Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Minden a neten a szabadvízi fürdőhelyekről: 135 strand vízminősége megfelelő

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) idei mérése szerint 135 strand vízminősége megfelelő.
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) idei mérése szerint 135 strand vízminősége megfelelő, a szabadvízi fürdőhelyekről található adatok az OKI honlapján találhatók - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a Facebook-oldalán pénteken.

A 2012-es mérési eredmények alapján készült térkép a http://oki.antsz.hu internetes oldalon, a Fürdővíz menüpontra kattintva érhető el. A térképen szereplő fürdőhelyeken a mérési eredmények kivétel nélkül a "megfelelő" kategóriába tartoznak.

Az ÁNTSZ kiemelte ugyanakkor, hogy a térképen szereplő információ nem azonos a fürdővizek uniós irányelvek alapján készülő minősítésével. Ez utóbbit négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján állították össze. Ehhez pedig nemcsak egy-egy mintát, illetve vizsgálati eredményt, hanem a vízminőség változásait is figyelembe vették.

Az OKI május végén közzétett összesítése szerint a legtöbb szabadvízi strand a legjobb, kiváló minősítést kapta, és több szabad strand a jó kategóriába került.

A korábbi évek adataihoz hasonlóan a legtöbb kiváló minőségű fürdővíz balatoni, míg a legrosszabb minősítést most is elsősorban folyóvizek kapták. A Tiszán például jelenleg kifogásoltnak számít Gergelyiurgonya, Jánd, Mindszent és Tivadar szabad strandja, valamint a Kettős-Körös Szanazugnál, a dobozi és a gyulai oldalon egyaránt.

Az ÁNTSZ hangsúlyozta: "a nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés nem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg".

A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés különösen bányatavakban, illetve folyóvizekben, ahol a vízmélység hirtelen változása, illetve a sodrás okozhat gondot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Matolcsy álomvilágban él

Az MSZP szerint Matolcsy György olyan álomvilágot festett fel a CNN-nek nyilatkozva, amely csak… Tovább olvasom