Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Milyen sors vár a bezárásra ítélt iskolák épületeire?

Akad önkormányzat, amely már eladta, mások bérlőt keresnek az egykori iskolaépületekre. A gyermekzsivaj elültével feleslegessé vált ingatlanokban kulturális csoportok és cégek költöznek.
Kapuváron a házhelyi iskola máris új tulajdonosra talált, negyvenegy millió forintért a városban is működő Vocational Academy vásárolta meg, így korábbi funkciójában hasznosítják tovább. Bogyoszlón a tornatermet bérbeadták, az iskolát pedig a község néptáncegyüttesére bízták, később teleházat szeretnének itt kialakítani. A gyóróiak kivárnak. Rendelőt akartak építeni a nemrég felújított aztán bezárt iskola mellé, terveiket újra kell gondolniuk. A döriek munkahelyteremtő vállalkozást látnának szívesen az egykori tanoda helyén.

De a településvezetők között akadnak szkeptikusok is a további hasznosítást illetően. Egyikük azt mondta: azért minden régi iskolában nem lehet idősek otthonát nyitni.

El– vagy bérbe adják, de akad olyan település is, amelyik teleházat nyit vagy néptáncosokat költöztet azokba az iskolaépületekbe, amelyek szeptembertől már nem a gyermekzsivalytól lesznek hangosak.

A „Döri Önkormányzat az iskola épületét vállalkozás céljára kiadja" – olvasható a múlt héten megjelent hirdetési újságban.

„De elcsitult a jókedv-förgeteg"

Dör nem az egyedüli település, hasonló cipőben tucatnyi község jár. Hirdetést azonban még csak a döriek adtak fel. Feltételezhető, hogy a többiek is hasonló lépéseket terveznek, hiszen egy üresen álló épület fenntartása egyik önkormányzatnak sem gazdaságos. A Vasárnapi Kisalföld kérdésére Dörben elmondták, eddig egy érdeklődő jelentkezett a hirdetésre. Az önkormányzat célja, hogy olyan vállalkozó hasznosítsa az épületet, aki munkahelyet is teremt a községben.

„Az élet is derűs iskola lesz"

Bogyoszlón az iskolához tartozó tornaterem bérbe adása ment a legkönyebben. Az iskola két tanteremből teleházat alakítanak ki, és várhatóan a község néptáncegyüttese is az épületbe költözik – tudtuk meg Sebestyén Katalin polgármestertől. A napközis teremből községi közösségi teret hoznak létre, osztálytalálkozók, baráti összejövetelek rendezésére, ahol az étkezés is megoldható. Az épületben egy iskolai emlékszoba is helyet kap, ahova a régi naplók és tablók kerülnek. A polgármester bizakodó, nem tervezi, hogy az intézményt eladják, mert reményei szerint lesz még gyerekektől hangos a bogyoszlói iskola.

„Én iskolám, köszönöm most neked"

Kapuváron a házhelyi iskola épülete üresedett meg. Korábban a katolikus általános iskola használta, később a Vocation Academy bérelte a várostól. A testület még júliusban hozott határozata szerint a több mint kétezer négyzetméteres ingatlant licit útján értékesíti a város. Az önkormányzat irodavezetője, Lugosiné Kelemen Judit tájékoztatása szerint az épületet a Vocation Academy vette meg, a licitben kikiáltott 41 millió forintért. (Információnk szerint a szerződéskötés folyamatban van.)

„S az elbocsátó iskola-padok"

Gyóróban három évvel ezelőtt újították fel az iskolát, az épület központifűtést kapott. Mivel az tanoda mellett volt a kultúrház, egy orvosi rendelő építésével a fontos ellátó intézmények a falu központjában kaptak volna helyet. Az iskola megszűnése után azonban félő, hogy a rendelőre beadott pályázat is elvész.
Ötvös László polgármester várakozó állásponton van. A vezető szerint, ha a három közeli település, Gyóró, Cirák és Dénesfa összefogna, és közösen működtetne egy alsó tagozatos iskolát, akkor változna a helyzet és a diákoknak sem kellene nagy távolságra utazniuk.

„Nemes, küzdő, szabadlelkű diák"

Lapunk úgy tudja, hogy a rábaszentmihályi iskolaépület a téti kistérség pedagógiai szakszolgálatának ad otthont. A magyarkeresztúr épületbe pedig már működik az idősek átmeneti otthona. Több település azonban még tanácstalan, legtöbben úgy látják, kulturális célra lehetne hasznosítani az üresen maradt épületeket. De ahogy egyik riportalanyunk kissé epésen megjegyezte, minden iskola nem alakulhat át idős otthonná.

A címben és az alcímekben szereplő idézetek Ady Endre Üzenet egykori iskolámba című versének sorai.

Ivánkovics József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó és tíz baleset az M5-ösön

A hajnali bombariadó után sorozatos balesetek lassítják a forgalmat az M5-ös autópályán. Néhány órán… Tovább olvasom