Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Milliárdos csalások az innovációs támogatásoknál

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap pályázatainak áttekintésekor több milliárd forint értékű csalásra és szabálytalanságra bukkantak
A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap pályázatainak áttekintésekor több milliárd forint értékű csalásra és szabálytalanságra bukkantak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) munkatársai a tíz hónapig tartó átvilágítás és helyszíni ellenőrzések alatt - írta a Magyar Hírlap pénteken.

Megtörtént, hogy valaki a támogatást egészen más célra fordította, mint amire elnyerte, mások többször vettek fel pénzt korábban már elszámolt tételek után. A lap szerint csak az irreális és életszerűtlen munkanap-elszámolások miatt a kárérték elérheti a százmilliós nagyságrendet.

Az NFÜ a lappal közölte, hogy az innovációs alap új vezetése eddig mintegy 300 millió forintnyi támogatás kapcsán kezdeményezte a büntetőeljárás elindítását. Az átvilágítás során több ezer szerződést vizsgáltak át.

Ennek nyomán 700 millió forint is behajtható olyan vállalkozásoktól, amelyek ellen már felszámolási eljárás indult, hét, összesen 800 millió forinttal támogatott, nagy értékű projektnél pedig éppen most vizsgálják a szerződéskötés visszamondását - írta a lap. Más esetekben, szintén szabálytalanságok miatt az alap vezetői úgy döntöttek, 25-30 százalékkal csökkentik az elnyert pénzek összegét, ebből 260 millió forint juthat vissza a kasszába.

Az NFÜ-nél a lapnak elmondták azt is, hogy a szükséges intézkedések megtétele után újraindították a korábban leállított kifizetéseket az alapból, s a készülő szabályváltozások csökkenteni fogják a visszaélések lehetőségét, valamint ésszerűsítik a támogatási és az intézményrendszert.

Olvasóink írták

  • 1. pozdorja 2011. október 28. 08:34
    „MUTYI, CSONTVÁZ! De most már legalább kaptak ötleteket ők is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lökd ide a sört! - Idén több fogyott?

Az év eddig eltelt időszakának értékesítési adatai alapján úgy tűnik, az idén megállhat a hazai… Tovább olvasom