Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

˝Minden hungarikum sikertörténet˝

"A hungarikumok nemcsak nagyszerű dolgok, hanem arról is beszélnek, hogy milyenek is vagyunk mi magyarok".
Minden hungarikum sikertörténet, és mind a nemzet, mind a külföld számára minőséget, értéket jelent - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen szerdán a Parlamentben.

Minden hungarikum története olyan sikertörténet, amely egyfelől az egész nemzet számára minőséget jelent, és ami ezért összeköt mindannyiunkat. Másfelől olyan sikertörténet, ami a külföld számára is értéket jelenthet, a magyar látásmód, gondolkodás, ízlés sikerét - fejtette ki Kövér László.

A házelnök szerint a hungarikumok olyan teljesítmények, "amelyeken keresztül mi magyarok kerestük és keressük a boldogulásunkat, nemcsak nagyszerű dolgok, hanem arról is beszélnek, hogy milyenek is vagyunk mi magyarok".

Hozzátette: "erősen hisszük, hogy minden hungarikum olyan sikertörténet, amelynek még nem jutottunk a végére, sőt abban bízunk, hogy igazi diadalmenetük a világ számára és idehaza is csak ezután kezdődik igazából".

csabai kolbász - egy hungarikum a sok közül.
csabai kolbász - egy hungarikum a sok közül.

Véleménye szerint ahhoz, hogy ez valóban így legyen, nagyon sok ember bölcs, ügyes, kitartó munkájára, és legfőképpen közös munkájára van szükség. Leszögezte, hogy ebben a munkában, amely nemzeti ügy, mindig lehet számítani az Országgyűlés munkájára, amely a hungarikum törvény megalkotásával eddig is kivette részét ebből.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy a hungarikumok valóban a nemzet összetartozásának a jelképei, és emlékeztetett, hogy az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt 2012. április 2-án.

Ezek a páratlan értékek ezentúl hivatalosan is viselhetik a kitüntető címet, továbbá megpályázhatják a hivatalos hungarikum védjegy használatát, amely belföldön és külföldön egyaránt tudatosítja azt az értéktöbbletet, amelyet a védjeggyel ellátott termékek hordoznak - mondta az államtitkár.

Emlékeztetett, hogy a Hungarikumok Gyűjteménye jelenleg 25 kimagasló értéket őriz. Hozzátette, hogy a további hungarikumok felkutatása, összegyűjtése nemzetegyesítő munka, amelybe a földkerekség bármely pontján bekapcsolódhatnak a magyarok.

Az államtitkár szerint a Kárpát-medence természeti gazdagsága ma is táptalajt ad ahhoz, hogy tovább gyarapodjon a magyarság kincseinek tárháza.

A hungarikum. „Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum."

A hungarikumok listájáért kattintson ide!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos kokainfogás Budapesten

A drogot autóalkatrészként adták fel Panamában, a vámügyintézéshez egy hajléktalan iratait és… Tovább olvasom