Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Minden mese varázstükör

Mesélés közben elcsodálkozunk, egy-egy motívum milyen sok mesében előfordul - de vajon mit jelentenek?

A mesék többnyire így kezdődnek? "Réges- Régen", "Egyszer volt, hol nem volt", "Hetedhét országon is túl" " Egyszer, amikor még az állatok beszélni tudtak". Ezek a kezdetek jelentik, hogy most nem az itt és mostról, nem a hétköznapi valóságról lesz szó, hanem valami nem látható, de fontos dolog fog feltárulni.

Az óriások

Gyakran a gyermek mikor végighallgatja a mesét a "gonosz emberevő óriásról",  a szülő megijed, s nehogy indokolatlan  félelmeket tápláljon a gyermekben, gyorsan hozzáfűzi: de óriások a valóságban nincsenek, csak a mesében. Pedig a gyermek számára az óriás az a felnőtt, akitől fél.  A mesében "Pöttöm Palkó", a "Vitéz szabólegény", vagy valaki szegény és egyszerű kisfiú csellel, ravaszsággal, okossággal ártalmatlanná teszi az óriást.  Az üzenet tehát az, hogy nem kell félnem, és is fölébe kerekedhetem annak, akitől félek, s fölébe kerekedhetem saját félelmemnek. 

MESÉK A KISALFÖLD ONLINE-ON

Ha már kifogyott az ötletekből, Gyerekeknek rovatunkban számos gyerekmesét talál - nyomtassa ki őket és lesz mit felolvasni elalvás előtt! >>

A legkisebb testvér

Sok mesében több fiúgyermek közül mindig a legkisebb lesz, aki végül meg tudja oldani, azt, ami a nagyoknak nem sikerült. Így végül  ő nyeri el a megérdemelt jutalmat.  Ilyen a "Tökfilkó", a "Három toll", az "Üssed-üssed botocskám", és számos magyar népmese. Ezekben a mesékben a nagyobb testvérek mindig elkövetnek valamilyen hibát. Nem adnak enni az éhezőnek, nem segítenek az öregasszonynak, bántani akarják az állatokat, szóval nem lelkiismeretük szerint, nem emberségesen viselkednek. Így aztán nem is kapnak segítséget az égiektől, és elbuknak. A legkisebb, aki a legmegalázottabb helyzetből indult, akit testvérei csak megvetettek, ezzel szemben  segítséget kap a felsőbb hatalmaktól, azaz  integrálja személyisége rétegeit, és így képes elvégezni a feladatot.

Gyakran 3 testvér szerepel, a hármas szám szimbolizálja azt, hogy a harmadik a kiközösített. Akinek nagyobb gyermekei vannak, jól tudják a szabályt: sose hívjunk két gyermeket vendégségbe, mert kettő törvényszerűen kiközösíti a harmadikat. A harmadik, mint kiközösített arra is utal, hogy a szülők egy párt alkotnak, s a gyermek ebből a párból kimarad, a felnőttek világából ő kilóg, ő egy kis ügyetlen hozzájuk képest. Ily módon a mesékben a két vetélytárs legyőzése azt is jelenti a gyermek számára, hogy ha felnő nagyobb és okosabb lesz mint  a szülei.

A gyermek elzavarása otthonról

Sok mesében a gyermeket elzavarják otthonról. Ez történhet kisgyerekkel  (pubertás kor előtt),  ez fordul elő  a "Jancsi és Juliska", vagy a "Nővérke és kisöccse" mesékben, és történhet serdülő korban,  mint a "Hófehérke" vagy a "Három nyelv" című mese esetében. Akár kisgyereket, akár nagyot zavarnak el otthonról, a mesében a gyermek félelmei öltenek formát, az előbbiben az elhagyástól, az utóbbiban a megtorlástól való félelem. Ez a kitaszítottság azt is szimbolizálja, hogy a függetlenséget bár szeretné a gyermek, fél is tőle.

A mostoha

Sok mesében, amikor a gyermek megszületett, az anya meghalt, és mostoha anya nevelte a gyermeket. Erre a hasításra, mint már az előző cikkben is írtam, azért van szükség, hogy a gyermek haragudhasson a mostohára, s közben szerethesse édesanyját. Ha egy személyt kellene időnként szeretnie, és időnként utálnia, félő lenne, hogy az utálat miatt elveszti anyja szeretetét.

Másrészt az édesanya halála azt is jelképezi, hogy a gyermek annyira közel már soha többé nem lehet anyjához, mint az anyaméhben volt. Ez bizony fáj a gyermekeknek. A születés eredményeképpen, megszűnik az anya-magzat egység, s ily módon valóban elveszti anyját, azt, akivel egy test voltak..

Csókold meg a békát

Sok mesében megtalálható az a motívum, hogy a lánynak valamilyen undok csúnya teremtményhez kell hozzámennie, vagy együtt élnie vele, vagy együtt aludnia vele. Ilyen mese például a "Békakirály", a "Szépség és a szörnyeteg", a "Szóló szőlő, mosolygó alma és csengő barack". A  mesékben a lány végül hajlandó megcsókolni a békát, megígéri hogy feleségül megy a szörnyhez,  és beköltözik a disznóólba. Amint ez megteszi, az undort keltő lények azonnal királyfivá változnak.

Ezek a mesék egyrészt azt jelentik a gyermek számára, hogy a szeretet széppé tesz mindenkit. Akit szeretsz, azt szépnek fogod látni, és számodra királyfivá változik. Az, hogy kezdetben ennyire undok külsővel rendelkeztek, mint az undort keltő béka, a félelmetes és csúnya szörnyeteg, illetve az állatias sárban hempergő disznó, azt jelképezi, hogy a másik  nem képviselői kezdetben, ijesztőek, a szexualitás pedig undorító és félelmet keltő.  De ha megérsz a szexualitásra, és szereted a másikat, akkor kapcsolatotok boldog lesz.

Elhamarkodott kívánságok

A gyermek könnyen enged érzéseinek, ha dühös, haragos gondolatai, kegyetlen kívánsági támadhatnak.  Sok mese ilyen elhamarkodott kívánság tragikus következményéről szól. Ilyen mesék a "Három kívánság", ahol egy rőf kolbászra pazarolják a lehetőségeiket,  a "Sündisznófiúcska" ahol a férfi abbéli haragjában, hogy a felesége nem szül neki gyermeket, azt mondja, az sem baj, ha sündisznó, de legyen neki gyermeke, és a kívánsága teljesül felesége szül egy félig sündisznó félig gyermeket. A "Hét holló"című mesében az apa megharagszik fiaira, és azt mondja hirtelen, bárcsak hollóvá változnátok.

Sok viszontagság után minden jóra fordul, a sündisznófiút a szerelme, a héthollót a húguk menti meg, a három kívánság szereplői pedig boldogan élnek tovább. Ezek a mesék megnyugtatóak a gyermek számára, azt üzenik, hogy amit dühükben kívánnak azok következményei nem maradandóak, főleg ha az nekilátnak és felszámolják őket.

Minden mese varázstükör, amely tükrözi azt az utat, melyet az éretlenségtől az érettségig kell megtennünk. Ha egy kisgyereknek valamilyen problémája van, amely megfoghatatlan számára, és ezért megoldhatatlannak tűnik, egy-egy mesében megtalálhatja a saját megoldását. Irrealitása fontos, így válik nyilvánvalóvá, hogy a mesék nem a külvilágról, hanem a bensőnkben zajló folyamatokról szólnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb uniós intő az államháztartási hiány miatt

Idén már másodszor kritizálja a magyar kormányt az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, amiért nem… Tovább olvasom