Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Minden eddiginél gazdagabb program a Művészetek Völgyében

Minden eddiginél gazdagabb programmal várja a látogatókat az idén a Művészetek Völgye Fesztivál, amelyet július 27-től rendeznek meg Kapolcson, Taliándörögdön, Vigántpetenden, Monostorapátiban, Pulán, Öcsön és új helyszínként Nagyvázsonyban - közölték a szervezők.
Minden eddiginél gazdagabb programmal várja a látogatókat az idén a Művészetek Völgye Fesztivál, amelyet július 27-től rendeznek meg Kapolcson, Taliándörögdön, Vigántpetenden, Monostorapátiban, Pulán, Öcsön és új helyszínként Nagyvázsonyban - közölték a szervezők. Márta István fesztiváligazgató elmondta: az esemény tíz napja alatt a 6+1 település 74 helyszínén, 13 műfajban mintegy 3200 fellépőt láthat a közönség. A szervezők mintegy 240 ezer látogatóra számítanak a 19. alkalommal meghirdetett rendezvényen. Az idén Nagyvázsony is csatlakozik a Művészetek Völgye Fesztivál programsorozatához.

A község "Völgytornác" elnevezéssel kapcsolódik a nyári programoknak eddig helyet adó hat településhez.

Az ez évi fesztivál egyik újdonsága a Kolibri Színház programja, amelynek keretében főleg a gyermekek láthatnak előadásokat Taliándörögdön és Monostorapátiban. A völgy minden eddiginél gazdagabb színházi programot kínál: fellép az Új Színház, a Bárka Színház, a Merlin Színház, az Örkény Színház és 16 határon túli magyar teátrum társulata.

A nyári fesztivál újdonsága az úgynevezett LEADER-program is: az uniós támogatások segítségével létrejött kistérségi közösségek lehetőséget kapnak saját profiljuk bemutatására. Ebben az évben egy városrész és egy város is felvonultatja kulturális értékeit: Budapest X. kerülete, Kőbánya Monostorapátiban, Szentes pedig Taliándörögdön rendez saját programokat. Az AfrikaVölgy-projekt keretében a vigántpetendi kultúrházban a fekete kontinensen élők művészete, életmódja elevenedik meg.

A Művészetek Völgye Fesztivál bemutatja a kultúra műfajbeli sokszínűségét: lesznek klasszikus, zenés, táncos és utcaszínházi előadások, könyvbemutatók és irodalmi estek, egyházi, régi zenei, népzenei, világzenei, rock- és dzsessz-minifesztiválok, táncházak.A filmvetítéseket az alkotók részvételével tartják, Kapolcson mutatják be először Tolvaly Ferenc legújabb dokumentumfilmjét, a Boszporusz felett a híd című alkotást. Márta István kiemelte a fesztivál környezetvédelmi és természetvédelmi programjait is.

Szólt továbbá arról, hogy 2001 óta növekszik a látogatók és a kiadások volumene; közlése szerint elérték azt a látogatói és pénzügyi maximumot, ami egy fesztivál esetében lehetséges. A Művészetek Völgye Fesztivál összköltsége 242 millió forint, ebből a programok kilencvenmillió forintot, a dologi kiadások ennek majdnem a dupláját teszik ki. Az államtól 104 millió forint támogatást várnak, a szponzorációból 71 millió forintra, saját bevételekből pedig 67 millió forintra számítanak.

A fesztiváligazgató hangsúlyozta, hogy a nonprofit kulturális rendezvény a költségek másfél-kétszeresét hozza vissza. Márta István kiemelte, hogy a harminc nap múlva kezdődő rendezvény maradéktalan finanszírozásához óránként 82 ezer forintnak kellene összegyűlnie. A szervezők azt is közölték: 2008-ban, a programsorozat indulásának 20. évfordulóján úgynevezett "árokbetemető fesztivált" rendeznek, a települések csatornázási munkálatainak befejezése alkalmából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka és élvezet: hogyan szítsd fel a szenvedélyt?

Azt kívánod, bárcsak azon szerencsések közé tartoznál, akik gyermekkoruk óta tudják, hogy mivel… Tovább olvasom