Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Milyen városaink képe az országban?

Győr-Moson-Sopron - Győr és Sopron rosszabb képet alakított ki magáról tavaly, mint egy évvel korábban. Mosonmagyaróvár és Kapuvár javított. Az Image Factory és az Observer második alkalommal vizsgálta, mely városokról milyen kép alakult ki az országban.

A településekről 2007. november 1. és 2008. október 31. között az országos sajtóban megjelent híreket elemezték. A tét nagy: egy színvonalas program a turisták, egy sikeres befektetés a vállalkozók érdeklődését keltheti fel.

A kutatók úgy vélik: az a város rendelkezik jól felépített imázzsal, amely kitartó munkával eléri, hogy mindenkinek ugyanaz a néhány pozitív dolog jusson eszébe róla. Szemléletes negatív példa Pécsé: az Európa Kulturális Fővárosaprojekttel kapcsolatos botrányok, a beruházások csúszása miatt ma jóval kevésbé tűnik vonzónak, mint néhány éve. A megyei jogú városok listáján vissza is esett a 4.-ről a 13. helyre.

Ugyanebben a lajstromban Győr a 10., egy évvel korábban még a 6. volt.
˝Győr megjelenése a médiában rendkívül erős volt. Neve mára egybeforrt az Audiéval: a város remekül használta ki az autógyár győri székhelyéből fakadó lehetőségeket˝ – olvasható az elemzésben.

A pozitívumok között említették az ETO Parkot (amelyet azonban tavaly ősz óta sem adtak át), a futball- és a női kézilabdacsapatot.


Ugyanakkor a parlamenti pártok helyi szervezetei közt zajló hatalmi harcok, politikai torzsalkodások, korrupciógyanús botrányok rendkívül rosszul hatottak a város hírnevére. ˝Szükség lett volna tudatos kommunikációra, amely ellensúlyozhatta volna a negatív hatásokat˝ – tették hozzá a kutatók.

Sopron a 10.-ről a 17. helyre csúszott vissza a 23 megyei jogú város listáján. ˝Médiaszereplése nem volt kiemelkedő. A város
óriási erőssége a VOLT Fesztivál, amely Sopronnak is jó hírnevet kölcsönöz. Pozitívum, hogy egyéb, a magas kultúra körébe tartozó vagy éppen több generációt egyszerre megszólító rendezvények is folyamatosan helyet kapnak a programok között˝ – szerepel a tanulmányban. A pozitívumok közé tartozik a sikeres kosárlabdacsapat is.
Nem volt szerencsés ugyanakkor az FC Sopron labdarúgócsapata körüli botrány és a mélygarázsügy.

A nagyvárosok kategóriájában Mosonmagyaróvár a 28.-ról a 11. helyre tört előre, ami a termálfürdő és a hozzá tartozó wellnessközpont hatékony ismertetésének köszönhető.

Kár, hogy a beruházás tavaly ősz óta – amikor a kutatás zárult – kevésbé számít sikertörténetnek.

A kisvárosok között Kapuvár a 37. helyről az 5.-re, Csorna a 38.-ról a 37.-re lépett előre. A tanulmány velük nem foglalkozik részletesebben.
Győr remekül használja ki az Audi-gyár jelenlétéből adódó  lehetőségeket, Sopron óriási erőssége a VOLT Fesztivál.

Jól felépített az imázs, ha a város eléri, hogy mindenkinek ugyanaz a néhány pozitív dolog jusson eszébe róla.

Olvasóink írták

  • 2. Totyis 2009. július 12. 17:55
    „Sopronon nem csodálkozom, az MSZP-s meg a FIDESZ-es vezetés totális kuplerájt és káoszt csinált ebből a barátságos kis városból! Se pénz, sem parkoló hely csak térdig érő kutyaszar, kosz és gaz!”
  • 1. miracle 2009. július 10. 21:29
    „A cikk írása közben elbóbiskolt a cikkíró, aztán amikor felébredt és leírta az utolsó 2 mondatot, nem emlékezett rá, hogy már szó szerint voltak fentebb is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aratás: ˝lopkodják˝ a búzát a mezőről

Győr-Moson-Sopron - Aszályos május, csapadékos aratási időszak – minden mezőgazdász rémálma.… Tovább olvasom