Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Milyen sofőrök a nők?

Győr-Moson-Sopron - A szakértő szerint a nők általában határozatlanabbak a közlekedésben s hamar pánikba esnek. A pszichológus állítja: a gyakorlott női vezető óvatosabban vezet, mint férfi társai.

Feloldhatatlan ellentét van az utakon a férfi és női vezetők között. A férfiak egy, talán nagyobb része állítja, a nők gyengébb vezetők, így többször lekicsinylő megjegyzéssel illetik őket, ha az állítólag ˝gyengébb˝ nem képviselőjét látják a volán mögött. Főleg, ha még balesetet is okoz.

A Kisalföld igazságügyi közlekedési szakértője, Kulcsár Béla elöljáróban megjegyezte: a nők általában határozatlanabbak, kapkodóbbak a közlekedésben és veszélyhelyzet esetén előbb pánikba esnek.

Kulcsár Béla közlekedési szakértő
Kulcsár Béla közlekedési szakértő

– A nők sokkal körülményesebben indulnak el, nehezebben tesznek meg egy manővert, ezzel bizonytalan helyzetet idéznek elő. Nagy forgalomban ez bosszantó lehet, s agresszivitást idézhetnek elő a mögöttük haladókban. Az is igaz, hogy egy gyakorlott női vezető sokkal óvatosabban vezet, mint férfi társai – állítja Kulcsár Béla.

A szakértő nem titkolta el azt a tapasztalatát sem, hogy a fiatal férfiak esetében sokkal nagyobb a baleseti veszély, ha fiatal nő ül mellettük.

Sokszor meg akarják mutatni, hogy más vezetőknél mennyire vagányabbak, ezzel imponálni akarnak a nőnek. Nők esetében hasonló nem tapasztalható.

– A férfiak értelemszerűen sokkal több balesetet okoznak, mivel több férfinak van jogosítványa, mint nőnek. S több férfi foglalkozásához kapcsolódik az autóvezetés, mint a nők esetében. A balesetek jellege között annyi különbséget látok, hogy a nők általában kevésbé súlyos baleseteket okoznak – sorolta Kulcsár Béla, majd megjegyezte:

– Az extrém közlekedési helyzetekben nehezebben ismerik ki magukat a nők, akik között ittas vezetővel ritkán találkozni. Olyan jellegű baleseti iratanyagot még nem olvastam, ami arról szólna, hogy a tűsarkú cipő sarka elakadt a pedálokban, vagy éppen festette volna magát a tükörben. Ezt a nők nem szokták bevallani a baleset okaként.

Valastyán Beáta szakpszichológus
Valastyán Beáta szakpszichológus

– A női vezetők türelmesebbek, szabálytartóbbak, ennélfogva biztonságosabban vezetnek. Ezért jóval kevesebb balesetet okoznak, s az ittas vezetőknek jó, ha két százaléka nő, s a gyorshajtók között is sok-
kal kevesebben vannak – hangsúlyozta Valastyán Beáta szakpszichológus, majd hozzátette:

– Azok a nők, akik csak a korábban  alkoholt fogyasztott férfiak mellett   vezethetnek,   s akkor is végig ˝cikizik˝ őket, valóban bizonytalanok lesznek. Akik viszont rendszeresen használják az autót, legalább olyan jól, de óvatosabban vezetnek, mint a férfiak, akik kevésbé veszik komolyan a szabályokat. Nem a női vezetőktől kell félni az utakon.
Arra a felvetésünkre, hogy a nők nehezebben tanulják meg, illetve hajtják végre a tolatást, Valastyán Beáta úgy reagált:

– A nőknél szorosabb a kapcsolat a két agyfélteke között, ebből adódhat az oldaltévesztés, a jobb vagy bal irány keresése. Ennek következménye, hogy hátrafelé bizonytalanok, hogy merre kormányozzanak, így a tolatást nem mindig úgy hajtják végre, ahogy kell.
 
Szalay Gyuláné 35 éve vezet és még nem okozott balesetet. Az asszony gyakran viszi unokáit, Balázst és Tamást az óvodából. Fotó: Krizsán Csaba
Szalay Gyuláné 35 éve vezet és még nem okozott balesetet. Az asszony gyakran viszi unokáit, Balázst és Tamást az óvodából. Fotó: Krizsán Csaba

Legalább 35 éve vezet Szalay Gyuláné, s ez idő alatt nem okozott balesetet. Többnyire Győrben autózik, gyakran viszi-hozza unokáit, Balázst és Tamást az óvodából. Véleménye szerint a nők óvatosabban vezetnek, mint a férfiak.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Sparrow 2009. augusztus 14. 09:18
  „Headway Upper-Intermediate tankönyv 3. kiadásában van egy nagyon jó magnószöveg.

