Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Minden iskolaigazgató jövedelmét egyedileg megvizsgálja a kormány

Minden iskolaigazgató jövedelmét egyedileg megvizsgálja a kormány - mondta a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője.
Minden iskolaigazgató jövedelmét egyedileg megvizsgálja a kormány - mondta a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője kedden annak kapcsán, hogy tájékoztatása szerint a kormánypárt képviselőcsoportjának hétfői ülésén felmerült az igény törvényi biztosítékra annak érdekében, hogy az intézményvezetők bére se csökkenjen.

Rogán Antal sajtótájékoztatón azt mondta, ehhez törvénymódosítás nem szükséges, így kedden a frakció várhatóan a kormány által beterjesztett, eredeti formában fogadja el a köznevelési törvény módosítását.

A frakcióvezető beszámolt arról: a hétfői frakcióülésen - heves vita után - többen törvényi garanciákat vártak az intézményvezetők bérének szinten tartására, ám ebben hétfőn nem jutott döntésre a képviselőcsoport. Ezért felkérte az oktatási kabinetet a módosító javaslatok kidolgozására és benyújtására - fűzte hozzá.

Hozzátette: a miniszterelnököt arra kérte, hogy a kormány is tárgyalja meg a kérdést. A kabinet éjszakai ülésén azonban úgy határozott, hogy egyedi vizsgálatok keretében foglalkozik az intézményvezetők bérével, így ehhez törvénymódosítás nem szükséges - ismertette.

A frakcióvezető szavai szerint az intézményvezetők pótlékok és túlóra-elszámolások nyertesei voltak, így lényegesen magasabb jövedelemmel rendelkeztek, mint az átlagos pedagógusok.

Beszámolt arról is: míg a Bajnai-kormány 2009-ben egyhavi bért vett el a pedagógusoktól, a jelenlegi kabinet most átlagosan négyhavi pluszjövedelmet juttat számukra.

Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta: számos igazgató igen magas, akár 800 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkezett. Ezt a mostani béremelésen keresztül nem tudják "bevállalni", ám egyedi vizsgálat alapján minden jogos kompenzációt megad számukra a kormányzat.

A parlament előtt lévő törvénymódosítással kapcsolatban hangsúlyozta: október 1-jétől minden pedagógus 30-80 ezer forinttal magasabb bért vihet haza, ennek fedezetét pedig nem hitelből biztosítja a kormány, a béremelés alapját a magyar gazdaság, a magyar emberek teremtették meg. A köznevelési törvény változtatása annak értékállóságát is biztosítja - tette hozzá.

Pokorni bízik benne, hogy lesz fedezet az iskolaigazgatók bérének egyéni vizsgálat utáni esetleges kompenzációjára

Az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke bízik benne, hogy meglesz-e a fedezet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) az iskolaigazgatók bérének egyéni vizsgálat utáni esetleges kompenzációjára.

Erről Pokorni Zoltán beszélt a köznevelési törvény módosításának elfogadása után kedden az MTI kérdésére.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatón azt mondta: minden iskolaigazgató jövedelmét egyedileg megvizsgálja a kormány. Tájékoztatása szerint a kormánypárt képviselőcsoportjának hétfői ülésén felmerült az igény törvényi biztosítékra annak érdekében, hogy az intézményvezetők bére se csökkenjen. A frakcióvezető közlése szerint ehhez törvénymódosítás nem szükséges. Beszámolt arról is: a hétfői frakcióülésen - heves vita után - többen törvényi garanciákat vártak az intézményvezetők bérének szinten tartására, ám ebben hétfőn nem jutott döntésre a képviselőcsoport. Ezért felkérte az oktatási kabinetet a módosító javaslatok kidolgozására és benyújtására - fűzte hozzá.

Pokorni Zoltán és kormánypárti politikusok e kérdésben módosító indítványt is nyújtottak be, de ezt a törvény elfogadása előtt visszavonták.
Az oktatási bizottság elnöke kedden azt mondta, továbbra is azt gondolja, jobb lett volna, ha a törvényben rendezik ezt a kérdést. Mindenkire kiterjedő, egyszerűbb megoldás lett volna, bár kétségtelenül többe került volna - jegyezte meg a kormánypárti politikus.

Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: az egyéni vizsgálattal is kezelhető a probléma nagyrészt, de nagy kérdés, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak lesz-e erre fedezete. Nagyon bízom a kormányban, hogy lesz, és ezt munkát indokolatlan huzavona nélkül gyorsan el tudják végezni októberig, hiszen ekkor már változnak a keresetek és a jövedelmek.

A módosító javaslatok visszavonásáról azt mondta, a kormány arra a kérte, ezt fogadja el. Ezt elfogadtam, és bízom benne, hogy ez így működik - fogalmazott Pokorni Zoltán.

Hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy ne legyen pár ezer ember sem, akinek az alapbére ugyan nőtt, de a jövedelme csökkent.

Olvasóink írták

 • 20. csikar 2013. augusztus 28. 20:27
  „Ha valaki elhiszi, hogy az iskolaigazgatók 800.000 forintot keresnek, magára vessen! (Talán egy kisvárosban, ahol a polgármester felesége az iskolaigazgató, a többi rokon pedig a képviselő, és megszavazzák a juttatásokat.) Miből állhatna össze? 1. A kötelező alapbér a végzettségtől függ. 2. A kötelező óraszáma 2-4 vagy max. 8 óra, ha ezt túlórában feltúrbózta 22 órára az sokat jelenthetne. (Győrött nem lehetett túlórájuk az igazgatóknak!) 3. A vezetői pótlék adható tól-ig. (Győrött a kilencven százalék a minimumot kapta!) 4. Ruhapénz, jutalom. (Győr:nincs!) 5. Nyelvpótlék. (Csak, ha az adott iskola profiljából következően szükség van rá. Egy főiskolát végzett általános iskola vezetőjének a bruttó fizetése 250.000 forint volt az eddigiek alapján.”
 • 19. urbaniastapista 2013. augusztus 27. 22:47
  „No. Heves vita a frakcióülésen. Mi lesz itt?
  Amúgy az egész egész életpályamodell egyre nagyobb parasztvakítássá silányul. Pedig értelmes, társadalmilag hasznos dolgokat is pedzegetnek az oktátásügy aktuális farigcsálói, de vagy átvágták őket a palánkon megbízóik, vagy nagyon amatőrök, vagy elvakítja őket a vakbuzgalom. Esetleg mindegyik.”
 • 18. Dwatson 2013. augusztus 27. 20:40
  „"Bajnai-kormány 2009-ben egyhavi bért vett el"
  Na és a Fidesz mennyit vett el azzal hogy negyedik éve kormányoz és eddig egy huncut vasat sem emelt? A mostani emelés is részben csak csak ígéret,részben pedig vizsgáztatás függvénye,harmadrészt meg a megnövelt munkaidő ellenértéke.”
 • 17. momentan 2013. augusztus 27. 18:26
  „Legs!
  Pedig egyszerú!
  Ha eddig a munkádért kaptál 100000 Ft-ot (ez az alapbér).
  A túlmunkáért pedig 25000 Ft-t
  És volt 5000 étkezési cafettéria
  az együtt 130000 Ft

  Most felemelik az alapbért 120000 Ft ra
  viszont törlik az összes egyéb dolgot.
  És persze emelik a kötelező munkamennyiséget, mondván, hogy ugyis emelkedik a bér.

