Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Milliókat rabolt: életfogytiglanra ítélte Matolcsit Mesterházy

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték első fokon azt a sümegi férfit, aki 2010 nyarán hét esetben rabolt ki vagy próbált meg kirabolni pénzintézeti fiókokat.
Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék kedden első fokon azt a sümegi férfit, aki 2010 nyarán hét esetben rabolt ki vagy próbált meg kirabolni nyugat-dunántúli pénzintézeti fiókokat.

A férfi az első olyan, erőszakos cselekményt elkövető vádlott Zalában, aki ellen az úgynevezett három csapás elve alapján hoztak ilyen súlyú ítéletet.

A 44 éves Matolcsi Lászlót a bíróság egyebek mellett több rendbeli, jelentős értékre, fegyverrel, folytatólagosan elkövetett rablás, valamint annak kísérlete és előkészülete miatt, továbbá a személyi szabadság hét esetben - ebből kétszer fegyveresen - elkövetett megsértésének bűntette miatt ítélte életfogytig tartó fegyházbüntetésre, valamint 7,4 millió forint értékű vagyonelkobzásra. Büntetéséből a férfi a nem jogerős ítélet szerint a legkorábban húsz év múltán szabadulhat feltételesen.

A több pénzintézeti rablással vádolt Matolcsi László hallgatja, amint Mesterházy István bíró ítéletet hirdet a Zalaegerszegi Törvényszéken. A 44 éves sümegi férfit, aki 2010 nyarán hét esetben rabolt
A több pénzintézeti rablással vádolt Matolcsi László hallgatja, amint Mesterházy István bíró ítéletet hirdet a Zalaegerszegi Törvényszéken.
Fotó: MTI/Varga György  

A rabló összesen 22,5 millió forintnyi készpénzt zsákmányolt Somogy, Zala és Vas megyében - a pénz nem került elő -, volt, ahonnan a biztonsági őr vagy a fiók alkalmazottjának határozott fellépése miatt elmenekült. Az általa megkárosított takarékszövetkezeteknek összesen mintegy 15 millió forintot kell megfizetnie az ítélet jogerőre emelkedése után.

Az előzményeket ismertetve a Mesterházy István bíró felidézte: a férfi a balatonszentgyörgyi takarékszövetkezeti fiókban kétszer is járt 2010 nyarán. Először június 23-án, amikor fegyvernek látszó tárggyal fenyegetőzve összesen 5,5 millió forintot és 550 eurót szerzett. Alig egy hónappal később ugyanilyen módszerrel 6,4 millió forintot és 880 eurót zsákmányolt ugyanebből a fiókból.

A férfi ugyancsak egy hónapos különbséggel, szintén kétszer járt Gyenesdiáson, az ottani takarékszövetkezeti fiókban. Július 6-án a két dolgozót ugyancsak a földre fektette, majd egy hátsó helyiségbe zárta őket, hogy a pénztárból és a széfből magához vett 9,2 millió forintnyi készpénzzel el tudjon menekülni.

Augusztus 16-án megint rablási szándékkal tért be a pénzintézetbe, de az ajtó mögül előugró biztonsági őr a fegyverét kirántva felszólította, hogy dobja el a pisztolyt. A férfi nem engedelmeskedett, mire az őr a riasztófegyverével a támadó felé lőtt. A rabló ezután kiszaladt a helyiségből, s amikor a biztonsági őr utolérte, ráfogta a fegyvert azzal a fenyegetéssel, hogy lelövi, ha nem hagyja futni. A támadó ezek után autóval elmenekült a helyszínről.

Alig két héttel korábban Alsópáhokon, az ottani takarékszövetkezet alkalmazottja kényszerítette menekülésre a támadót.

A sümegi férfi utoljára augusztus 19-én Zalaszentivánon és Jánosházán próbált pénzt szerezni, de a zalai településen lévő pénzintézeti fiók belső ajtajának elektronikus zárját - látva a férfi szándékát - az alkalmazottak reteszelték, így nem jutott be. A Vas megyei Jánosházán a takarékszövetkezet két alkalmazottját azonban a fiók mellékhelyiségébe zárta, majd 950 ezer forinttal távozott, de a rendőrök még aznap elfogták.

A bíró jelezte, hogy a tárgyalás során Matolcsi László csupán az alsópáhoki és a gyenesdiási rablási kíséretet ismerte el, de azok kapcsán is többször azt állította, mások fenyegetéssel vették rá a bűncselekmények elkövetésére. Családja védelmére hivatkozva többszöri kérdésre sem kívánta megnevezni azt a két embert, akikről azt állította, hogy a velük szemben fennálló tartozásai miatt kényszerítették a rablásokra.

