Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Milliárdos céltámogatások

Közel egymilliárd forintos céltámogatás odaítéléséről döntött és tíz napirendi pontot tárgyalt a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács szept. 18-án, szerdán Fertődön.
Az ülésen többek között az előző tanácsülés óta eltelt időszak eseményeiről szóló beszámoló mellett alapszabály-módosításra is sor került; a regionális felkészülési program megvalósítása, a Nemzeti Fejlesztési Terv aktuális tervezési folyamata, valamint az előzetes regionális fejlesztési program 2002. évi első fordulójára beérkezett – közel egymilliárd forintos forrást célzó – pályázatokról született döntés ismertetésére szintén sor került.

A projekt kihatása számított

A pályázatok elbírálásánál nem a rendelkezésre álló forrás megyék közötti arányos elosztása, hanem elsősorban a regionális szempontok érvényesültek: az adott projektnek egész régióra, vagy az eurorégióra való kihatása. Közútfejlesztések előkészítései – a három megye érdekét egyaránt jelentő észak-déli folyosó –, az M85-ös gyorsforgalmi út elkerülőszakaszának engedélyezési terve, kerékpárutak, nemzeti parkok fejlesztésére irányuló pályázatok mellett a megújuló energiaforrások alkalmazását célzó, valamint ökoturizmus-programokat, turisztikai, kulturális és a szellemi örökség megóvásával kapcsolatos projekteket egyaránt támogatta a tanács.

Sopron és Burgenland vonzása

A Sopron régióközponti szerepére vonatkozó kérdésre Markó Péter, a Nyugat-dunántúli Regio-

nális Fejlesztési Tanács elnöke válaszában hangsúlyozta, szociológusként úgy látja, hogy az uniós csatlakozást követően kulturális, gazdasági és társadalmi szempontból – egy természetes folyamat eredményeként – Burgenland Sopron és Szombathely vonzáskörzetébe fog visszakerülni.
Személyi változásokra is sor került a nyugat-dunántúli fejlesztési tanács összetételében. A tíz új delegált tanácstaggal kapcsolatosan Ivanics Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke kijelentette: néhány minisztériumi szakértőn kívül a baloldalhoz kötődő pártdelegáltak kerültek a tanácsba, ahol korábban az adott területhez jól értő szakemberek foglaltak helyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Big Brother: a fél ország kukkol

A hazai kereskedelmi csatornák egy időben tűzték műsorra a Nagy Testvér valóságshow-változatait. A… Tovább olvasom