  Végösszeg 120000 Ft.
  Ez kevesebb jövedelem, bár az alapbér növekedett.”
 • 16. Legs 2013. augusztus 27. 17:35
  „Az utolsó mondat kissé elgondolkodtató.:"az alapbére ugyan nőtt, de a jövedelme csökkent."....Hogy is van ez?Már aki érti,én nem.”
 • 15. Tmoha 2013. augusztus 27. 17:28
  „Egy alapvető változás, ami a pedagógusok munkáját érinti, valahogy elsikkad a "hírek"tengerében. Például az "utazó" tanárok sorsa. Egyre több tanárral közli a tankerület vezető, hogy mely településekre kell ingáznia. "Lehet választani, megy, vagy felmond!" jeligével. Ebédidőre nincs idő, aki nem tud kocsival, tömegközlekedéssel eljutni a kijelölt településre, mehet kerékpárral, ha nem tud biciklizni, mehet gyalog... A javítandó dolgozatokat pedig cipelheti szatyrokban, mert hely és idő nincs a tanárikban. Netán még valami bemutató eszközre is lenne igény, cipelje magával és arról még nem is beszéltünk, hogy azon iskolák, melyekbe utaztatják pár óra megtartására a pedagógust, azok igényt tartanak a tanórákon felüli feladatok megoldására is. Pld.: ünnepségek szervezése, stb. Utazási hozzájárulásról sem esett szó. Talán a képviselő urak szerény költségtérítéséből tellene erre is. Szerintem "pofátlanság" nyugdíj előtt lévő pedagógust ugráltatni települések közt, mert többeket elküldtek a nyár elején Mosonmagyaróváron.”
 • 14. Batistuta 2013. augusztus 27. 17:01
  „Gondolom erről is személyesen a vezénylő tábornok fog dönteni. Tiszta Türkmenisztán.”
 • 13. szimre50803 2013. augusztus 27. 16:48
  „A drágalátos képviselők javadalmazását mikor vizsgálják meg? Az ő érdemtelen fizetésüket mikor vonják vissza? Hoffmann Rózsa kedves, mi adófizetők meg az ön fizetését nem tudjuk tovább vállalni!!!!!”
 • 12. Mankapunka 2013. augusztus 27. 16:02
  „7-es Gyógylajos: Elvégeztek a munkád, és most itt akarsz magadnak szobrot készítettni? Vagy a Hősök terén aludtál itt GYőrben pár napot?”
 • 11. Hyppolit 2013. augusztus 27. 15:53
  „Pedagógusok bérezése..Hmm. Van pár több-diplomás, szakmailag is bizonyított pedagógus ismerősöm, vicc a bérezésük!A tizenharmadik havit elvették, étkezésit elvették, ruhapénzt elvették, kirándulásra saját szabadidejére vigye a diákokat, és stb-stb. Az "életpálya-modell" szó/kifejezés pedig maradt ez a tizenöt db betű, semmi több.
  Iskolaigazgatói bérezés? Mindig a legalkalmasabb egyén kerül a székbe?”
 • 10. carlo33 2013. augusztus 27. 14:14
  „ez rendben van..és az iskolákban dolgozó sok ezer közalkalmazott bérével mi lesz?Vagy nekik nem kell csekket fizetni, enni,gyereket nevelni...?Erről senki nem beszél”
 • 9. horvathpal 2013. augusztus 27. 13:53
  „Egyedileg megvizsgálják.. igen ez olyan mint a közbeszerzés amiknek a pontozását titkosítják egy emberöltőre... ha megvan az aktuális pártkönyved akkor jó lesz ha nem nem, de szerintem eleve aki nem narancs nem is lehet igazgató..., vagy csak akkor ha még a mandatuma nem járt le maximum... Ezt utáltuk a szociba és tessék ugyan ezt kaptuk.”
 • 8. horvathpal 2013. augusztus 27. 13:51
  „Nyilván tanári szakok között különbség van.... Mondjuk egy földrajz-testnevelés szakos iskolavzető nem nevezhető éjjel nappal dolgozatjavító, és éjjel nappal önképző pedagógusnak.. És akit én említek többet van otthon mint az iskolában...

