Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Minden másodpercben negyven villámcsapás a Földön

Az űridőjárással kapcsolatos újabb ismeretek állnak majd az Európai Geofizikai Unió éves közgyűlésének középpontjában, amelyen dr. Sátori Gabriella soproni kutató előadására is sor kerül.
Dr. Sátori Gabriella, az MTA soproni Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézetének tudományos osztályvezetője, a földtudomány kandidátusa az űridőjárás és a 11 éves naptevékenységi ciklus, valamint a globális zivatartevékenység területi változásainak kapcsolatáról tart előadást a Bécsben rendezendő európai szakmai tanácskozáson.
– A légköri elektromosság a szakterületem, ezen belül is a globális zivatartevékenység – mondta lapunk érdeklődésére a kutató. – Ebben a témában már az 1960-as évektől folynak mérések a nagycenki geofizikai obszervatóriumban. Talán kevesen tudják, hogy a Földön minden másodpercben átlagosan negyven villámcsapás zajlik le. A villámkisülés olyan, mint egy természetes rádióadó: miként a rádióadá-

soknál létezik középhullám, rövidhullám, ugyanúgy e frekvenciákat a villámok is képesek előállítani. Mivel a Földet minden másodpercben több tucat villámcsapás éri, ezért elmondhatjuk, a villámok keltette rádióadás folyamatos. Az obszervatóriumok a rádióvevő szerepét töltik be, amelyek a legalacsonyabb frekvenciájú jeleket is képesek felfogni. A villámok okozta jelek többször körbeutazzák a Földet: ahhoz hasonlatos a jelenség, mint amikor vízbe dobunk egy kavicsot s körkörös hullámok keletkeznek. Nos, ezek mérései által globális információt kapunk a villámlások térbeli intenzitásáról. Mivel a villámok érzékenyek a legkisebb hőmérséklet-változásra, ezáltal a kapott eredmények jelzőrendszerként működhetnek a globális felmelegedés tanulmányozására. Mivel bolygónkat kívülről is érik elektromágneses sugárzások, a villámok keltette jelek módosulhatnak. Ezért csak a két hatás együttes tanulmányozása adhat lehetőséget konkr ét következtetések levonására. Az e szakterületen zajló munkát a Magyar prkutatási Iroda is támogatja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályát módosítva lettek művészek

A színházi és a zenei életben Szegeden is sok olyan népszerű művész dolgozik, aki eredetileg egészen… Tovább olvasom