Matolcsi László az az első olyan, erőszakos cselekményt elkövető vádlott Zalában, aki ellen az úgynevezett három csapás elve alapján hoztak ilyen súlyos ítéletet. Fotó: MTI/Varga György
Matolcsi László az az első olyan, erőszakos cselekményt elkövető vádlott Zalában, aki ellen az úgynevezett három csapás elve alapján hoztak ilyen súlyos ítéletet.
Fotó: MTI/Varga György

Azt is mondta: a támadások idején a megbízói fizették a bérelt kocsikat, amelyekhez ők adtak más autóról származó rendszámot is, és ha sikerül a két bankrablási kísérlet, a pénzt teljes egészében oda kellett volna adnia nekik.

Az indoklás során elhangzott: a férfi hosszú ideje nem dolgozott, számos helyről kért kölcsönöket, ugyanakkor költekező életmódot is folytatott. A bíró a vádlottat úgy jellemezte, hogy etikai kontroll és önkorlátozás nélkül sodródik, befolyásolható, nincs kellő önkontrollja és empátiája.

Matolcsi László ítéletének indokolásában az áll: a büntető törvénykönyv 2010 nyarán hatályba lépett módosítása után is követett el bűncselekményeket. Az erőszakos, fegyveres cselekmények miatt a bíróságnak mérlegelés nélkül életfogytig tartó szabadságvesztést kellett kiszabnia, miután legalább három eset után az úgynevezett három csapás elve az irányadó.

A férfi az ítéletet és indokolását mindvégig nyugodtan hallgatta, a meglepődés jeleit sem mutatta, de védőjével együtt részben felmentésért, részben enyhítésért fellebbezett.

Beznicza Árpád, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az ítélethirdetés kapcsán az MTI érdeklődésére elmondta: nincs statisztika arra vonatkozóan, hogy milyen indokkal születnek bírósági ítéletek. Az elkövetőkkel kapcsolatos nyilvántartások alapján azonban nagy valószínűséggel állítható, hogy ez az első súlyos zalai ítélet, amelyet a három csapás elvének figyelembe vételével hozott meg a bíróság.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. soproni 2012. február 15. 15:36
  „20.Először is :nem vagyok a "kisbarátod",még akkor sem,ha felszabadultabb és bátrabb vagy a monitor mögé bújva !!A másik:tudok olvasni és a szöveg értelmezéssel sincs bajom! Leírom másként,hogy jobban megértsd ....azt kifogásolom,hogy a gyilkosokra nem szabnak ki életfogytiglant ,már az első bűncselekménykor,pedig ők aztán megérdemelnék.”
 • 22. CsabaKiraly 2012. február 15. 11:05
  „A cimert azert kiegyenesithetne valaki.”
 • 21. CsabaKiraly 2012. február 15. 09:50
  „11, Igen azt mondjak bepillantott a jovobe de keptelen elmondani mit latott es amikor azt nyogi ki fel ora alatt, hogy MMMMMMMMM, a forditoi azt mondjak, hogy az egesz Uj Testamentumot mondta el. :)) Nem jobb lenne egy olyan embert kerdezni aki kepes beszelni es nemcsak nyogni? Ez eppen olyan nevetseges mint amikor ugyanzok az emberek 500 millio fenyevre innen egy foldhoz hasonlo bolygot "latnak". A "bizonyitek" sajnos ugyannyi millio fenyevre van es nalam a mozi-szunet is neha kivarhatatlan, plane a hatos villamos ha kesik :))”
 • 20. CsabaKiraly 2012. február 15. 09:42
  „soproni te is fiam brutusz? Ha egy gyilkos a gyilkossag elott mar 2X el volt itelve akkor O is a haraom csapas torveny alatt lesz elitelve. Capis kisbaratom? Na ugye nem nehez, probald foglalkoztatni a szurke allomanyt mielott belekopsz a levesbe :))”
 • 19. CsabaKiraly 2012. február 15. 09:38
  „bojtar, a "harom Csapas" uj torveny. es az utolso 3 buntett ez alatt tortent. Nem kellene egy kicsit odafigyelni mielott ostobasagokkal sajat szadba lepsz?”
 • 18. okostojas007 2012. február 15. 08:59
  „akkor ambrus ma 500 évet kapna..?”
 • 17. bojtár 2012. február 15. 07:42
  „7 eset három csapás?????? akkor 4 esetet el lehetett volna kerülni nem ha három rablás után elitélik vagy én vagyok a hülye”
 • 16. soproni 2012. február 15. 07:33
  „Nem vagyok bűnöző párti,mert mindegyik megérdemli a büntetést,de azért az durva,hogy a gyilkosok nem kapnak ennyit !”
 • 15. anuvuk 2012. február 15. 06:44
  „Mesterháziéknak, a sz..........., labdába sem szabad rúgniuk, két év múlva, - hol élnek?, ennyire nem lehetnek feledékenyek?
  A cikk, így cikk-cakkosan is jó!”
 • 14. bert102 2012. február 14. 22:13
  „ehhez ven eszetek...”
 • 13. steke 2012. február 14. 20:57
  „Nagggyyyyyyyoooon humoros!”
 • 12. öszödiböszme 2012. február 14. 20:53
  „8. drKotász 2012.02.14. 20:20
  Mi az a montreal gazella?? Én csak a Montreal Canadiens-t ismerem. Go Habs!
  patriot. Nyugi. A budai majd beleörül és még nem talált semmit. Pedig volt rá jó 20 hónapja. Addig még ez nem változik kuss a neved!”
 • 11. jocijoci 2012. február 14. 20:41
  „7. astra1
  Ez nem csak névegyezés. A tudomány segítségével, Stephen Hawking segített bepillantani a jövőbe.”
 • 10. jocijoci 2012. február 14. 20:31
  „2. Peat85