  Nyilván nem egy olyan középiskoláról beszélek, ami produkál is, hanem ami mindig is a "gagyi" kategóriába tartozott... Nézzünk körbe adyvárosba pl... iskola név nélkül... Nem vagyok "szoci" és nem leszek Fidesz" bérenc sem, mert gyűlölöm a politikát, de anno amikor a város vezetés Balog Úr eme iskolába odatette az akkori iskolaigazgatót mindenki ki volt akadva pedig emberileg szerintem nem volt megkérdőjelezhető, most ugyan ezt tette a Fideszes vezetés... Csak még erősebben még hangosabban kinevezte csatlósát ebbe az iskolába, és ott azonnal az nem lett ember aki a múlt rendszert támogata még ha nem volt rossz tanár akkor sem sajnos...

  Én azt vallom a hatalmat nem kapni kell, vagy benyalni hanem kiérdemelni....A kollegák soha nem választották volna őt meg , de az alpolgármester igen...”
 • 7. gylj 2013. augusztus 27. 13:02
  „Volt néhány igazgatóm pályafutásom alatt. Az volt a kérdés inkább, hogy ezeknek nincs családjuk, mert sokszor még este is dolgoztak a már bezárt iskolában. Most a pedagógusok lettek a bűnbakok? Több, mint 40 évi munkaviszonnyal mentem nyugdíjba. Aki igazán sokat tett értünk erkölcsi és anyagi értelemben is, az dr Glatz Ferenc miniszter úr volt. Az itt háborgóktól megkérdezném, hogy vállalnák-e a gyerekek táboroztatását nyáron, dolgozatok javítását késő éjszaka, kibírnának-e akárcsak fél napot is egy rájuk bízott osztállyal? A jó pedagógus is holtig tanulja a tanítás-nevelés művészetét. A kor kihívásainak meg kell felelniük.
  Kérem gondoljanak egy kedves tanárukra! Ugye több is van?”
 • 6. Madarász 2013. augusztus 27. 12:35
  „"Minden iskolaigazgató jövedelmét egyedileg megvizsgálja a kormány" és egyesek bérét narancspótlékkal egészíti ki...”
 • 5. kotorék 2013. augusztus 27. 12:22
  „Kiválogatják a hatalommal lojálisokat.Igazgatómutyi?”
 • 4. öröksoproni 2013. augusztus 27. 12:12
  „Valahonnan elővakartak egy ilyen extrém esetet - ha igaz persze -, hogy legyen ok az igazgatók központi kinevezésére: kizárólag olyan jöhet szóba, aki gyereket fényképen látott, egy percet nem töltött tanítással, de beállította a fejét és csak le-fel mozgatja.”
 • 3. méz-ing 2013. augusztus 27. 12:02
  „"1. horvathpal 2013.08.27. 11:18 "
  No és ezt még a Szocik szerint KEVÉS!!!! mert a tanárok a szocik (például Hiller István szerint...), és az LMP, meg a DK, meg a jobbik szerint sokkal többet érdemelnének!!!...

  "2. pozdorja 2013.08.27. 11:21 "
  Ez az "iskolaigazgatók" MUTYIJA!!!!! amit a szoci-libsi "liberális oktatáspolitika" hozott magával a teljes "liberalizmussal"... ami lefordítva "közmagyarra" "NAÉS"!...”
 • 2. pozdorja 2013. augusztus 27. 11:21
  „Én eddig úgy hittem, hogy az igazgatók bérezése is az aktuális bértábla alapján történik. Persze alkalmazva a különböző szorzókat...
  Nos ha ez alapján jár a 800k HUF havonta az igazgatónak akkor nincs mit tenni. Vagy kifizetik, vagy módosítják a szorzókat.”
 • 1. horvathpal 2013. augusztus 27. 11:18
  „Mennyi ??? 800 Ezer Ft??? ...

  Rokonom, egy győri ált isk. és gimnázium vezetője... egyik legalacsonyabb szinvonalué, és ő is nagyon jól keres, most hogy pár éve a "pártunk" odahelyezte... Őrület... Nem is írom tovább. mindig felhúzom magamat ezen, és főlegazon, hogy állandóan otthon van...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aknavető gránátot találtak Monoron

Valószínűleg egy 8 centiméter átmérőjű aknavető gránátot találtak a Pest megyei Monoron. Tovább olvasom