Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Milliárdos mínusszal futnak neki 2007-nek

Folytatás az 1. oldalról.

A hiány a többi mellett a mintegy 12 százalékos állami pénzelvonásnak köszönhető – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Szakács Imre. Ilyen nehéz helyzetben még nem volt a megyei önkormányzat.
A teljes képhez hozzátartozik, hogy tavaly bár nem ennyire, de hasonlóképp kilátástalannak tűnt a helyzet a gazdálkodást tekintve.
Tegnap a Kisalföld rákérdezett, hogy az erre az évre tervezett 800 millió forintos hitelfelvételből (2006-ban ennyi a tervezett hiány) lett-e valami, a válasz az volt: egyelőre nem adósodott el a megye, de van esély arra, hogy december 31-ig most először valóban hitelt vesz fel az önkormányzat. Az is tény viszont, hogy jövőre csaknem 100 millió forintot húznak ki a megye zsebéből csak amiatt, hogy az illetékhivatali pénzbehajtásokat az APEH-hez csoportosítják át.
A kérdés az, milyen következményei lesznek/lehetnek a pénzelvonásnak. Szakács Imre egyelőre csak a lehetséges utakat tudta felvázolni: ezek szerint lehet, hogy értékesíteni kell a megyei ingatlanok közül néhányat; s az is elképzelhető, hogy a bérleti és az intézmények térítési díjait emelik. Ezek a lépések értelemszerűen a bevételi oldalt növelik. Várhatóan a kiadásokat is csökkenteni kell, de az elnök egyelőre itt sem mondott konkrétumot. Az nem titok, hogy az intézményvezetők feladata lesz a racionalizálás, a létszám felülvizsgálata.
A közgyűlés további napirendi pontjai között szerepel a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ jövő évi üzleti tervének elfogadása, a kéményseprő-ipari díjak megállapítása, s mint most már mindig, a kórház ügyét is tárgyalják több ponton keresztül.

Fideszes vezetők a Gyurcsány-találkozóról

A sajtótájékoztatón Szakács Imre beszélt a szerdai Gyurcsány-találkozóról, amelyen ő mint megyei elnök vett részt. A találkozóról azt mondta, új elem nem hangzott el, legfeljebb néhány olyan ötlet – a miniszterelnök által előterjesztett hétből –, amit az ellenzék korábban már javasolt.
Még ugyanezen a napon Borkai Zsolt győri polgármester is nyilatkozatot adott ki, közlése szerint érdemi tárgyalás hiányában nem teljesíthette a győri közgyűléstől kapott felhatalmazást, amely a kormány és az önkormányzatok hosszú távú partneri viszonyát biztosító álláspont képviseletére kérte fel. Borkai szerint a találkozó egyetlen pozitívuma, hogy kiderült, a miniszterelnök szerint szükség van a települési és a megyei önkormányzatok vezetői-

vel folytatott párbeszédre. „Ennek csak akkor van azonban jelentősége a továbbiakban, ha az egyeztetések egy legitim, demokratikus módon megválasztott vezetőkből álló testülettel, érdemi vita lefolytatása mellett történnek” – adott hangot véleményének a közleményben a győri városvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre keltek a tollak

Keresztes Erika első helyezést ért el egy országos kirakatrendező versenyen, ahol az ő… Tovább olvasom