  Két pasas fikáz egy női sofőrt, aki épp egy parkolóban szerencsétlenkedik. Röhögnek rajta, meg felajánlják, h majd ők inkább beparkolnak, mert a nők nem tudnak tolatni stb. A szerencsétlenkedő neki is megy egy másik kocsinak parkolás közben, na ekkor még jobban röhögnek a fikázók. Végre kiszáll a "nő", akkor látják, h férfi. Erre mit mondanak? Ja, hát ha jobban megnézzük, baromi szűk helyre állt be, tök ügyes volt, mi is így csináltuk volna.....

  Nálunk is így van. Ha én akarok tolatni domboldalon és lefullad a kocsi, ott áll az egész család és röhögnek. Beül a férjem, neki is lefullad, néha 2x is. A reakció: hát a dízel kocsi nehezebben indul, meg nehéz ám elindulni ha vizes a fű stb, stb...”
 • 25. nane 2009. augusztus 13. 17:42
  „Utálom a rohadt, agresszív,kiabálós,mutogatós,dudálós,nagyképű,káromkodós,énvagyokalegjobb sofőröket!”
 • 24. TeknőcErnő 2009. augusztus 13. 14:18
  „Biztosan nagyon sok női jó női sofőr van, de az is biztos, hogyha országúton szerencsétlenkedik valaki a busz vagy teherautó mögött és meg sem próbálja megelőzni, akkor az 60%-ban nő. Márpedig a sofőröknek nem 60 %-a nő, tehát ebben azért van valami.”
 • 23. Agent 2009. augusztus 13. 07:38
  „Azért elgondolkodtató, hogy az alsó képen látható hölgy autójának a kormányoszlop burkolata kissé szét van törve, a bajuszkapcsolóknál, hogyan ment át így a vizsgán?:):) A hátsó ülésen a gyereket ki fogja bekötni?”
 • 22. info2009* 2009. augusztus 12. 12:35
  „Ezt a temat mar millioszor kianalizaltak Nyugat-Europaban es USA-ban. Statisztikak alapjan, a nok sokkal kevesebb balesetet okoznak. Biztos ferfi irta, hogy a nok panikolnak...micsoda kitalacio. Talan ezert tudnak a nok egyszerre tobb dologgal jo minosegben foglalkozni, ellenben a ferfiakkal, akik megy egyet se tudnak - jol.”
 • 21. AHA.. 2009. augusztus 12. 08:39
  „Jogosítványod van?”
 • 20. GROUCH 2009. augusztus 11. 23:07
  „.<moderálva>... Nem nagy kihívás Bácsa és Győr között kormányozni egy autót, nyomni a gázt és ebben rejlik a tudás. Közel 30 évet vezettem Amerikában, úgy hogy egy koccanásom nem volt Igaz, hogy nem volt mellettem egy illuminált monyas, aki csak akkor engedett volna vezetni, miután jól "b...aszott!
  Veszek egy repűlőjegyet nektek ti hősők, kocsit is bérelek New Yorkban és meglátjuk ki tér haza épségben. A győztes nem a ... király lesz, hanem én " A NŐ !"”
 • 19. Muaddib 2009. augusztus 11. 20:55
  „17. todoer
  Van, akit meg az idegesít, ha az utas érdektelen, engem vitt egy hölgy ismerősöm többször mindig az volt a baja hogy elaludtam. Én nem szóltam bele hogy vezet nem is érdekelt.
  Mikor katona voltam akkor Stoppal mentünk sokszor haza volt, hogy részeg teherautó sofőr is, fel vett azt is közömbösen fogadtam.
  Örökké egyik kocsi sem megy valahol mindegyik, megáll egyszer.”
 • 18. Muaddib 2009. augusztus 11. 20:49
  „Te jó ég mi lett volna, ha a Titanicot is nő irányította volna.
  Akkor mekkora lenne a szánk.
  Egyébként van női űrhajós is nem féltek?”
 • 17. todoer 2009. augusztus 11. 20:24
  „1979 óta van jogosítványom , az elmúlt 10 évben átlag 40 ezer km-t vezettem , a pesti forgalomban is jól elboldogulok, és a parkolás sem okoz gondot . 30 év alatt saját hibás balesetem , koccanásom nem volt és bármikor kiállok férfi vezetővel versenyre . Kedves nőtársak , belepofázásról pedig bármelyik utastárs leszoktatható ha beígéred hogy a következő szónál megállsz és kiszállhat ha nem tetszik a vezetési stílusod .Én megtettem "töksötétben " az országúton .”
