Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Minden gyógyszernek ellenáll a tbc új formája

Megjelent Magyarországon a tbc minden rendelkezésre álló gyógyszerrel szemben ellenálló formája. Egyelőre semmivel sem lehet ellene küzdeni. A gyógyszergyárak lassan reagálnak a gondra – a tébécé a legszegényebb néprétegek betegsége, s a védekezés kidolgozása lassan megy – tehát „nem üzlet".
Illusztráció: Miskolczi Róbert
Hogyan juthattunk idáig? Dr. Boros István tüdőgyógyász főorvos, a deszki Mellkasi Betegségek Szakkórházának orvosigazgatója mondja: a tbc leküzdése a magyarországi egészségügy sikertörténete volt. A negyvenes évekbeli mélypont után a megfelelő gyógyszerek megjelenésével elérkeztünk odáig, hogy Magyarországon nem betegedtek meg többen tbc-ben, mint a legfejlettebb nyugati országokban.

Gond akkor kezdett kialakulni, amikor – szemben a kezdeti időszakkal – már nemcsak injekció formájában kapták a gyógyszert a betegek, hanem tablettában. E készítményeket ugyanis a betegek hazavihették, és otthon vagy szedték őket, vagy nem. Sok esetben „ötletszerűen" gyógyszerezték magukat, mikor éppen eszükbe jutott. Néha kevesebbet vettek be a gyógyszerből, mint kellett volna, néha többet, aztán megint kevesebbet, s végül kialakultak olyan tbc-baktériumtörzsek, melyek hozzászoktak a gyógyszerekhez.

Magyarországon jelenleg 70 olyan ember van, aki valamilyen
Gyöngült immunrendszer

A tbc a legyöngült immunrendszerű embereket támadja meg. Éppen ezért jelentkezik sokszor hajléktalanok között, akik legtöbbször nagy mennyiségű alkoholt is fogyasztanak, s ez önmagában is rendkívül jelentősen csökkenti az immunrendszer működését. A különböző autoimmun betegségek szintén növelik az esélyt a tuberkulózisra – nem véletlenül éppen az AIDS-szel erősen sújtott harmadik világ a tbc legfőbb utánpótlás-területe –, és a rákbetegek is veszélyeztettek, a kezelés során alkalmazott immuncsökkentő eljárások következtében. Hogy a megfelelően működő immunrendszer mennyire fontos, jelzi: a kiszűrt tbc-s beteg családtagjai, akik immunrendszere megfelelően működik, legtöbbször nem kapják el a kórt. 
gyógyszerre rezisztens kórokozót hordoz – és ebből összesen hárman fertőzöttek minden gyógyszerrel szemben ellenálló tbc-baktériummal.
Hogy ők Ukrajnából, Romániából érkeztek-e – ahogyan a tv-ben hallani lehetett, „átlépte keleti határainkat a tbc gyógyíthatatlan formája" –, vagy Magyarországon alakult ki bennük a betegség, nem ad ki információt az egészségügy. Kétségtelen: keleti határainkon túlról egyre többen érkeznek hozzánk, s még többen fognak érkezni majd, s ott nagyságrendekkel több a tbc-s, mint nálunk. Több tbc-s között pedig több olyan ember lehet, aki minden gyógyszerre rezisztens kórokozót hordoz, mint kevesebb között. Az Európai Unió más országaiban is nagy figyelmet kapott a tbc terjedő, új formája, és épp e hónap elején ülésezett Párizsban az a nemzetközi tbc-ellenes társaság, mely 2007-re 95 millió dollár pluszpénzt próbál szerezni. Ebből olyan laboratóriumokat telepítene világszerte, amelyek alkalmasak arra, hogy pontosan azonosítsa, az egyes tbc-baktériumtörzsek milyen gyógyszerekre rezisztensek. Ilyen laboratórium Ukrajnába is kerülne – ezzel kevesebb esély lenne arra, hogy onnan tbc-sek jöjjenek át hozzánk.

Százezerből tizenkettő

Magyarországon ma már ellenőrzött körülmények között kapják a betegek a gyógyszert, és – bár a tüdőszűrés nem kötelező – a lakosság leginkább veszélyeztetett csoportjait rendszeresen szűrik. S miután az üzemorvosok is rendszeresen megkérik a vizsgálatokat – a foglalkoztatásnak föltétele a negatív eredmény – a népesség jelentős része szűrtnek tekinthető tbc-szempontból. A Csongrád megyei helyzet pedig? Tavaly összesen 50 tbc-s beteget találtak a megyében, százezer lakos között nincs tizenkét fertőzött – az adatok alapján az ország egyik legkevésbé tbc-fenyegette területén élünk. 
Miért halad ilyen vontatottan a fenyegető helyzetre való fölkészülés? A tbc új, mindenre rezisztens formája elleni új gyógyszerek kifejlesztése „nem üzlet" a gyógyszeripar számára. Hisz a tbc-vel megfertőzöttek kilencven százaléka az eddigi szerekkel is gyógyítható, ugyanakkor a tbc-baktérium lassan szaporodik, az új gyógyszerek fejlesztése nem kecsegtet gyors, átütő, nagy gyógyszereladást biztosító sikerrel. És a tbc fenyegette csoport – hajléktalanok, rossz jövedelmi viszonyok között élők, magányosan élő idős emberek – gyógykezelése aligha biztosít jövedelmet a gyártók számára. Az bizonyos: új tbc-ellenes gyógyszerek kifejlesztése nem sokáig halogatható tovább.
Hogyan hat?

A tbc ma szinte kizárólag a tüdő megbetegedését jelenti: a baktérium, cseppfertőzéssel bejutva a tüdőbe lassú gyulladásos folyamatot indít el, a tüdő egyre nagyobb hányada hal el, s válik képtelenné gázcsere-lebonyolításra. Régebben gyakori volt, hogy a baktérium a véráramba kerülve a szervezet különböző távoli területeire is eljutott, károsítva a vesét, a májat, a bőrt, és így tovább.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internet-elérésben továbbra sincs javulás

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon nagyon alacsony, mindössze 32 százalékos az internet… Tovább olvasom