Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Milyen veszélyek fenyegetik otthonunkat?

Vajon mit féltünk a legjobban, mi számít a legértékesebb vagyonunknak? Mitől kell inkább tartani, a betöréstől, a vihar okozta kártól, vagy netán attól, hogy eláztat a felső szomszéd? Miért érezzük úgy, hogy a betörésnél rosszabb szinte nem történhet?

A betöréstől tartunk leginkább

Az otthont legjobban fenyegető veszélyek közül az Allianz Hungaria által készíttetett felmérésben a megkérdezettek átlagosan hét különböző kárt okozó eseményt soroltak fel. Országszerte azok vannak a legtöbben, akik a betöréstől tartanak leginkább. Szinte minden második ember számára ez az első számú veszély. A zivatarok, viharok okozta károktól, az üvegtöréstől és a villámcsapástól a lakosok egyharmada tart, a csőtöréstől pedig minden negyedik ember. A tűz és robbanás, valamint az árvizek előfordulását minden ötödik megkérdezett tartotta fenyegető, egyúttal sajnos valószínű eseménynek. A megkérdezettek 5 százaléka még a mi geológiai szempontból „nyugodt" területen fekvő országunkban is lehetséges veszélyforrásnak tekinti a földrengést.

A víz mindennél félelmetesebb lehet

A lakásban tartott vagyontárgyak fontossága és gyakorisága - Kattintson a képre!
Győr-Moson-Sopron megyében az országos átlagtól az árvíz megítélése tér el leginkább, a megkérdezettek 50%-a, tehát minden második ember érzi veszélyeztetve otthonát a kiáradó folyóktól. „Pincék úsztak már el így a megyében" – vallja a felmérésben egy megkérdezett, az okok között a szélsőséges időjárást és a helyi vízrajzi adottságokat említve. „A feleségem szülei Győr környékiek, nyugdíjasok, volt, hogy a telefon mellett ültünk, hogy ha megszólal, akkor megyünk, és hozzuk a disznót, marhát, a kutyát. Megúsztuk, de volt egy-két kritikus nap, amikor tényleg ott álltunk batyuban."

A lista második helyén a vihar által okozott károk – leszakadt tetők, tönkrement műszaki cikkek, jégverés – szerepelnek, ezeket a megkérdezettek 44%-a említette elsődleges veszélyforrásként. Az indoklások a megyében is egyre inkább tapasztalható éghajlatváltozásra hivatkoznak: „Hatalmas viharok vannak, és ha jéggel jön, az elveri a házat sokszor."

A csapadék okozta beázást és a betörést egyaránt minden harmadik megkérdezett értékelte kiemelt kockázatként a megyében. Míg az előbbi veszély főként a panelben lakókra leselkedik, utóbbit elsősorban a családi házban élőkre nézve vélik fenyegetőnek.

Legértékesebb vagyontárgyunk a lakás

A ház, a lakás a mai Magyarországon a bennük lakó családok gazdasági helyzetétől szinte függetlenül a legértékesebb vagyonunknak számít. Nemcsak pénzben kifejezhető értéke folytán kerül ugyanis az első helyre, hanem érzelmi tölteténél fogva is. „Az otthonom a mentsváram, ahová vissza lehet térni, amit nem vehetnek el tőlem." „Én álmodtam meg, én alakítottam ki." Csak a leggazdagabbak egy részénél nem fontos része az érzelmi kötődésnek az, hogy a lakást, házat kemény munka árán szerezték meg. „Nekünk olyan sokat kellett dolgozni a lakásért, hogy az a verejtékünk miatt vált hatalmas vagyonná" – hangzott el az egyik fókuszcsoportban. A lakás, a ház továbbá Győr-Moson-Sopronban nemcsak használati tárgyként fontos, hanem megítélés tárgya is egyben, a társadalmi presztízs egyik fokmérője.

A kutatás szerint a lakásbiztosítások megkötésének több oka is lehet: a kockázatok józan megfontolása, saját tapasztalat vagy mások kárának ismerete, a szülői példa, a családról való gondoskodás általános vágya, az alapvető biztonságérzet emberi igénye, s még az is, „hogy akinek nincs lakásbiztosítása, az nem érezheti egyenrangúnak magát a többiekkel". A kutatásban részt vevők szerint a legtöbb esetben a pénz hiánya, ezenkívül csak a nemtörődömség, a felelőtlenség lehet az oka a meg nem kötött lakásbiztosításnak. Elhangzott az egyik fókuszcsoportos beszélgetésben az is, hogy „csak a nagyon gazdagok engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen biztosításuk".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kicsi dió (székely népmese)

Tovább olvasom