Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Minden fában szépség lakozik

Minden fában szépség lakozik címmel nyílt meg az Erdészeti Múzeumban Németh Ferenc kiállítása. A fafaragás mint ősi férfiúi tevékenység a soproni alkotó esetében elkötelezettséggel párosulva teljesedett ki.
– A mai fafaragóktól, faszobrászoktól egy dologban markánsan eltér Németh Ferenc útja, szemlélete. Számára a fa nemcsak egy megmunkálandó, formálandó anyag, hanem különleges formai szépségük által a fák maguk adják a gondolatot, a témát – emelte ki a kiállítást megnyitó beszédében dr. Molnár Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem faipari mérnöki karának dékánja, aki személyes ismerősként köszönthette az alkotót.
Németh Ferenc a várisi erdészlakban, a Dalos-hegy lábánál, égre törő, büszke fenyők és tölgyek között született 1929-ben. Kisdiákként e csodálatos óriásfák között naponta gyalog tette meg az utat az iskoláig. A kisdiák útját erdők, fák kísérték. Nem csoda hát, hogy egész életén át a fákban lakozó csodákat kereste. A soproni technikum jogelődjénél, a híres esztergomi erdésziskolában vizsgázott, a gyakornoki években szinte az egész országot megismerte. Ám ekkor még csak társaihoz hasonlóan a zsebkésével farigcsált. Szakmai munkássága, erdészélete a Tanulmányi Erdőgazdasághoz kötődött. 1957-ben nevezték ki a Szárhalmi-erdőbe kerületvezetőnek, ezt követően kiemelkedő eredményekkel irányította a tómalmi csemetekertet, majd a nyugdíjba vonulása előtti években ágazatvezetőként az erdőgazdaság központjában tevékenykedett. Miközben felfedezte magában az alkotni akaró és tudó fafaragót, s tudatosan képezte is magát. Kié rdemelte a legnagyobb szakmai kitüntetést, a Bedő Albert-emlékérmet és a gyakorlati oktatás kiemelkedő elismerését, a Nagyváthy János-díjat.
E sikerekben gazdag, de sok erőfeszítést igénylő és megpróbáltatásokkal is teli életút során Németh Ferenc minden körülmények között kereste a fák szépségének csodáit és harmóniáját. Az már mindnyájunk öröme, hogy meg is találta...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Totóeredmények

6. hét: 1, X, 1, X, 1, 1, 1, 2, X, 2, 1, 2, 1 + 1. Tovább olvasom