magad, vagy kezd el az iskolát!
  Ideje magadhoz térned. Több, mint két éve már a fideszes banda rabolja az országot. Az elmúlt két év alatt történelmi magasságba emeltétek az adósságot úgy, hogy eltüntettetek 3 000 milliárd mnyp vagyont - a pénztártagok pénzét - illetve az ágazati adókkal sem tudtok elszámolni.
  http://akk.hu//kepek/upload/2012/MONIT1206.pdf
  http://privatbankar.hu/kotveny/kivalo-magyar-allampapir-aukcio-meg-a-forint-is-megtapsolta-249632
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=160625
  Ezt nem kell visszafizetni?
  Erre varrjál gombot, te kis mindentudó!”
91 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az MSZP szóvivőjének rövid az emlékezete

A szocialisták szóvivője sajtótájékoztatóján közölte, hogy Orbán Viktor fizetése és képviselői… Tovább olvasom