Kisalföld logö

2017. 01. 25. szerda - Pál -8°C | -1°C Még több cikk.

Milyen veszélyek leselkedtek 2002-ben?

A Symantec közzétette azoknak a fenyegetéseknek a listáját, amelyek a PC-felhasználók életét tavaly megkeserítették.
A listát természetesen az e-mail fenyegetések vezetik, amelyekből csak tavaly 323-t fedeztek fel. Közéjük tartoznak a féregvírusok - programok vagy algoritmusok -, amelyek a hálózaton szaporítják el magukat és túlterhelik a számítógép erőforrásait, vagy le is bénítják a gépet. Erre a típusra példa a Lirva. Hasonló típust alkotnak a trójai vírusok, amelyek ártalmatlan programoknak álcázzák magukat. Ők ugyan nem úgy szaporodnak, mint a férgek, de érkezhetnek féreg részeként, mint a Bugbear vagy a Myparty esetében.

A Symantec szerint az e-mail fenyegetések számának növekedése ugyanúgy következik az e-mail szoftverek sebezhetőségéből, mint a felhasználók figyelmetlenségéből. Alapszabály: minden levélben érkezett tartalmat addig veszélyesnek kell tekinteni, míg nem hitelesítjük! Jellemző még az e-mail fenyegetésekre, hogy sokáig aktívak maradnak, pl. a Hybris először 2000-ben bukkant föl, de még három évvel később is a negyedik vírusok listáján. A Symantec úgy véli, hogy a probléma idén még súlyosbodik, mert egyre nő azoknak a levélvírusoknak a száma, amelyeket elég csak megnézni, és máris lefuttatja magát.

A Symantec fenyegetés-listájának második helyén a nyitva hagyott vagy helytelenül konfigurált erőforrások vannak. 2002-ben 50 olyan fenyegetést regisztráltak, amely ezt használja ki - a behatolók ellen a cég személyi tűzfal használatát, és az összes hitelesítő elem aktiválását javasolja.
A hármas számú veszély a P2P és az azonnali üzenő szolgáltatások használatából ered - ezeknek a népszerű szolgáltatásoknak a felhasználói egyaránt kiteszik magukat a szolgáltatás sebezhetőségének, és a letöltött tartalmakban leselkedő veszélyeknek. A Symantec 70 ilyen fenyegetést tapasztalt 2002-ben, amely e szolgáltatások útján terjedt.
A negyedik helyen a böngészők sebezhetőségéből eredő fenyegetések állnak, ezekből tavaly 67-et fedeztek föl.

Végül, de nem utolsó sorban, azok a felhasználók tárják szélesre a kaput a támadók előtt, akik vagy nem használnak jelszót, vagy túlságosan könnyen kitalálhatót választanak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi tanácsok

Győr. A Polgári Érdekvédelmi Egyesület szakértője tart ingyenes jogi tanácsadást ma délután 5 és 6… Tovább olvasom