  Azért ne szaladjunk ennyire előre. Egyelőre csak Matolcsy és társai lopnak. Mesterházy csak két év múlva fog.”
 • 9. bugyortudor 2012. február 14. 20:24
  „Astra1
  El kéne olvasni a cikket :) hihihihi”
 • 8. drKotász 2012. február 14. 20:20
  „A GÖRÖGÖKNÉL ELFOGATÓPARANCSOT HELYEZNEK KILÁTÁSBA AZ EU/IMF TISZTVISELŐKRE

  Fordulhat a kocka? A legnagyobb rendőrszakszervezetnél is kezd betelni a pohár..

  A hatalmas megmozdulások mind az új megszorító intézkedések ellen vannak, amit a bankmentő csomagért cserébe a lakossággal akar lenyeletni az Európai Unió és az IMF. A lakosságnak és a rendőröknek is elege lett!

  És Görögországban lehet, hogy fordul a kocka....ugyanis Görögország legnagyobb szakszervezete bejelentette, hogy elfogatóparancsot adnak ki az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap hivatalnokai, illetve az újabb megszorításokat hirdető politikusok ellen.

  A rendőrszakszervezet zsarolással, a demokrácia és a nemzeti függetlenség felszámolásával vádolta az eurokratákat, és közölte, hogy az első célpont az IMF vezetője lesz. A pénteken megszerzett levélben a rendőrség a következőkkel vádolja a politikusokat:

  "Mivel tovább folytatják ezt a pusztító jellegű politikát, arra figyelmeztetjük Önöket, hogy nem fognak minket a testvéreink elleni harcra kényszeríteni. Nem szállunk szembe szüleinkkel, testvéreinkkel, gyermekeinkkel és semelyik állampolgárral sem, aki változást követel a politikában."

  "Figyelmeztetjük önöket, mint a görög rendőrök legális képviselői, hogy sorozatosan elkövetett zsarolás és a demokrácia burkolt erodálása és eltörlése, a nemzeti szuverenitás megsértése miatt letartóztatási parancsot adunk ki."

  A szakszervezet, amely ezt a nyilatkozatot kiadta, képviseli a görög rendőrök kétharmadát.
  A levelet közvetlenül az Európai Központi Bank megbízott vezetőjének, Klaus Masuch-nak és az Európa Tanács görögországi megbízottjának Servaas Deroose-nak küldték el.

  Forrás:

  http://www.montrealgazette.com/news/Greek+police+union+wants+arrest+officials/6132553/story.html

  (Világhelyzete.blogspot.com nyomán)”
 • 7. astra1 2012. február 14. 20:12
  „Milliókat rabolt: életfogytiglanra ítélte Matolcsit Mesterházy

  Ez valami névegyezés lehet csak....?”
 • 6. Patriot 2012. február 14. 19:57
  „Csak sorban elvtársak!
  Először a 2002-2010 közötti rablóbandát kell lecsukni és vagyon elkobozni.
  Hova az a nagy sietség?”
 • 5. spekulens 2012. február 14. 18:55
  „Ne legyetek ilyenek! Nem börtönbe kell őket zárni ott arany életük lenne.
  Életfogytiglan munka 47000-ért, valamint az összes vagyonukat elkobozni, köztük ami már a hozzátartozójuk nevén van nyilvántartva azt is!!!”
 • 4. öszödiböszme 2012. február 14. 18:43
  „Tényleg az igazi, a kusza szemű aki folyamatosan meglop bennünket mikor kap 200 évet?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz szerint Swoboda lábbal tiporja a sajtószabadságot

A Fidesz szerint Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakcióvezetője lábbal tiporja a… Tovább olvasom