 • 16. Primax 2009. augusztus 11. 19:40
  „<moderálva off>
  Amúgy :
  Elég gyagya a kérdés.
  Eléggé uborkaszezon van.
  Ilyenkor ez is belefér...”
 • 15. nanemá 2009. augusztus 11. 19:38
  „Én a párommal jól megvagyok! Ha Ő vezet én pofázok, ha én vezetek Ő pofázik!
  Azt így jól elvagyunk.:)”
 • 14. Haru 2009. augusztus 11. 19:16
  „Nálunk nő létemre leginkább én vezetek. Férjem jobb szereti, mivel szerinte jobban vezetek. Persze én meg őt dícsérem, de igazából félek az anyósülésben, hátulra meg már nem férek, mivel ott hárman is utaznak. Így nem marad más, mintha az anyósülésre kényszerülök befogom a szám, becsukom a szemem.”
 • 13. Kukac40 2009. augusztus 11. 18:05
  „Először is elkéne dönteni, mi az, hogy jó! Én hiába mutogatom a zsaruknak a dekoltásom, valahogy nem buknak rá. :) Nincs olyan statisztika, hogy hány nő vezet valójában, és hánynak van jogsija. Hány tipikus női vezető miatt történt baleset, és a valódi okozó megúszta. Egy biztos: NŐ KEZÉBE NEM KORMÁNY VALÓ!”
 • 12. patriot 2009. augusztus 11. 17:23
  „A jó női vezető az olyan mint a Loch Ness-i szörny,mindenki beszél róla de még senki sem látta!”
 • 11. hokiel 2009. augusztus 11. 15:56
  „3. Pancser
  Egyetértek, a legtöbb nő jól kezd el vezetni, de aztán jönnek a felsőbbrendű férfiak és állandóan beleszólnak, persze, hogy az ember lánya elveszti azt a kis biztonságát is , amit addig megszerzett. Arról ne is beszéljünk, hogy nemtől függetlenül, aki a vazatésről éles helyzetben vitatkozik, letol, kiabál, az balesetveszélyes is egyben. Én megmondtam (nő) hogy előtte utána hajlandó vagyok beszélgetni, de alatta nem , mert csak felidegesítenek és az senkinek sem jó. Én is 89 óta vezetek, rengeteget ülök autóban, sok esetben férfiakat megszégyenítőleg oldottam meg helyzeteket.
  Azt sem hagynám ki, hogy a nők kisebb aggyal is képesek ugyanarra, mint a férfiak nagyobbal....”
 • 10. MTT 2009. augusztus 11. 14:48
  „kukori, miről beszélsz? Én egyáltalán nem írtam olyat, amit Te állítasz, sőt, olvasd csak el ÚJRA, - ÉN IS NŐ VAGYOK, 23 éve vezetek!!!”
 • 9. Leon60 2009. augusztus 11. 14:11
  „A nők eljutnak a-ponttól a b-pontig, de egy férfi a g pontig is eljut :)”
 • 8. AHA.. 2009. augusztus 11. 13:23
  „A probléma csak az, hogy minden nő jó vezetőnek mondja magát, és nem veszik észre, hogy mikor hibáznak.
  Eljutnak a-tól b-pontig, és közben észre sem veszik, hogy csak szerencséjük volt.”
 • 7. kukori 2009. augusztus 11. 12:59
  „MTT-Hülyeség,hogy a nők rosszabbul vezetnek!Ez pont olyan mint a "szőke nő",Ő sem törvényszerűen buta,de belénk beszélik az okos férfiak,hogy egy nő nem vezethet jól és nem is érthet az autóhoz!Amikor tanultam vezetni az összes vizsgám elsőre sikerült,de volt olyan férfi aki az első vizsgán nem jutott túl még tizedszerre
  sem.Igaz az én férjem arcán is láttam a halálfélelmet az első időkben mikor vezetni kezdtem.Megoldottuk-ha én vezettem inkább otthon hagytam a páromat,így nem volt "plusz oktatás".Egy év elteltével már bátran beült mellém hosszabb útra is,és lassan leszokott arról hogy beleszóljon a vezetésbe.Ha férfi,ha nő a vezető,ha nincs
  önbizalma hozzá,örökké azt hallja,hogy "ez neked nem megy", és nem is engedik vezetni akkor biztos nem is
  lesz jó vezető.Gyakorlat teszi a mestert,tartja a mondás is!!”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem utaznak ingyen a képviselők

Győr-Moson-Sopron - A közvélemény számára talán nem épp a legjobb hír volt, hogy a 67 fős fővárosi… Tovább olvasom